Címlapsztori Sztárok

Közel a 80-hoz is hajnalban kel Poór Péter és a feleségét ápolja: „Imádom, amikor együtt van a családom”

Egy népes család fejeként Poór Péternek mindig van mit csinálnia. Amikor nem a ház körüli munkákat látja el, akkor tanít, dalokat ír vagy koncertezik. Szenvedélyesen szereti szórakoztatni a közönséget.

Kevés alvással is beéri, hat órakor már fent van, így a reggeli interjú sincs ellenére. ,,Megszoktam, hogy korán elvégzem a teendőimet. Ha szeretném, sem alhatnék sokáig, hiszen a macskáink már hajnalban nyávogással jelzik, hogy ki akarnak menni a kertbe, és éhesek. Az állatok gondozása mellett az itthoni teendők elvégzése is rám vár – meséli Poór Péter, aki hosszú éveken át három beteg asszonyról gondoskodott.

„Az anyósom 99, az ő nővére 103 éves koráig élt. Időközben a feleségem is súlyos állapotba került, most őt ápolom, és ha személyesen nem tudok jelen lenni, akkor ápoltatom. Számomra természetes, hogy Ilikét segítem, amiben csak lehet.”

A kisebbik fia, Attila az édesiparban dolgozik

Közös produkció az álma a gyerekeivel

A házaspár 30 éve él együtt. ,,Az első feleségem meghalt, később újra megnősültem. Ili is volt már férjnél. Ő két gyereket hozott a kapcsolatunkba, én hármat. Kettőnknek összesen 12 unokája és két dédunokája van. Sajnos csak nagy ritkán van együtt az egész család, mert képtelenség negyven embert egyszerre, egy időpontra összehozni. Az egyik fiamnak, Attilának a napokban volt a születésnapja, de nem tudtam elmenni az ünnepi ebédre, mert a hosszúra nyúlt influenza kifogott rajtam. Több fellépést és néhány tévéfelvételt is le kellett mondanom emiatt az elmúlt hónapban.”

Péter vér szerinti gyerekei énekesek ugyan nem lettek, de közük van a zenéhez, a művészethez. ,,Szilvi lányom nem az én vezetéknevemet viseli, mert nem akart az ismert apuka árnyékában lenni, ezért a saját erejéből egy más műfajban építette fel a karrierjét. Kiváló zongoraművészként bejárta a világot, jelenleg Németországban él. Nagyon büszke vagyok rá. Dénes gitárosként indult, de régóta a saját stúdiójában dzsesszegyütteseknek készít felvételeket és videóklipeket. Attila is a dzsessz műfajban jeleskedett, zenekarokban zongorázott és kísért sok népszerű előadót, de a felesége és a három gyermeke miatt mégis a biztos megélhetést választotta: egy nagy édesipari cégnél dolgozik vezető beosztásban. Nagy álmom, hogy egyszer majd egy közös produkcióban négyen együtt zenéljünk a közönség örömére.”

Nagyobbik fia, Dénes dzsesszzenész volt

Amíg ez a vágya teljesül, addig egyedül vagy egy-egy tanítványával lép fel. ,,16 éve kezdtem tanítani, remek előadóművészek kerültek ki a kezem alól, akik ma már igazi profik. Tóth Tünde és Rózsás Viki – annak ellenére, hogy még nem mindenki ismeri őket – ma az ország legtöbbet foglalkoztatott énekesnői, mindkettőjüknek nagy jövőt jósolok. Vikivel majdnem készen van egy közös nagylemezünk, már csak néhány apró részlet hiányzik. A nyolcvanadik születésnapom alkalmából, ősszel szeretnénk kiadni.”

Sztárként az iskolapadban

Poór Péter az 1967-es Táncdalfesztiválon vált ismertté az Utánam a vízözön című slágerével. Később a Piros tulipán és a Fekete vonat című dalokkal szerepelt a slágerlistákon. ,,A régi dalaimat sokan feldolgozták, többek között Zámbó Jimmy. Nemrégiben a Duna TV-ben Péter Srámek énekelte el az egyik karácsonyi dalomat nagy sikerrel. Az Utánam a vízözön című slágeremnek reneszánsza van: sorra éneklik el a legnagyobb sztárok: Palya Bea, Oszvald Marika, Tóth Vera, Gubik Petra. Mindegyiküket nagyon szeretem, és örülök, amikor hallom, hogy az én régi dalomat éneklik. A Csináljuk a fesztivált! tévéműsorban is szeretek részt venni, a  verseny doppingol, jó dolog a kollégákkal találkozni.” Péter annak idején a színművészetin diplomázott. Egy osztályba járt többek között Oszvald Marikával és Csongrádi Katával.

,,A Táncdalfesztiválnak köszönhetően én már ismert énekes voltam, amikor a 70-es években beültem az iskolapadba. Először csak arról volt szó, hogy bejárok a színészmesterség órákra, de Vámos László osztályfőnök felajánlotta, hogy járjak be a többi órára is, így ott ragadtam. A főiskola elvégzése után három évig voltam a Szegedi Nemzeti Színház, majd három évig a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Remek főszerepeket kaptam operákban, operettekben és musicalekben. Ez életem egyik legszebb időszaka volt, a mai napig büszke vagyok a színházi munkáimra. Annak idején sokan kétkedve fogadtak. Azt gondolták, hogy a táncdalénekes biztos nagyot fog bukni az operákban. Tévedtek, mert óriási siker lett. Persze nem tudták, hogy eredetileg operaénekesnek készültem, és éppen a táncdalok területén elért kezdeti sikerek térítettek le erről az útról. Hat évig játszottam színházakban, utána külföldre szerződtem, és végigturnéztam a fél világot, de az már egy másik történet.”

Büszke a színházi előadásaira

A nővérével hetente találkozik

A családnak van egy másik híres tagja, Poór Klári, aki televíziós riporter volt. Többek között A Hét című politikai műsorban is láthattuk őt. ,,A nővérem 1996-ban visszavonult a televíziózástól, és már nem szívesen szerepel nyilvánosság előtt. Sokáig komoly szinten lovagolt, de már néhány éve azt is abbahagyta. Klári a korához képest remek formában van, sokat mozog, odafigyel az egészségére. Általában hetente egyszer személyesen találkozunk, a többi napon telefonon beszélünk.”

Nővérével, Klárival az 1967-es Táncdalfesztiválon

Péter elégedett az eddigi életével és a karrierjével. Most is tele van ötletekkel és tervekkel, csak bírja energiával! ,,Családfőként sok próbatétel nehezedik rám, de igyekszem megbirkózni velük. Nagy házban lakunk, amit nem könnyű fenntartani. A felelős állattartás és az állatvédelem sem egyszerű dolog, sok időt és energiát igényel, amellett komoly anyagi vonzata van. Volt idő, amikor 17 befogadott macskáról gondoskodtam. Ennyi állatot nem lehet csak úgy itthon hagyni. Pedig régebben sokszor turnéztam Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában, de már ilyen távoli helyekre nem megyek, mert nincs kire hagynom az itthoni feladataimat. Most már megelégszem azzal, hogy a magyarországi és a határon túli magyaroknak énekelhetek. Szeretem a szakmámat, a kollégákat, egyáltalán az embereket. Azt kívánom, hogy minél tovább szórakoztathassam őket, mert ez az életem.”

A testvére visszavonult a szerepléstől

Fotó: Olajos Piroska, Fortepan/Főfotó, Fortepan/Szalay Zoltán, archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete