Címlapsztori Sztárok

Gaál Noémi: Nem érzem, hogy elteltek fölöttem az évek

Szinte hihetetlen, de már több mint 30 éve a képernyőn láthatjuk. Az időjós a civil életben is megtalálta a helyét: nap mint nap áll a bolti pult mögött is.

Mindössze 19 éves volt, amikor egy szépségversenyen felfigyelt rá a televíziós szakma. Azt meséli, ha akkor valaki azt mondja neki, most egy több évtizedes karrier veszi kezdetét, nem hitte volna el. Úgy gondolta, hogy a televíziózában senkinek sincs biztos helye, ezért fontos volt számára, hogy több lábon álljon. A változások korában ez különösen jól jön.

Boldogan beszélget a vásárlóival

„Számomra is hihetetlen, hogy immár három évtizede képernyőn vagyok – mondja Noémi. – Ugyan a kereskedelmi tévék ’97-ben indultak útjukra, de én előtte már dolgoztam a Magyar Televíziónál. Hogy időjósként az életem így alakult, egyrészt szerencse, másrészt bízom benne, hogy a személyiségemnek is köszönhető. Állhatatos vagyok, alázatos, kitartó, kompromisszumkész és jól alkalmazkodom. Mindezt a családomból hoztam. A szüleim dolgos emberek, akik munkára neveltek. Természetes volt, hogy a húgommal már tizenévesen dolgoztunk, nyaranta magunknak kerestük a zsebpénzt. A tévé mellé a biztonságra való törekvésem miatt hamar megtaláltam a számításom a kereskedelemben is. Videotékát, ajándékboltot nyitottam, most már pedig több éve műkörmös kellékes szaküzletet viszek, és ahogyan a képernyős munkába, úgy ezekbe is beletettem a maximális energiát.”

Noémi sosem érezte degradálónak a munkát a pult mögött. Nem volt nyűg vagy kellemetlen, amikor a vásárlói felismerték, mint mondja, ilyen módon a mai napig sok visszajelzést és szeretetet kap az emberektől.

„Mostanában, amikor a világ ennyit változik, és ez mindenkit erősen foglalkoztat, különösen sokat beszélgetek a vásárlókkal. Többször szóba kerül, ki hogyan sáfárkodik a pénzével, ki hogyan tervez talpon maradni a gazdasági válságban. Nehéz most nem görcsölni a jövőn, és mindent megtenni azért, hogy ne szegényedjünk el. Duplán örülök, hogy van üzletem, amivel néhány embernek munkát tudok adni, és én is jobban alszom, hogy a megélhetésem nem csak egy lábon áll. Persze ennek megvan a maga ára. Gyakran előfordul, hogy egy napra két­napnyi munkám van, ezért sosem érek a dolgok végére. Édesanyám és a párom, Tamás mondják is, hogy lassítanom kellene, jobban odafigyelni magamra. Ez célom a következő évekre.”

Hetente háromszor sportol

A csinos tévés túl az ötvenen is jól érzi magát a bőrében, különösebben nem foglalkoztatja a gyertyák száma a születésnapi tortáján, azért viszont sokat tesz, hogy az egészségét, a fiatalos külsejét sokáig megőrizze. „Egy 50 éves nő ma már nem néni! – mondja nevetve.

A jógától mindig jó kedve lesz (Fotó: Nagy Zoltán)

– Persze sok múlik a géneken, de azon is, ki milyen életmódot folytat évtizedeken át. Engem már fiatalon az átlagnál sokkal jobban érdekelt a szépségápolás, a sportos életmód és az egészségmegőrzés. A kozmetikusom már több mint 25 éve az aktuális életkoromnak megfelelően kezeli a bőrömet, amit én otthoni ápolással egészítek ki. Sosem dohányoztam, és csak mértékkel fogyasztok alkoholt. Figyelek a folyadékbevitelre, sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, és minimum hetente háromszor sportolok. Ha emellett még csökkenteni tudnám a stresszt és a túlterheltséget, teljesen elégedett lennék. Utóbbiban egyébként nagy segítségem a párom, aki lazább típus, a társaságában számomra könnyebb feltöltődni. Egy ideje ügyelek, hogy legalább a vasárnap­jaim szabadok legyenek, olyankor főzök valami finomat, sétálunk a kutyussal, igyekszünk kizárni a külvilágot. Nem érzem, hogy elteltek volna fölöttem az évek, és emiatt nem bírnám úgy a tempót, mint régen, de nem is szeretném, hogy eljöjjön ez a pillanat.

A legfontosabb, hogy ne essek kétségbe a gondolattól, sőt fogadjam el, hogy már nem kell azt az őrült teljesítményt hoznom, amit éveken át elvártam magamtól.”

Nem akar állandóan szerepelni

Az ATV időjósa talán az egyik utolsó hazai híresség, akinek nincs lábnyoma a közösségi médiában. „A tévés munka és az üzleteim nagyon lekötnek. Nem tudom, mikor tudnék tartalmat előállítani, bár tény, hogy az elmúlt időszakban gondolkodtam egy saját oldal elindításán. Kíváncsi vagyok, hogy az online térben mit jelentene a tévés múltam. A minap tippelgettük a párommal, vajon hány követőm lenne. Egy biztos, ha úgy döntök, belépek az online közösségi térbe, akkor nem az önmutogatás jegyében fogom tenni. Egyébként sem vagyok az a típus, aki mindenáron szerepelni akar. Szeretnék értelmes tartalmat készíteni az embereknek, támogató, pozitív üzenettel. Valami sokkal többet annál, mint hogy csinos a ruhám, vettem egy rúzst, vagy megsétáltattam a kutyámat.”

Szeret kertészkedni

A pandémia idején elmélyedt a kertészkedésben, érdekli az önellátás. „Kislány koromban sokat kertészkedtünk, a szüleim rengeteg mindent termeltek. Amikor elkezdődött a karantén, Tamással elkezdtünk uborkát, paradicsomot, paprikát, cukkinit termeszteni és fűszernövényeket nevelni. Azóta sok mással is próbálkoztunk, sikerrel jártunk, és nagyon jó a főzéshez a saját termésünkből szedni” – meséli a talpraesett tévés.

Kiemelt kép: DFP / Schumy Csaba

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete