Lélek Sztárok

A legszebb arcú színésznőnek tartották, mégsem hallották meg Szerencsi Éva segélykiáltását

Csillogó szemét, bájos arcát az Abigélből, különleges, búgó hangját a Dallas sorozatból ismerte meg a közönség, mégsem bánt vele jól a szakma. Talán ez is hozzájárult a tragédiájához.

Az örök Vitay Georgina. Így emlékezünk Szerencsi Évára, akinek színésznői élete ígéretesen indult. Már főiskolásként ostromolták a rendezők, aztán 25 éves korában főszerepet kapott az Abigél sorozatban, amivel azonnal országos ismertségre tett szert, sőt rangos nemzetközi díjat is nyert. Sokan biztosak voltak abban, tehetsége és nem mindennapi megjelenése miatt ő lesz az új Audrey Hepburn.

Kedves arca miatt beskatulyázták

Egykori mestere, Várkonyi Zoltán azonban megérzett vele kapcsolatban valamit. Elmondta Évának, aki első hallásra nagyon megsértődött, csak évekkel később értette meg, mire gondolt a neves rendező.

– Várkonyi egyszer azt mondta, Éva, te egy szerencsétlen alkat vagy! – mesélte a színésznő egy tévéinterjúban. – Miért vagyok én szerencsétlen? Kikérem magamnak! Ő csak mosolygott. Aztán később rájöttem, arra gondolt, több van bennem és másként gondolkozom, mint ahogyan kinézek. Tehát hosszú menetelés lesz a pályán, amíg esetleg olyan szerepeket is kapok, amikben jobban ki tudom fejezni magam…

Évát az Abigél után beskatulyázták a rendezők. Külseje miatt szinte csak naiva karaktereket kapott, ami nagyon megviselte őt. Csalódott volt, amiért nem tudott szakmailag kibontakozni. Amikor évtizedekkel a sorozat után még mindig az Abigél miatt szólították meg az utcán az emberek, örült, de azért bőven vegyült ebbe fájdalom is.

– Szerettem volna túllépni a korábbi szerepemen, de örökre én maradtam Vitay Georgina, később pedig a Dallas sorozat Samanthájaként ismerték meg a hangomat.

Több interjújában is elmondta, mennyire élvezte szinkronizálni Jockey Ewing alkoholista feleségét, aki – legalábbis hangban – kihívást jelentett. Samantha összetett jellem volt, akárcsak Éva, így hát kedvelte őt.

Megszakította az első terhességét

A színésznőnek sajnos a magánélete sem alakult álomszerűen. Első szerelme Szakácsi Sándor volt, akivel a fő­iskolán ismerték meg egymást. A színészt hatalmas nőfalóként tartották számon, ki is jelentette, hogy neki minden lány kell az évfolyamról, egyedül Szerencsi Éva nem. Ehhez képest néhány évvel később gyűrűt húzott az ujjára. Kettejük kapcsolata viharos volt, számos szakítás és békülés tarkította, mígnem rövid, amolyan kapcsolatmentőnek szánt házasság után végleg elváltak az útjaik.

– Rettenetesen féltékeny voltam Évára – vallotta Szakácsi. – Halálosan szerelmes és féltékeny. Az elválásunk oka egy pofon volt. Tehetetlenségemben már nem tudtam mit csinálni, és Évi azt mondta, ha még egyszer megütsz, akkor…”

Rengeteg szenvedéllyel és könnyel átitatott szerelmüknek végül az vetett véget, hogy a színésznő várandós lett, és nem tartotta meg a babát. Nem mert ebbe a se veled, se nélküled kapcsolatba gyereket szülni, és ezt a veszteséget kettejük szerelme már nem bírta ki. Nem sokkal később Évát a saját család utáni vágya új kapcsolatba űzte.

– Ekkoriban találkoztam egy orvossal. Ő lett a fiam, Imi édesapja. Egyikünk sem ragaszkodott hozzá, hogy papírral is megpecsételjük a kapcsolatunkat. A mai eszemmel tudom, annyira vágytam az anyaságra, hogy belehajszoltam magam ebbe a kapcsolatba. Amit persze soha nem bántam meg – mondta a színésznő a Storynak adott utolsó interjújában.

Hét év boldogság után ütött be a tragédia

Nem sokáig maradt a fia apjával. Éveken át egyedül nevelte a kis Imrét, nehezen éltek. 1991-ben felkavaró nyilatkozatot tett a Népszavában, hogy nemzetközi ismertség ide vagy oda, gyakran még tankolni sincs pénze. A szakma azonban nem hallotta meg a segélykiáltását.

– Színészeket fölkapnak, aztán hopp, leejtenek. Én most ebben a helyzetben vagyok – mondta a mellőzöttség éveiben, de arcán feszültség és bánat ült. Megváltást jelentett számára, amikor a negyvenes éveiben megismerte második férjét, Pándi Andrást, akivel végre megélhette a családi harmóniát. A férfi a kisfiától kérte meg Éva kezét.

– Sose felejtem el azt a pillanatot – mesélte.

– András kérdésére Imi komoly képpel csak ennyit mondott: rendben van!

A házaspár szépen élt: a nyarakat a vidéki házukban töltötték, imádtak együtt lenni, Éva közben rendezni kezdett egy színházban, amit nagyon élvezett. Szakmai élete új lendületet kapott. Úgy tűnt, végre révbe ért, aztán derült égből villámcsapásként jött a betegség. Családja az utolsó percig hitt a gyógyulásban, még halála előtt néhány héttel is a ház körül rendezkedett, aztán 2004 szeptemberében hirtelen rosszul lett, és kórházba került. A rák erősebbnek bizonyult nála.

– Fél napokat átaludt, egyre kevesebbet beszélt. A szemem előtt készült az utolsó útjára. Bármennyire fájt, rá kellett döbbennem, hogy Évi lassan beszáll Kharón ladikjába. Méltósággal halt meg. Az utolsó pillanatig mellette voltam – nyilatkozta Pándi András, aki élete utolsó hét évében boldoggá tette őt.

Fotó: Archívum, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete