Címlapsztori Sztárok

Papadimitriu Athina és Magyar Elektra: „Nagyon fájt, amikor a lányomat bántották”

Mintha ezer tőrt szúrtak volna a szívébe, úgy érezte magát Athina, mikor a legkisebb lányát, Elektrát gúnyolták, megalázták. De szerencsére a fiatal hölgy most már elég erős ahhoz, hogy kiálljon önmagáért.

Két nő ül velem szemben. Az egyik az éveit büszkén vállaló édesanya és színésznő, a másik egy útkeresés közben járó széplány. Az biztos, hogy egy nagyon erős anya-lánya szövetség köti össze őket.

„Hiszek az ezotériában. Meggyőződésem, hogy a harmadik gyerekemet, Elektrát az autóbalesetben elhunyt öcsém küldte nekem maga helyett – mondja Papadimitriu Athina. – A testvérem halálának napja, február 29. és a lányom születésnapja például egy napon lenne, ha a szökőévet leszámítjuk. Amikor a testvérem meghalt 1980-ban, szökőév volt, a lányom viszont 18 évvel később, március elsején jött világra. Grigoriszt a hatos út 98-as kilométerkövénél érte a baleset, Elektra ’98-ban született, és a hatodik közös gyerekünk volt az akkori párommal, hiszen én kettővel, ő pedig három gyerekkel érkezett a kapcsolatunkba.”

„Anya sokszor mesélt nekem a 23 évesen meghalt testvéréről – veszi át a szót Elektra. – Az már kiderült számunkra, hogy nem ő született újjá az én fizikai testemben, de Grigorisz folyamatosan jeleket küld. Olyan, mintha a lelke még mindig itt lenne köztünk. Anyukámmal fogékonyak vagyunk a  spirituális dolgokra, és úgy hisszük, hogy nincsenek véletlenek. Mindenkinek van karmája, amit az adott életében le kell dolgoznia.”

Próbált villámhárító lenni

A 25 éves Elektra karmá­ja talán az, hogy megbirkózzon azzal az életfeladattal, hogy a híres édesanyja és színésznő testvérei, Trokán Anna és Nóra árnyékából kilépjen.

„Gyerekként nagyon rosszul éltem meg, hogy állandóan a gyönyörű nővéreimhez hasonlítottak – meséli. – Az iskolában sokszor csúfoltak, fizikálisan és verbálisan is bántalmaztak. Amikor például a nővérem, Nóri a tévében szerepelt, másnap biztos megkaptam az osztálytársaimtól azt a gonosz megjegyzést, hogy láttuk a testvéredet a tévében, sokkal szebb, mint te, nem is hasonlítasz rá. Az önbecsülésemet porig alázták, gyakran sírva mentem haza.”

Athina azt mondja, anyaként borzalmas volt megélnie, amikor azt tapasztalta, hogy a legkisebb lányát céltáblának használták.

„Próbáltam valamiféle villámhárító lenni, de nagyon nehéz volt. Az emberek bele sem gondolnak, mennyi fájdalmat és lelki sebet okoznak egy gyereknek a gúnyos megjegyzéseikkel, vagy csak azzal, hogy valakihez hasonlítják. Az én gyerekkoromban, a 60-as, 70-es években ilyen mértékű verbális agresszió nem létezett. Az is igaz, hogy nemzetközi közegben nőttem fel. A görög édesapám a Magyar Rádió külföldi részlegénél dolgozott, a Benczúr utcában laktunk, egy olyan szolgálati házban, ahol csupa külföldi család élt. Angol, argentin, bolgár, török, szír és olasz gyerekekkel játszottam. Nem volt probléma abból, hogy ki milyen, elfogadtuk és szerettük egymást. Ezért is fájt annyira, amikor először szembesültem azzal, hogy Elektrának meg kell küzdenie az előítéletekkel.”

Lélekből jövő hangja van

A fiatal hölgy legutóbb a The Voice tehetségkutatóban próbált bizonyítani, ám nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. A selejtezőben kiesett. „Ebből a szituációból nem lehetett jól kijönni – mondja Elektra. – Ha a zsűriben ülő nővérem, Nóri továbbjuttat a versenyben, az a vád ért volna minket, hogy összejátszunk. Így viszont, hogy rögtön kiestem, megint csak az jött le, hogy nem vagyok elég jó.”

