Címlapsztori Sztárok

Miért fest ma fiatalabbnak egy 60-as, mint régen? Monica Bellucci és Audrey Hepburn között hatalmas a különbség

A hetvenes-nyolcvanas évekbeli fénykép­albumokat lapozgatva feltűnhet, hogy a korábbi generációk képviselői egy adott életkorban mintha jóval idősebbnek néztek volna ki, mint a mai középkorúak. És ez még a hírességekre is igaz!

Mitől maradunk fiatalok?

Több tényező is szerepet játszhat abban, miért látunk sokkal idősebbnek egy múlt század közepi ötven-hatvan évest a fotókon, mint a mai ötveneseket. Egyrészt a régi korok divatját, hajviseletét ösztönösen az idősebb korosztályokhoz társítjuk. Ez a dolog szubjektív része – ám a jelenségnek kutatások is megpróbáltak utánajárni. Így derült ki, hogy a mai embereknek a jobb táplálkozás és a jobb egészségügyi ellátás miatt valóban alacsonyabb a szervezet egészségügyi állapota alapján kiszámítható biológai életkora a korábbiakénál.

Egy 2018-as tanulmány 1988 és 2010 között vizsgálta mindezt, és még ebben a csupán 22 évben is jelentős különbségek mutatkoztak az öregedés terén. A jobb gyerekkori és szülés előtti életkörülmények, a fertőző betegségek visszaszorulása nemcsak a születéskor várható élettartamot növeli, hanem a fitten, egészségesen eltöltött éveink számát is. Manapság egyre többen figyelnek oda az egészséges életmódra, szoknak le a dohányzásról, mozognak rendszeresen, és válnak tudatosabbá a bőrápolás, például a fényvédelem terén is. Ez pedig a külsőnkön is meglátszik. A társadalom is máshogy viszonyul az egyes korosztályokhoz, ma már jóval később számítunk öregnek, mint régen.

A sztárok esetében a felsoroltakhoz persze gyakran társul a plasztikai sebészek munkája is. Ennek a tudományágnak a módszerei szintén sokat finomodtak az utóbbi 30-50 évben. A fogfehérítéstől a ránctalanításig és a karcsúsító eljárásokig számos szolgáltatás áll rendelkezésre, és csúnyulást legfeljebb az okozhat, ha valaki mértéktelenül él velük.

Alain Delon és Brad Pitt 59 évesen

A szívtipró Alain Delon bőre a hatvanhoz közeledve már kicsit megereszkedett, és az őszülő tincseket sem szégyellte, hiszen érett férfikorában is jóképű volt – versengve a szabálytalan sármjával hódító Jean-Paul Belmondóval. Brad Pitt, bár a borostája már őszes, mégis kölyökképűnek számít, hiába viselték meg az elmúlt évek eseményei, például Angelina Jolie-tól való zűrös válása.

Elizabeth Taylor és Jennifer Lopez 54 évesen

Liz Taylor még idős korában is ünnepelt szépségnek számított, 54 évesen azonban már feltűnt néhány szarkaláb a szeme körül, és a haja is szürkülni kezdett. Jennifer Lopeznek azonban mintha ugyanebben az életkorban esze ágában sem lenne megöregedni. Még a smink nélküli utcai fotóin is legfeljebb harmincasnak néz ki – nem utolsósorban kemény edzésekkel tökéletesen megformált testének és híresen egészséges életmódjának köszönhetően.

Demi Moore és Katharine Hepburn 60 évesen

Katharine idejében az 50 felett megritkuló hajzuhatagot ügyes kontyokkal, kalapokkal leplezték, ez azonban mai szemmel nézve öregít. Egy mostani ötvenes, hatvanas éveiben járó sztár ezt a problémát póthajjal oldja meg. Demi Moore viszont arra is ékes példa, hogy a plasztikázást is túlzásba is lehet vinni.

Monica Bellucci és Audrey Hepburn 59 évesen

Mindkét hölgyet bőségesen megáldotta szépséggel a természet: Audrey Hepburn légies bája máig legendás, míg Monica Bellucci az élettel teli, mediterrán szépség jó példája. Audrey élete végéig megőrizte közismert finomságát és arisztokratikus szépségét, ugyanakkor sosem akart erőszakosan fiatal maradni, egy percig sem jött zavarba a ráncaitól. Monica viszont simán letagadhatna húsz évet, egyúttal pedig arra is példa, hogy a fiatalossághoz nem kell feltétlenül nádszálkarcsúnak lenni.

Sean Connery és Tom Cruise 60 évesen

Sean Connery híres volt arról, milyen elegánsan, sármosan öregszik: még egészen idős korában is képes volt megdobogtatni a női szíveket. 60 évesen már kifejezetten érettnek tűnt őszes hajával és jellegzetes szakállával. Tom Cruise viszont mindig is fiatalos mosolyával hódított: az őszülés, talán egy jó fodrásznak köszönhetően messze elkerüli, csak a bőre árulkodik kissé arról, hogy már betöltötte a 60 évet.

Sophia Loren és Julia Roberts 56 évesen

A Micsoda nő! jellegzetes mosolyú sztárja szerint őt a boldogság és a szerelem tartja fiatalon. Persze köze lehet ehhez annak is, hogy Julia odafigyel a táplálkozására, és jógával tartja fitten magát. Sophia Loren viszont mindig a világhírű olasz konyhára esküdött, ha a szépsége titkáról kérdezték: „mindent, amit lát, a spagettinek köszönhetek” – mondta. Az azóta már divatjamúlt szemüvege, és hajlakkal fixált hajviselete miatt viszont jóval idősebbnek tűnt az ötvenes éveiben készült képein.

fotó: Getty images, Profimedia, Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete