Konyha

100 éves vaníliás hókifli recept: így készítették régen a dédnagymamák, és ma is verhetetlen

Ahogy régen a dédnagymamák tudtak sütni, arra ma már csak nagyon kevesen képesek. Kevés és olcsó alapanyagból varázsoltak süteményeket.
vaníliás hókifli retró környezetben recept

Ha valaki olyan szerencsés, mint én voltam gyerekként, és ismerhette még a dédnagymamáját, soha nem felejti el azokat a süteményeket, amiket a dédinél kóstolt. Mehetsz onnantól kezdve bármilyen neves cukrászdába, próbálhatod magad megsütni a fennmaradt zsírfoltos receptjeiből a sütiket, soha nem fog úgy sikerülni.

Nálunk a lúdláb volt a család kedvence a déditől, mindenki folyton azt kért, de én titkon a krémesét szerettem a legjobban. Az még nem bolti leveles tésztából készült, hanem házi gyúrt hájas tésztából. A krémben nem volt semmilyen alappor, csak rengeteg tojás, tej, cukor és a legtitkosabb hozzávaló: a szeretet. Kínszenvedés volt kivárni gyerekként, míg a konyhaasztalra kitett sütemény kihűlt, hogy szeletelni lehessen… 

Vaníliás hókifli: egy falat karácsony

Bár nem emlékszem, hogy nálunk a vaníliás hókifli is ekkora sláger lett volna, évek óta vadászom a régi recepteket, hiszem ugyanis, hogy az, ahogy minden forintot beosztva a nagyanyáink és dédijeink főztek, ma sem merülhet feledésbe. Olyan tudás volt a kezükben, amit minden háziasszonynak már az előtt ismernie kellene, hogy megveszi az első air fryerét, húshőmérőjét és egyéb konyhai kütyüjét.

Kevés olyan karácsonyi sütemény van, ami annyira hozzátartozik az ünnepi asztalhoz, mint a vaníliás hókifli. Bár sokan magyar klasszikusnak gondolják, a története Bécsben kezdődött, és onnan jutott el hozzánk. A formája és íze mára igazi hagyománnyá vált, amit generációk őriznek.

Ez is érdekelhet

Honnan jött a vaníliás hókifli?

vaníliás hókifli retró környezetben recept
A vaníliás hókifli igazi ünnepi sütemény

A legenda szerint a kifli alakját az oszmán félhold ihlette, miután 1683-ban Bécs felszabadult a török ostrom alól. A bécsi cukrászok ekkor alkották meg a kis, édes félholdat, ami hamar népszerű lett. A Monarchia idején a recept elterjedt, és nálunk is otthonra talált – nálunk viszont a mandula helyett inkább diót használtak.

100 éves klasszikus recept: ahogy a dédnagymamák csinálták

A két világháború között Marie Sandtnerová, a kor híres cseh szakácskönyvírója tette igazán ismertté a receptet. Az ő könyve, a „Sandtnerka”, minden cseh háztartásban ott volt. Egyszerű, pontos és bevált recepteket írt, amiket bárki el tudott készíteni, természetesen robotgépek nélkül, kézzel.

Hozzávalók kb. 40 darab hókiflihez

  • 120 g porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 150 g finomliszt
  • 50 g darált mandula (vagy dió, ha magyarosan szeretnéd)
  • ¼ teáskanál reszelt citromhéj
  • 110 g hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • Forgatáshoz: kb. 80 g vaníliás porcukor

Elkészítés

  1. Keverés: A porcukrot és a vaníliát keverd össze, majd szitáld át. Add hozzá a lisztet, a darált mandulát (vagy diót) és a citromhéjat.
  2. Tészta: A keveréket borítsd deszkára, közepébe készíts mélyedést. Köré rakd a hideg vajat, középre a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, amíg sima tésztát kapsz.
  3. Pihentetés: Formázz belőle rudat, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe legalább 2 órára (de akár egy éjszakára is).
  4. Formázás és sütés: A hideg tésztából csípj kis darabokat, sodorj belőlük kifliket, és tedd sütőpapíros tepsire. Süsd 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12 percig, amíg az alja enyhén aranybarna lesz.
  5. Befejezés: Még melegen forgasd vaníliás porcukorba, majd hagyd kihűlni.

Tipp: Ha magyarosabb ízt szeretnél, használj diót mandula helyett – így lesz igazán „nagymama-féle” kifli.

Segítség az elkészítéshez

Az elkészítéshez érdemes megnézned a videót is. Ugyan csehül van, de a folyamatot érteni fogod így is:

Forrás

Fotó: gettyimages