Címlapsztori Sztárok

Mindennél jobban vágyott gyerekre Kalocsay Miklós: tragikus halála után nők ezrei gyászolták

Két nagy szerelem és egy sikerekkel teli, de rövid színészi pálya adatott meg számára. A Kuckó műsorvezetője csupán 41 éves volt, amikor váratlanul elhunyt. Akkoriban nők ezrei gyászolták a jóképű sztárt.

A Budai Várnegyedben nőtt fel, az 50-es években volt gyerek. Már akkor színésznek készült, fel is vették a főiskolára, hiszen magas volt, és szemtelenül jóképű. Erre mondják, hogy sztártípus. A hölgyek rajongtak a kellemes hangjáért és a külsejéért. A szinkronizált filmekben ő volt Alain Delon és Tony Curtis magyar hangja. A rendezők általában hősszerelmes karaktereket osztottak rá, hiszen az olaszos megjelenése erre predesztinálta. A színház mellett a tévé is felfedezte. Szerepelt sikeres tévéjátékokban, a Fizetés nélküli szabadság című film az egykori Szovjetunió­ban is népszerű volt, sokszor levetítették az orosz állami tévécsatornán.

Első feleségével, Bajza Viktóriával. A színpadon szerettek egymásba

Az igazi ismertséget azonban a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő sorozat, a Kuckó hozta meg számára. Kedves és barátságos volt a képernyőn. Mindig úgy búcsúzott el a tévénézőktől, hogy a kutyus fülével integetett. A tévéstúdió kanapéján ülő négylábú, Dorisz azonban nem a sajátja volt, hiszen Miklósnak akkoriban nem volt ideje arra, hogy kutyát tartson. Foglalkoztatott színész volt: színházban játszott, szinkronizált és forgatásokra járt.

Beleszeretett egy főiskolás lányba

A 187 centi magas férfit imádták a nők, de már fiatalon elkötelezte magát. Első felesége, a színésznő Bajza Viktória korábban így nyilatkozott róla: „Ádám Ottó osztályába kerültem, és már harmadéves koromban be kellett ugranom az Othellóba, Desdemona szerepébe. Nagy sikerem volt, és hát ott ismertem meg az első férjemet, Kalocsay Miklóst, ő Cassiót játszotta. Megkérte a kezemet, nagyon szerelmes voltam belé…” A hivatalos házasságuk azonban csak néhány évig tartott, mert a színész időközben felfigyelt egy rendkívül csinos lányra, Kolti Helgára. Az István, a király kőszínházi próbái alatt bontakozott ki a szerelmük, amit a környezetükben nem mindenki nézett jó szemmel, hiszen Miklós nős ember volt. Ráadásul az akkor már a sikerei csúcsán lévő sztár és a másodéves főiskolás között 15 év volt a korkülönbség.

Miklós szerelme, Kolti Helga gyereket szült a színésznek

A kismamával együtt beköltözött a kórházba

Információink szerint a színész szülei ellenezték ezt a kapcsolatot. A fiuk komoly egzisztenciával rendelkező művész volt. Lakása volt a Budai Várnegyedben, Szentendrén nyaralója, filmjeinek és televíziós műsorának, a Kuckónak köszönhetően pedig az egész országban ismerték és szerették. A Kalocsay szülők a 22 éves főiskolás lányról talán azt feltételezték, hogy hozományvadász, pedig ez távol állt tőle. Tiszta szívből szerette a férfit, még azt is elnézte neki, hogy az első feleségétől, Viktóriától lélekben nem tudott elszakadni, a válásuk után is barátok maradtak, olyan is előfordult, hogy együtt töltötték a karácsonyt. A pályakezdő Helga annyira szerelmes volt a párjába, hogy a nagy álmát is teljesítette. Amikor megtudta, hogy Miklós mindennél jobban vágyik egy saját utódra, fiúgyermeket szült neki 1987-ben.

A színész csodálatos apa volt. Amikor Helga szült, a kismamával együtt beköltözött a kórházba, pedig akkoriban ez nem volt természetes dolog, de Miklós neves művész volt, a nővérek és az orvosok örültek a jelenlétének, többet megengedtek neki, mint egy átlagembernek. Az újdonsült édesapa imádta a fiát, Kristófot. Az egykori pályatársak a mai napig emlékeznek arra, hogy gyakran vitte magával a színházi próbákra és az esti előadásokra. Amíg ő a színpadon volt, a kisgyerekre a kolléganők vigyáztak az öltözőben, vagy a gyermek édesanyja, hiszen Kolti Helgával is gyakran játszott együtt a Ruszt József vezette Független Színpad előadásaiban.

Kalocsay Miklós Don Baker és Tolnay Klári Mrs. Baker szerepében Leonard Gershe A pillangók szabadok című művének egyik jelenetében a Madách Színházban

Egy vérrög került az ereibe

Büszke szülő volt, és a gyermeke anyját el akarta venni feleségül, de Helga nemet mondott. Úgy tudjuk, a fiatal hölgy addig nem szándékozott megházasodni, amíg az a bélyeg van rajta, hogy csak a hírnevéért és a pénzéért szereti Miklóst. Az együtt töltött évekkel akarta bizonyítani, hogy igaz szerelem köti össze őket. De sajnos csupán néhány közös év adatott meg számukra. Kalocsay Miklós 1991. december 2-án váratlanul elhunyt. Hogy mi vezetett a tragédiához? Miklósnak korábban is voltak ijesztő, szívinfarktusra hasonlító rosszullétei, de az orvosok a kivizsgálások után sem találtak nála elváltozást.

A Kuckó című műsorban Dorisz volt a társa

A halála előtti napon Baján tartózkodott Helga szüleinek a házában. Hajnalban rosszul lett, a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni az életét. 41 éves volt. Csak a boncolásnál derült ki, hogy egy születési rendellenesség miatt szívbillentyű problémája volt, egy vérrög bekerült az ereibe, és elzáródást okozott. Miklós elvesztése után Helga hosszú évekig gyászolt. A tragédia után az özvegy azt szerette volna, hogy Kalocsay Miklós neve fennmaradjon az utókor számára, ezért egy alapítványt próbált létrehozni, de nem talált mecénásra. Azt hallottuk, hogy a tervét a mai napig nem adta fel. Kalocsay Miklós korának egyik legkiemelkedőbb fiatal színésze volt. Egy emléktáblát megérdemelne az egykori lakhelyén, az Úri utcában.

Forrás: vajdasagihelyorseg.org.rs, Meglepetés-információ

Fotó: MTI, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete