Címlapsztori Sztár

Negyven éve hajtja álomra a fejét egyetlen férfi mellett Bay Éva: „A jó házasság titka a szerelem”

A legendás bemondónő hamarosan 72. születésnapját ünnepli, Évát nem aggasztja az idő múlása, egy nappal se lenne fiatalabb. Élvezi férjével a nyugdíjas éveit, különösen a nyári napokat, amikor a kertjében gyönyörködhet.

A Pilis tövében, egy patakparti házban élnek, csodálatos zöld környezetben, ahol maguk termesztik a paradicsomot és a paprikát.  „Éljen a kert! Imádom a nyári időszakot” – mondja Éva örömmel, amikor veteményesük szóba kerül. „A férjem remek kertész, nagyon szeret a növényekkel bíbelődni, ugyanakkor rengeteg a fű, ami sok munkát ad, de azt is élvezettel csinálja. Van egy magaságyásunk, amelyben paradicsom és különböző paprikapalánták nőnek. Idén csodálatos bokraink vannak. Minden tövön legalább egy kg paradicsom érik, a csípős paprikából pedig már le is szüreteltünk, isteni íze van” – meséli büszkén.

A legjobban otthon szeret lenni

Az egykori bemondónő egy apró titkot is elárul, mitől olyan ízesek a zöldségei és virágzóak a növényei.

„Ha egy kis élesztőt teszünk a locsolóvízbe, a paradicsomok finom édesek lesznek, az orchideák pedig szépen virágoznak. Szeretjük gondozni a kertünket. Az általunk termesztett zöldségek zamatosabbak és finomabbak, mint a boltban vásároltak, és megvan a varázsa, hogy frissen kerülnek az asztalunkra. Jól elvagyok a növényeinkkel és a három kutyánkkal, szinte kitöltik az egész napot. Az állataink most bent vannak a lakásban, nem érzik jól magukat a nagy melegben, amit meg is értek. A házat nagy fedett terasz veszi körbe, ami sokat levesz a melegből, a hálókban lehúzom a redőnyt, az ablakokat becsukom, hajnalban pedig alaposan kiszellőztetek, így bent kellemes a hőmérséklet. Mindhárom kutya gyönyörű, csak egy probléma van: hullajtják a szőrüket, ezért egész nap takarítok” – mondja Éva, aki minden évben többször is elutazik a férjével, de már jobban élvezi, ha otthon vannak.

„Idén már voltunk Horvátországban, nem esett jól az ottlét: a tenger hideg volt és nagyon hullámzott, vágytam haza. Ahogy öregszem, egyre jobban szeretek itthon lenni, a kertben ejtőzni vagy a medencében lubickolni és a matracomon napozni. Szeretem a férjemmel a mindennapjainkat, eljárok vásárolni, jókat főzök, engem már ez tesz boldoggá.”

Jól érzi magát a bőrében

„A jó házasság titka a szerelem – jelenti ki. – Ebben bízom a mai napig, hiába vagyunk már több mint 41 éve együtt. Még most is imádom a férjemet, és ő is engem. Néha ugyan vitázunk, de hát hol nincsenek nézeteltérések? Megértjük egymást, pontosan tudjuk, mire gondol a másik, jókat nevetünk, és szeretünk egymás társaságában lenni. Mindig azt az elvet vallottam, hogy a férfi adja a biztonságot, a nő pedig a tűzhely, aki otthonná teszi a házat. Laci igazi férfi, mellette biztonságban érzem magam. A kapcsolatunk az évek alatt sosem ingott meg” – meséli. A mai is csinos Bay Évi nem fél az idő múlásától.

„Figyelem magam, és látom, hogy az életem átalakul, de ezzel nincs problémám. Egy percre sem sírom vissza a múltat és a fiatalságomat, jól érzem magam a bőrömben. Az élet az alkalmazkodásról szól, annak is tudok örülni, hogy változom, ahogy az is boldoggá tesz, hogy megvannak a régi barátaink és a mindennapjaink jó hangulatban telnek. A szép pillanatokra fókuszálok, ebben nagyon tudatos vagyok. Hálás vagyok, hogy teljes életet élhetek, és minden megadatott, amire vágytam.”

Fitten tartja magát

Férjével kialakítottak egy konditermet is, ahol tudnak sportolni. „Azt tűztem ki célul, hogy még jó pár évig szeretnék jó kondiban maradni. Lacival igyekszünk aktívan tölteni a mindennapjainkat: ő teniszezik, vívni jár, és a fűnyírás is edzésben tartja, én pedig itthon tornázom. Bekapcsolom a tévét és közben szobabiciklizem, de van evezőpadunk is, ha éppen ahhoz lenne kedvem. Úszni is nagyon szeretek, és a kutyáinkkal nagyokat sétálni.”

Fotó: Olajos Piroska