Címlapsztori Sztárok

Hatszoros nagymama Zsurzs Kati: „Örülök, ha az unokáim kedvében járhatok”

Nem okoz neki gondot, ha négy gyereknek négyfélét kell készítenie, és ezért fél napot áll a konyhában. A hatszoros nagymama alig várja, hogy újra együtt legyen a család apraja-nagyja.

A színésznő már hozzászokott, hogy évente csak néhány alkalommal van együtt a nagycsalád, mivel a kisebbik lánya, Fanni külföldön él.

Lányaival, Julival és Fannival 2010-ben

„Két lányom és hat unokám van. A nagyobbik lányomtól, Júliától négy, Fannitól pedig két kicsi, ők Hollandiában élnek. Februárban jártam náluk, legközelebb nyáron jönnek haza. Amikor rájuk gondolok, az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy jó életük van Amszterdamban, ugyanakkor nagyon hiányoznak, igényelném a gyakoribb találkozásokat. De azt hiszem, ezzel a kettős érzéssel manapság nem vagyok egyedül. A környezetemben sok édesanyának, nagymamának él távol a gyermeke, unokája. Elfogadom, hogy a fiatal generáció már nem annyira helyhez kötött, mint amennyire mi voltunk” – mondja Zsurzs Kati, aki anyák napján az itthon élő, angoltanárnő lányától és az unokáitól számíthat egy-egy szál virágra, ölelésre.

A Hollandiában élő unokák várják a híres nagyit

„Általában én megyek ki hozzájuk Szentendrére, így mindenkinek kényelmesebb. Leadják nekem a rendelést, hogy mit szeretnének enni, én pedig megfőzöm a kedvencüket. Persze mind a négy unokám mást szeret enni, de számomra nem probléma, ha a fél napot a konyhában töltöm. Örülök, ha a kedvükben járhatok, és jóízűen esznek”– meséli a nagymama.

Kávét főzött Bessenyeinek

A színésznő szeretne minél több időt tölteni az unokáival, mert tudja, a gyerekek hamarosan már nem igénylik a rendszeres jelenlétét. „A kamaszkor velejárója, hogy az unokák kicsit eltávolodnak a nagyszüleiktől. A leg­idősebb unokám 14 éves, lelkileg már felkészültem arra, hogy rövidesen leválik rólam. Most még szívesen jön velem színházba, moziba, de nemsokára a barátai fontosabbak lesznek. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a nagymamám 90 éves koráig velünk volt, és még felnőttként is együtt éltem vele egy többgenerációs házban. Az ő óvó-védő szárnyai alatt nőttem fel, hiszen az édesanyám nagyon sokat dolgozott. A 60-as, 70-es években rengeteg magyar tévéjáték készült, anyunak állandóan volt munkája.”

Az Abigélt 1978-ban mutatták be

Kati édesanyja a Kossuth-díjas rendező, Zsurzs Éva volt, aki többek között A fekete város és az Abigél sorozatot is készítette. „Ugyan már kislányként feltűntem egy-két filmben, de összességében civil életem volt. Amikor például feljöttek hozzánk a színészek, én szervíroztam nekik a kávét, amíg anyukámmal beszélgettek. Az autogramokat is gyűjtöttem, a mai napig őrzöm azt a bőrkötéses füzetet, amiben Bessenyei Ferenc, Márkus László, Voith Ági, Bodrogi Gyula és az Illés együttes aláírása van” – meséli nevetve.

Nem számított arra, hogy A mi kis falunk sorozat óriási siker lesz

Tudja, hogy nem színésznőalkat

Hosszú pályafutása során számos színdarabban és televíziós szerepben láthattuk. Jelenleg A mi kis falunk és a Mellékhatás sorozatban játszik. „Nincs hiányérzetem. Színház, televízió, szinkron, minden megadatott. Tulajdonképpen még több is, mint amire valójában számíthattam, mert ha őszinte akarok lenni, nem vagyok színészalkat. Amikor édesanyám megtudta, hogy színésznő akarok lenni, azt mondta, ez a szakma nem nekem való, alkalmatlan vagyok rá. Abból indult ki, hogy ő ismerte a zárkózott személyiségemet. Sosem voltam a társaság középpontja, nem jártam partikra, nem tudom menedzselni és eladni magam. Kettősség van bennem: a munkámban maximalista vagyok, de nem fűt a mérhetetlen szereplési vágy. Van egy visszahúzódó, civil énem, ami nem feltétlenül jó, ha az ember művészi pályára megy, mert ott nyüzsögni kell, és megmutatni magad.”

A Mellékhatásban is szerepet kapott

Sérült cicát fogadott örökbe

Amikor nem dolgozik, otthon szeret lenni a zeneszerző férjével, Walla Ervinnel és a sok törődést igénylő macskájukkal. „Egy mentett, menhelyi cica került hozzánk. Két éve lakik velünk, de még nem tudtam megsimogatni. Valami szörnyű trauma érhette korábban, mert alig akar előjönni a radiátor alól, és még nyávogni sem hallottam. Szerintem autista. A barátaim mondták, hogy adjam vissza az állatot, de nekem nincs szívem megválni tőle. Ha nem színésznő lennék, tanítanék vagy etológiával foglalkoznék, mert érdekel az állatok viselkedése. Kihívásnak veszem, hogy a cicám lelkét meggyógyítsam. Azt tartanám szép eredménynek, ha egyszer csak beleülne az ölembe, és engedné, hogy megsimogassam.”

A legendás Pásztor Erzsi a támogatásáról biztosította

Ilyen egy igaz barátnő!

Pásztor Erzsi szinte kampányt indított annak érdekében, hogy Zsurzs Kati bekerüljön a Halhatatlanok Társulatába. „A közönség szavazata alapján lehet megkapni ezt a rangos elismerést. Erzsi pedig úgy érezte, hogy idén nekem kell nyernem a színésznő kategóriában. Nagyon meglepett, hogy szinte az összes közösségi oldalra feltett egy rövid videót, amiben arra kéri az embereket, hogy szavazzanak rám. A barátnőm támogatása meghatott. Kedves tőle, hogy a szívén viseli a sorsomat” – mondja Kati.

fotó: Korponai Tamás, Olajos Piroska, RTL, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete