Címlapsztori Sztárok

Szellemek lakják Varga Viktor elmosott jurtáját: „Rendben van az, hogy több dimenzió él együtt”

Néhány nappal a Duna áradása előtt jártunk a népszerű énekesnél, a jurtájában. Akkor még nem sejtettük, hogy ez az utolsó fotósorozat, ami Viktor otthonáról az eredeti állapotában készült...

Spirituális beállítottsá­gú, és szüksége van arra, hogy időnként leváljon a felgyorsult világról és egymaga lehessen. Ez az alapgondolat vezérelte, amikor néhány éve egy véletlen találkozásnak köszönhetően áron alul hozzájutott egy Duna melletti telekhez Budakalászon, amelyen csak egy viskó állt.

Sokat mozog a szabadban meztelen felsőtesttel. Az immunrendszerét ezzel is erősíti

„Nem volt annyi pénzem, hogy építkezzek, szóval magam sem tudtam, mihez fogok itt kezdeni, de az első perctől éreztem, hogy az enyém – meséli Viktor. – Aztán egy közös színházi előadás alatt beszélgettem Papadimitriu Athinával, és ő javasolta, szerezzek be egy jurtaházat attól a mongol hölgytől, akitől korábban ő vásárolta az övét.”

A zenész sokáig úgy élt új otthonában, hogy nem volt fűtés és csapvíz. Rendszeresen szabadtűz mellett melegedett, és a Duna volt a fürdőszobája. Éjszakánként gyakran arra ébredt, hogy mínusz 1 fok van a jurtában.

A telken a jurtaházon kívül egyetlen belső tér van. Itt kapott helyet a pici konyha, a fürdő és egy hangulatos pihenősarok

„Nagyon kemény volt az élet a hidegben, de nem bánom azt az időszakot, mert a fázást egészen kioltottam magamból. A puritán környezetben pedig hihetetlen spirituális megéléseim is voltak, ami segítette az alkotói munkámat. De a szerelmem, Liliána fázott, és ezt már nem tudtam elviselni. Befűtöttem a házba. Azóta csodás meleg van itt” – mesélte akkor.

A tárgyaknak lelkük van. Minden egyes darab kitartó gyűjtés eredménye

A jurtaház Viktor számára remek alkotóközeg, mint mondja, minden benne van, ami őt boldoggá teszi. Az édesapja segítségével, a két kezével épített fürdőszobát, egy kültéri hálót jógateremmel, valamint szaunát, merülőmedencét, forró vizes dézsát és halastavat is.

A jurta körül egzotikus növények sorakoznak

„Éjszakánként történnek itt furcsa dolgok, de sosem féltem a szellemektől. Rendben van az, hogy több dimenzió él együtt” – mondja. A természeti népekhez közelítő életforma a személyiségén is sokat formált. „A Nemzeti Lovas Színháznak megírtam A Fehérlófia című darabot, elkezdtem mongol torok­éneklést tanulni, és nagy büszkeség számomra, hogy az Ökölvívó Szövetség elnöke felkért, komponáljam meg az idei, párizsi olim­piára a magyarok indulóját. Mai zene született, ősmagyar elemekkel.”

Az otthonában azért némi luxus is található. Beépítettek egy szaunát, ahová közvetlenül a szabadból lehet belépni

MIndent újjáépít a jurtában, amit a Duna lerombolt

Viktor a dunai ártérben lakik, és a megáradt folyó a találkozásunk után néhány nappal elmosta a házát. Családjával és barátaival alig egy óra leforgása alatt mentették meg az ingóságait, de azt még senki nem tudja, pontosan mekkora lesz a kár, ha visszahúzódik a víz. Viktor a fellépéseit leszámítva azóta sem hagyta el elázott otthonát, menti, ami menthető. Elhatározta, hogy mindent újjáépít, a jurtaházat is Duna-biztos alapokra helyezi. Veszteségét bámulatos lelki nyugalommal viseli. Azt üzeni: „Ne sajnáljatok, minden rendben, csak egy kicsit bejött hozzám a Duna játszani.”

A jurta központi bútora egy hatalmas ágy, párnákkal és szőrmetakarókkal
Viktor barátnője, Liliána is sok időt tölt itt. Ha úgy adódik, segít az énekesnek a ház körüli munkákban. Ottjártunkkor éppen meghozták a fát

Fotó: Ambrus Marcsi, DFP

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete