Címlapsztori Sztárok

Különös barátság köti össze Pásztor Erzsit és Détár Enikőt: „Mi már többször voltunk anya-lánya kapcsolatban”

Két különböző korosztály, mégis hatalmas szeretet köti őket össze. A legendás, 87 évesen is aktívan játszó művésznő, Pásztor Erzsi úgy véli, Détár Enikő egy csupa szív ember, akire mindig számíthat.

Amikor Pásztor Erzsit megkérdeztük, kivel szeretne címlapon szerepelni, rögtön Détár Enikőre gondolt. A fiatalos színésznő nagyon meglepődött, hogy a Kossuth-díjas művésznő választása rá esett. „Megtisztelő, hogy Erzsike rám gondolt, hiszen ő a szakmánk élő legendája. Minden vele töltött idő nagy adomány számomra” – árulta el Enikő, aki többször is volt anya-lánya viszonyban Pásztor Erzsivel.

Csőstül szakadt a baj Enikőre

„Enikő pályakezdő színésznő volt, amikor először találkoztunk egy szinkronstúdió­ban. A film címe már nem jut eszembe, de a lányomat szinkronizálta – meséli Pásztor Erzsi. – Arra is emlékszem, hogy Enci akkoriban nem volt jó passzban. Szülés után volt, és kisgyerekes színésznőként kilátástalannak érezte a pályáját. Évtizedekkel korábban, fiatal színésznőként és kisgyerekes anyukaként én is átmentem ezen az érzésen, ezért rögtön megesett rajta a szívem. Egy édes, szeretni való kis nőt láttam benne.”

A közös munka után sokáig nem találkoztak, de egy újabb szinkronmunka és egy színházi előadás ismét összehozta őket

„Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy egy színdarabban fogunk játszani – veszi át a szót Enikő. – A gondom csak az volt, hogy Erzsike felkészültségével nem lehetett vetekedni. Ő már úgy jött be a próbákra, hogy kívülről tudta a szerepét, nekem pedig nehezen ment a tanulás, mert a gondolataim ezerfelé cikáztak. Az életem akkoriban, 12 évvel ezelőtt omlott össze: kirúgtak az RTL Klubtól, szétesett a házasságom, a válásom után új otthont kellett találnom, csőstül szakadt rám a baj. Ebben az ideálisnak nem nevezhető helyzetben nehéz volt hoznom azt a színvonalat, amit Erzsike elvárt. Hálás vagyok neki azért, hogy volt türelme hozzám, és nagy megértéssel viseltetett irántam.”

Erzsikét receptre kellene felírni

„Enikő nagyon empatikus és csupa szív ember. Tudom, hogy elfoglalt, de mindig felajánlja a segítségét. Jólesik, hogy számíthatok rá. Gyakran utazunk együtt a vidéki fellépésekre is. Ő vezet, én az anyósülésen sztorizgatok. Velem mindig rengeteg dolog történik. Például a múltkor a színház kapuja előtt megállít egy nő. Kérte, hogy csináljunk közös fotót, de mivel sötét volt, nem láttam az arcát. Mondtam neki, gyere ide a lámpaoszlop alá, hadd nézzelek meg jobban. Ekkor vettem észre, hogy Dolly volt az! Sosem találkoztunk korábban, de azt mondta, annyira szerette az előadást, hogy muszáj volt gratulálnia nekem” – árulja el Pásztor Erzsi, aki jelenleg Enikő édesanyját játssza a Fergeteges látogatás című darabban a Turay Ida Színházban. „Ezt a vígjátékot nekem írta Varsányi Anna. Két éve telt házakkal megy, fantasztikus sikerünk van, a pályám egyik csúcsa.”

A Fergeteges látogatásban ezt a kanapét ugorja át az idős művésznő

„Van egy jelenet, amiben Erzsike egy laza mozdulattal átugorja a kanapét. A színpadon szinte tapintani lehet a közönség aggodalmát, csaknem egyszerre szisszennek fel, nehogy egy rossz mozdulat miatt kitörje a bokáját. Erzsike »mutatványa« mindig sikerül, óriási ovációt kap, az előadás után pedig tömegek várják a művészbejáró előtt – meséli Enikő. – Popsztárnak kijáró népszerűség övezi. Fiatalok, idősek egyaránt rajonganak érte. A színházban mindenki úgy véli, a háziorvosnak receptre kellene felírnia Erzsikét, mert ahol megjelenik, ott garantált a jókedv. A hatalmas szívével és fáradhatatlan energiájával bearanyozza a körülötte lévőket.”

Angyalok vigyáznak rá

„Csodálkozom azon, miért kapom ezt a sok jót az emberektől. Egy asszony kövekből kirakott angyalkával lepett meg, és azt írta a kísérőkártyára, hogy ez az angyal vigyázzon rám. Egy másik hölgy levendulából készített babát ajándékozott nekem, amit az éjjeli lámpámra akasztottam fel. Amikor a lányom nálam aludt, azt mondta: »Mami, olyan mintha ravatalozóban feküdnék, annyi virág vesz körül.« Meghatódom azon a szeretethullámon, ami felém árad. Magyarországon én vagyok a legidősebb aktívan játszó színésznő. 87 évesen már nem tervezek előre, csak az adott hónap jöhet szóba. Annak idején a színművészeti főiskolán az osztályfőnököm, Szinetár Miklós azt mondta: »Erzsike, te addig leszel színpadon, amíg az agyad és a lábad bírja!« Manapság gyakran eszembe jut Szinetár véleménye. Jó lenne, ha tényleg így történne! Sokáig szeretném boldoggá tenni az embereket.”

„Azt kívánom, hogy legalább száz évig legyél velünk! Egy igazi kincs vagy számunkra!” – teszi hozzá Enikő. Pásztor Erzsi pedig felém fordulva azt kérdezi: „Hogy látja? Nem lesz kicsit sok az egymás dicséretéből? Pedig mi csak a színtiszta igazat mondtuk!”

Barátnője ajándékát nagy becsben tartja

A művésznő egyik legendás szerepe a Szomszédok sorozat alkoholproblémákkal küzdő Janka nénije volt. Ő maga azonban ritkán iszik alkoholt, de akkor is csak az Enikőtől kapott pezsgőspohárból. „Amikor Enci egyszer feljött a lakásomra, hozott egy üveg pezsgőt és egy értékes kristálypoharat. A jeles családi napokon, ünnepeken ebbe a pohárba szoktam tölteni magamnak. Igaz, a pezsgőt mindig felvizezem szódával” – árulja el nevetve.

Fotó: Bognár Bogi, Hurta Hajnalka • Smink: Szabó Lilla • Haj: Rédli Ági • Stlyist: Bendes Bianka • Ruha: Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete