Címlapsztori Sztárok

Kilencéves kisfia kíséri a koncertre Balássy Bettit és Varga Ferit: „Szép hangja van, de nem erőltetjük, hogy közösen énekeljünk”

Az énekesnőnek három eleven gyerek mellett mindig van mit csinálnia, de olyan ügyesen szervezi az életét, hogy a munkán túl a baromfitartás és a befőzés is belefér. Most épp a családi nyaralást igyekszik emlékezetessé tenni.

Ha nyár, akkor Zamárdi! Az öttagú Varga család évek óta visszajár a Balaton-parti településre. „Nagyon szeretünk a barátaink telkén vakációzni. Millió emlék köt ide minket. A drága kutyánk is itt van eltemetve a kertben. Gyömbér 17 évig volt velünk, családtagként szerettük, ezért csináltunk neki egy sírhelyet, virágot is ültettünk rá, krizantémot” – árulja el Balássy Betty, miközben gyerekzsivaj szűrődik be a háttérből.

Házi tojásból süti a tortákat

Mint megtudom, a srácok izgatottan mennének már le a Balatonhoz, és az édesanyjukat sem kell túlságosan kérlelni, hogy tartson velük.

„Fiatal koromban versenyszerűen úsztam, most is szívesen töltöm az időmet a vízben. Ha a partról látsz egy fürdőruhás nőt, aki önfeledten labdázik a gyerekekkel a  Balatonban, az vagyok én” – mondja nevetve a háromgyerekes anyuka. Bettynek is 24 órából áll egy nap, de olyan ügyesen szervezi az életét, hogy mindenre jut ideje.

Az ötéves Miksa tortáját Betty készítette

„Hiszek a rendszerben, vagyis abban, ha előre tervezünk, akkor mindenre jut időnk. Én már januárban palántázom a paradicsomokat, és azt is tudom, hogy melyik hónapban rakom el a kovászos uborkát vagy a befőtteket. Az is igaz, hogy nálunk a család összetart, a gyerekek is boldogan részt vesznek a feladatokban. Idén tavasszal vettünk nyolc tyúkot és egy kakast. Etetni, itatni, a ketrecüket tisztítani kell. Ez mindennapos munka, de megéri. Nem fogjuk levágni az állatokat, nem tudnám megtenni, csak a tojások miatt tartjuk őket. Házi tojásból sütök, főzök, nem aggódom azon, hogy felment az ára a piacon, hiszen elég csak kivenni a tyúkok alól. Az 5 éves Miksa születésnapi tortájának piskótája is saját tojásból készült” – mondja büszkén az énekesnő, aki örömét leli a családtagjai kényeztetésében. És nemcsak a teli hasról gondoskodik, hanem a lábukra is odafigyel. A közelmúltban ugyanis pedikűrös végzettséget szerzett.

„Az énekoktatás mellett mindig érdekelt ez a szakma is, hát kitanultam. A problémásabb lábak rendbetételét különösen élvezem. De nemcsak a szeretteimet pedikűrözöm, hanem a környékünkön lakókat is. Előfordul, hogy én megyek ki házhoz, máskor a vendég jön hozzám. Jó látni a megszépült lábakat, sikerélményt ad, amikor másokon segítek.”

A gyerekek mindig nagyon várják a közös nyaralást

Táborban oktatja a zumbát

És ha ez még nem lenne elég, Betty heti kétszer zumbaórát tart, augusztus végén pedig egy táborban fogja oktatni ezt a latin mozdulatokra épülő táncot.

„A rendszeres mozgás nagyon fontos az egészségünk miatt. Sporttal és életmódváltással adtam le negyven kilót. 106 kilóról indultam, most 66 vagyok, egy éve tartom is a súlyomat. Nálunk a gyerekek is mozgékonyak. A 12 éves Róza ritmikus gimnasztikára jár, a 9 éves Dani birkózó, és a legkisebb fiunk is hamarosan elkezdi ugyanezt a sportot. Javaslom minden szülőnek és nagymamának, hogy írassa be a gyereket valamelyik egyesületbe, mert ott sok mindenre megtanítják őket: kitartásra, szorgalomra, önismeretre.”

A házukban van a stúdiójuk

Dani segít a koncerteken

Betty és férje, Varga Feri 18 éve házasok. A Megasztár tehetségkutató műsor alatt szövődött szerelem köztük. Nemcsak a magánéletük, a színpadi karrierjük is közös. „Hétvégén mindig útra kelünk, sok helyen koncertezünk. Gyakran a 9 éves Dani is jön velünk, lelkesen segíti a munkánkat. Kipakolja az autóból a fellépéshez szükséges kábeleket, mikrofonállványokat, a háttérben szorgoskodik, műszaki beállítottságú. Szép hangja is van, de nem erőltetjük, hogy közösen énekeljünk a színpadon. Csak azt kell csinálnia, amihez kedvet érez. Ferivel azt szeretnénk, hogy a gyerekeink sokáig élvezzék a gyerekkorukat. Most pedig bocsáss meg, de mennem kell, mert már türelmetlenül várnak! Reggel megígértem nekik, hogy ma korán lemegyünk a strandra.”

A családfő hétköznap asztalos

Ferinek is van egy civil szakmája. Hétköznap asztalosként dolgozik a saját pesterzsébeti műhelyében. „A Covid alatt jöttünk rá, hogy három gyerek mellett nem tehetjük meg, hogy csak az éneklésből élünk, hiszen a  lezáráskor nem volt fellépésünk, és egy forintot sem kerestünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a civil szakmánk miatt már nem kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe” – mondja Betty.

Fotó: Borzi Vivien, Toroczkay Csaba, Nagy Zoltán

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete