Hozzávalók a pitéhez:
- 30 dkg finomliszt
- 25 dkg hideg vaj
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 közepes biocitrom reszelt héja
- 1 dl hideg víz
A krémhez:
- 2 nagy tojás
- 425 g sütőtökpüré (konzerv vagy házi)
- 150 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 240 ml sűrített tej vagy tejszín
- 1 nyers pitetészta (körülbelül 26 cm-es forma)
A tökéletes piskóta receptünket próbáltad már?

Ezeket olvastad már?
A karamellás-diós öntethez (opcionális):
- 2 evőkanál vaj
- 100 g barna cukor
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál méz vagy kukoricaszirup
- 50 g durvára vágott dió
- ½ teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Először készítsd el a tésztát: egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat, majd add hozzá felkockázva a vajat. Apránként keverd hozzá a vizet és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne ijedj meg, ha kisebb vajdarabok még láthatók a masszában, épp ellenkezőleg: így sül majd levelesre a tészta.
- Oszd két részre, formázz belőle korongokat, és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
- Kinyújtás előtt gyors mozdulatokkal gyúrd át még egyszer, majd alaposan belisztezett felületen nyújtsd a kívánt méretűre.
- Keverd össze a tölteléket: egy nagy tálban verd fel a tojásokat a sütőtökpürével. Egy másik edényben keverd össze a cukrot, a fahéjat, a sót, a gyömbért és a szegfűszeget, majd add a sütőtökös keverékhez.
- Add hozzá a tejet vagy tejszínt: fokozatosan öntsd bele a sűrített tejet, és keverd simára a masszát.
- Süsd meg: öntsd a tölteléket a nyers pitetésztába. Süsd előmelegített sütőben 220 °C-on 15 percig, majd vedd vissza a hőfokot 175 °C-ra, és süsd további 40–50 percig, amíg a töltelék megdermed.
- Karamellás-diós öntet (opcionális, de nagyon ajánlott): egy kis lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a barna cukrot, a tejszínt és a mézet. Forrald 3-4 percig, majd keverd bele a diót és a vaníliát. Melegen kanalazd a felszeletelt pite tetejére.
Tipp:
- A pite akkor van kész, ha a közepe már nem folyós, csak enyhén remeg.
- Hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, mielőtt hűtőbe tennéd.
- Ha alkalomra készíted, előző nap is megsütheted, hűtve 3–4 napig eláll.
Valami más édességre vágysz? Van tökéletes kelt tészta receptünk is, és azt is tudjuk, hogyan nem reped ki soha a piskótatekercs.
Forrás: tastesbetter
Fotó: archív