„Éreztem én, hogy kemény dió lesz ez a menet – veszi át a szót Athina. – De hogy tiltsam meg a felnőtt lányomnak, hogy ne jelentkezzen a versenyre? Elektra a saját elhatározásából indult. Nem az elfogult anyai szív mondatja velem, de a legkisebb lányom nagyon tehetséges. Szenvedélyes, lélekből jövő hangja van.

A színésznő egyformán szereti a gyerekeit, Annát, Nórát és Elektrát

Az első sokk után, hogy nem jutott tovább, Elektra nagyon kiborult, sírógörcsöt kapott, ám most már máshogy látja a helyzetet. „Minden kudarc erősebbé tesz. Sikerült helyre tennem magamban a dolgokat. Nem hagyom, hogy a negatív energiák elkeserítsenek és lehúzzanak, hanem a pozitív élményeket erősítem magamban. Próbálom minden helyzetből a legjobbat kihozni. Rendezőasszisztensként végeztem a Színművészeti Egyetemen, jelenleg Pintér Tibor Nemzeti Lovas Színházában játszom, és súgóként is dolgozom a Pesti Magyar Színházban. Nem vagyok irigy senkire, tudok örülni mások sikerének.”

„Drukkolok Elektrának, hogy megtalálja az útját. Küzdelmekkel teli az élete, de hihetetlenül erős lány” – teszi hozzá az édesanya.

Kigyulladt a háza, milliós a kár

Anya és lánya jelenleg együtt élnek Tahitótfaluban, miután Athina háza decemberben kigyulladt. „Kész csoda, hogy életben maradtam! – meséli a színésznő. – A sors kegyes volt hozzám, mert még ébren voltam, amikor ez a szörnyű eset történt. Úgy tűnik, egy elektromos zárlat okozta a tüzet. Leégett a kapcsoló, a bojler, és az egész házat festeni kell, mert a füsttől a fehér falak kormosak lettek. A biztosító szerint milliós a kár. Az éjszakákat most Elektránál töltöm, napközben pedig igyekszem rendbe hozni az otthonomat. Eltart még néhány hétig, amíg újra lakható lesz.” Az anyagi veszteség ellenére Athina megőrizte a pozitív életszemléletét.

„Szeretek vidéken élni, annak minden előnyével és hátrányával. Naponta két órát ülök autóban, mert az oda-vissza út ennyit vesz igénybe Budapestre, de nem cserélnék senkivel. Alig várom, hogy visszaköltözhessek a saját otthonomba, eszem ágában sincs megválni a telkemtől. A házban és a ház körül a kétkezi munkákat is megcsinálom. Idén 70 éves leszek, de semmi közöm ehhez a számhoz, nem is értem miről beszélünk! Nem érzem magam többnek negyvennél. Fizikálisan és egészségileg is rendben vagyok.”

Mindketten szinglik

Amikor a szerelem és a párkapcsolat szóba kerül, egy pillanatra elhallgatnak. Athi­na töri meg a csendet. „14 éves korom óta állandóan szerelmes voltam. Most már nincs igényem párkapcsolatra. Az egyéjszakás kaland pedig nem az én műfajom. Hál’ Istennek, a munkám leköt, sokat dolgozom, színházban játszom, és a hatéves unokámmal, Karcsival is imádok lenni.”

Két éve Elektra is szingli. Szeretne egyszer majd férjhez menni és gyerekeket szülni, ám most még ráér a családalapításra. Az édesanyja is belátja, hogy a mai világban nagyon nehéz társat találni…

Fontosak neki a gyökerei

Elektra eredetileg Magyar Réka volt, de hivatalosan megváltoztatta a kereszt­nevét. „A szüleim az Elektra mindörökké film forgatásán ismerkedtek meg, többek között ez is közrejátszott a névválasztásomban. Fontosak nekem a gyökereim, úgy a magyar, mint a görög. Mivel a vezetéknevem már mutatta a magyarságom, szerettem volna, ha a görögségem is látszik a keresztnevemben.”

Fotó: Sándor Berill, privát

Smink és haj: Szabó Lilla • Stylist: Bendes Bianka • Ruha: C&A, Reserved, Van Graaf