Konyha

A legfinomabb őszi pite: csak összedobálod és kész is a legkrémesebb sütőtökös süti

Ha egyszer megsütöd ezt a pitét, garantáltan nem marad belőle morzsa sem. Az illata már sütés közben betölti a lakást, a krémes töltelék pedig annyira selymes és fűszeres, hogy minden falat maga az ősz. Ráadásul egyszerűen elkészíthető – és egy kis karamellás-diós öntettel igazi ünnepi desszert válik belőle.
Nő fogja a kezében a sütőtökös pitét

Hozzávalók a pitéhez:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • ½ teáskanál 
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 1 dl hideg víz

A krémhez:

  • 2 nagy tojás
  • 425 g sütőtökpüré (konzerv vagy házi)
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 240 ml sűrített tej vagy tejszín
  • 1 nyers pitetészta (körülbelül 26 cm-es forma)

A tökéletes piskóta receptünket próbáltad már?

Nő fogja a kezében a sütőtökös pitét
Illatos, meleg és ellenállhatatlan – az ősz legfinomabb pitéje

Ezeket olvastad már?

  1. 10 gyönyörű évelő virág, amit szeptemberben szaporíthatsz egyszerűen: itt a lista
  2. Szebb, mint a hortenzia és a fagyokig virágzik: bármely előkert dísze lehet ez a pompás bokor
  3. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

A karamellás-diós öntethez (opcionális):

  • 2 evőkanál vaj
  • 100 g barna cukor
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál méz vagy kukoricaszirup
  • 50 g durvára vágott dió
  • ½ teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Először készítsd el a tésztát: egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat, majd add hozzá felkockázva a vajat. Apránként keverd hozzá a vizet és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne ijedj meg, ha kisebb vajdarabok még láthatók a masszában, épp ellenkezőleg: így sül majd levelesre a tészta.
  2. Oszd két részre, formázz belőle korongokat, és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
  3. Kinyújtás előtt gyors mozdulatokkal gyúrd át még egyszer, majd alaposan belisztezett felületen nyújtsd a kívánt méretűre.
  4. Keverd össze a tölteléket: egy nagy tálban verd fel a tojásokat a sütőtökpürével. Egy másik edényben keverd össze a cukrot, a fahéjat, a sót, a gyömbért és a szegfűszeget, majd add a sütőtökös keverékhez.
  5. Add hozzá a tejet vagy tejszínt: fokozatosan öntsd bele a sűrített tejet, és keverd simára a masszát.
  6. Süsd meg: öntsd a tölteléket a nyers pitetésztába. Süsd előmelegített sütőben 220 °C-on 15 percig, majd vedd vissza a hőfokot 175 °C-ra, és süsd további 40–50 percig, amíg a töltelék megdermed.
  7. Karamellás-diós öntet (opcionális, de nagyon ajánlott): egy kis lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a barna cukrot, a tejszínt és a mézet. Forrald 3-4 percig, majd keverd bele a diót és a vaníliát. Melegen kanalazd a felszeletelt pite tetejére.

Tipp:

  • A pite akkor van kész, ha a közepe már nem folyós, csak enyhén remeg.
  • Hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, mielőtt hűtőbe tennéd.
  • Ha alkalomra készíted, előző nap is megsütheted, hűtve 3–4 napig eláll.

Valami más édességre vágysz? Van tökéletes kelt tészta receptünk is, és azt is tudjuk, hogyan nem reped ki soha a piskótatekercs.

Forrás: tastesbetter
Fotó: archív