Címlapsztori Sztárok

Nagymamaszerepre készül Megan Follows, az egykori Anna sorozat bájos kislánya: „Sokszor voltam magányos”

Mi lett a szeplős, vörös hajú színésznővel, aki a bátor és őszinte árva kislányt, Anne Shirley-t alakította a világhírű sorozatban a 80-as években? Hihetetlen, de már 55 éves, és unokákra vágyik.

Csupán 16 éves volt, amikor megismerhette őt az egész világ. A csupa szív, élénk képzelőerővel megáldott, az erényei­vel és esendőségeivel együtt mindig önmagát adó Anne Shirley szerepé­ben pillanatok alatt belopta magát a nézők szívébe. Azóta számos filmes és színházi siker is rátalált, Anne szerepétől azonban nem tud szabadulni, amit nem is bán. Büszke arra, hogy ő lehetett az egyik első erős női karakter a tévésorozatok világában.

Háromezer kislányból választották őt

„Annak idején Amerika-szerte összesen háromezer kislányt néztek meg Anne szerepére – mesélte egy interjúban Megan Follows. – Aki engem fogadott, már olyan unott és fáradt volt, hogy fel sem pillantott az asztalától, amikor beléptem a szereplőválogatásra. Ekkor gondoltam egyet, sarkon fordultam, otthagytam, majd néhány perc múlva bementem még egyszer. Talán ennek a kis drámai közjátéknak köszönhetem, hogy észrevettek, és engem választottak a szerepre.”

A Dianát alakító lányból felnőttként jógaoktató lett

A színésznő a mai napig gyakran utazik a sorozattal kapcsolatos közönségtalálkozókra. Szerinte Anne töretlen sikerének az a titka, hogy ő volt az egyik igazán erős női karakter. Olyan, aki tudta, mit akar az élettől, és ezt végigvitte. Például képezte magát egy olyan világban, ahol a nőknek szóló oktatás még privilégiumnak számított.

„A történet alapjául szolgáló regény írónője, Lucy Maud Montgomery a saját bőrén tapasztalta ezt, mert befolyásos és gazdag apja nem akarta engedni, hogy tovább tanuljon és megvalósítsa az álmait. Ő a Prince Edward-szigeten nőtt fel Kanadában, akárcsak Anne, így rengeteg gyerekkori élményét beleírta a történetbe. Kamaszlányként belecsöppenni ebbe a világba olyan volt, mintha lenne egy másik életem, ami pont olyan hiteles, emberi és igazi, mint amit egyébként élek. Színészgyerekként sokszor voltam magányos, nem volt lánytestvérem és barátnőm, és azt hiszem, az évek alatt Anne vált a képzeletbeli barátommá. Azóta is számos élethelyzetben megkérdeztem magamtól: vajon most mit tenne Anne? És igyekeztem hozzá méltóan élni” – árulta el korábban a színésznő.

Összetört a szíve Gilbert halála miatt

Megan Follows az Anne Shirley-filmek forgatása alatt szoros barátságba került a történetbeli szerelmét, Gilbert Blythe-ot alakító Jonathan Crombie-val. Ők ketten soha nem voltak a valóságban egy pár, de testvérekként szerették egymást, és rengeteg közös élmény fűzte őket össze.

Felnőttként is tartották a kapcsolatot, egészen Crombie 2015-ben bekövetkezett haláláig. A színésszel agyvérzés végzett, hirtelen, alig néhány nap leforgása alatt hagyta itt a földi létet, ami nemcsak a családját, hanem Megant is rettenetesen megviselte.

„Jonathan váratlan távozása óriási sokk volt számomra. Nem ismertem embert, akinek nála jobb humora lett volna, rengeteget tudtunk együtt nevetni. A sors fintora, hogy most a neve említésére is könnyek szöknek a szemembe. Hosszú idő lesz, mire feldolgozom az elvesztését, számomra ő az örök Gilbert marad” – nyilatkozta akkoriban a színésznő, akire sajnos nem talált rá a magánéleti boldogság.

Ma már a nagymamaszerepre készül leginkább

A 90-es években mindössze öt évig volt Christopher David Porter fotós felesége, akitől két gyermeke született, a ma 32 esztendős Lyla Anne és a 29 éves Russel. Lánya színésznő lett, fia pedig produkciós asszisztensként dolgozik. Jegyzett párkapcsolata Megannek azóta sincs, viszont a gyerekeivel nagyon jóban van, és rengeteg energiát fektet jótékonysági munkába. A World Vision Canada képviseletében bejárta Afrikát, Kambodzsában pedig dokumentumfilmet forgatott a szeméttelepeken élő ­gyerekekről.

Mostanság is feltűnik sorozatokban

Lánya, Lyla is színésznő lett

Az 55 éves színésznő egy tévériportban elárulta, egy ideje barátkozik a nagymamaság gondolatával. Tudja jól, a lánya és a fia is abban az életkorban van, amikor bármikor meglephetik őt egy unokával – bármilyen különös belegondolni, hogy az egykor vörös, szeplős, huncut arcú kislányból nagyi lesz. „Felkészültem, hogy hamarosan a pályán is megtalálnak a nagymamaszerepek. Lélekben most is az a tizenéves lány vagyok, aki önfeledten bolondozott a Prince Edward-szigeten, de a tükör nem hazudik. Szerencsére bőven akadnak feladataim, így nem kell félnem a jövőtől, de nehéz feldolgoznom, hogy eljár felettem az idő” – fogalmazott a színésznő, akit mostanában A szörnyvadász család című sorozatban láthatunk a Netflixen.

Dianából végül nem lett színésznő

Anne Shirley legjobb barátnője volt a sorozatban Diana Barry. Az őt megformáló Schuyler Grant is nagy népszerűségre tett szert annak idején. Belőle azonban nem lett színésznő, jógaoktatóként keresi a kenyerét. Saját stúdióját működteti, boldog családanya, és esze ágában sincs visszatérni a filmiparba. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy nagynénje volt a négyszeres Oscar-díjas színésznő, Katharine Hepburn.

Fotó: Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete