Címlapsztori Lélek Sztárok

Tovább él Bálint gazda emléke: özvegye meglepő lépésre szánta el magát

Bálint gazda 80 éves volt, amikor elvette Récsey Antóniát, aki a mai napig ápolja elhunyt férje emlékét

Récsey Antóniának két évvel Bálint gazda halála után sincs szíve megválni imádott férje személyes tárgyaitól. Az ország legnépszerűbb kertészének özvegye ugyanabban a házban lakik, ahol házaspárként éltek. De nem ez az egyetlen, amivel és ahogyan a férjére emlékezik.

Támogatja a menekült ukrán gyerekeket

Az elmúlt két évben Antónia asszony hétköznapjai csendesebben telnek. Az ismerősök el-elmaradoztak, csak a szűk család és baráti kör maradt meg. „Ez így természetes! Nem én voltam a fontos, hanem a férjem. Én csak a nyugodt hátteret biztosítottam neki. De Gyurka halála után is igyekszem elfoglalni magam. Minden vasárnap kimegyek a sírjához a temetőbe. Még nem tudtam elengedni, úgy érzem, hogy itt van velem. Beszélgetni szoktam vele, főleg, ha bizonytalan vagyok valamiben.”

Antónia szereti a fiatalokat. Van négy iskoláskorú unokája, és önkéntes munkát is vállal.

„Iványi Gábor Alapítványának segítek. Az ukrán háború elől az édesanyjukkal Budapestre menekült gyerekeknek próbálom szebbé tenni az ittlétet. Van, hogy állatkertbe megyünk, máskor kirándulunk, gyakran tartunk foglalkozásokat, rajzolunk, énekelünk. Lelkileg nagyon megvisel az ártatlan gyerekek sorsa. Szeretnék valami jót adni nekik, mert én is nagyon sok jót kaptam a férjemtől. Kivételes életem volt mellette.

Búcsúzás előtt Antónia asszony még megmutatja Bálint gazda egykori dolgozószobáját. „Az eredeti íróasztalát, székét és az éremgyűjteményét a szülővárosának, a gyöngyösi városi könyvtárnak ajándékoztam, állandó jelleggel ott tekinthető meg. De a többi személyes tárgyától nincs szívem megválni, mindegyikhez emlék fűz. Pedig tudom, hogy egyszer eljön a nap, amikor össze kell csomagolnom. Nem akarok senki terhére lenni.”

Díjat alapított a férje emlékére

„A férjem nagyon szerette a fiatalokat, ezért létrehoztam egy pénzjutalommal járó Bálint Gazda-díjat, amit minden évben egy Agrár- és Élettudományi Egyetem végzős kertész hallgatójának ítél oda egy öttagú bizottság. Idén a szakmai grémium 13 pályázó közül választotta ki a nyertest. A következő díjátadó 2023 februárjában lesz, amire lassan várjuk a pályamunkákat” – mondja Antónia.

Kiemelt kép: Saját, Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete