Címlapsztori Sztár

Nem költ nyaralásra Nyári Darinka és Kiss Ernő Zsolt: „A csodás kertünkben vidám a vakációnk”

A színészházaspár és kislányuk, Zoé számára ez a nyár más, mint az eddigiek: idén a jól megtervezett nyaralás helyett tudatosan lelassultak, szeretnék élvezni a gyönyörű kertjüket, és megpróbálnak minden olyan programot megvalósítani, amelyet már régóta elterveztek.

Nem kell órákat utazniuk, vagy repülőre ülniük, ha élményeket szeretnének gyűjteni. A Pilis kapujában, Pomázon élnek, ahol számos szép hely van, de már az is feltöltődés számukra, ha együtt kertészkednek, vagy hallgatják a teraszukon a madárcsicsergést.

„Úgy terveztük meg az egész nyarat, ha van is munkánk, néhány napot beiktatunk, ami csak rólunk szól. Ahogy esik, úgy puffan – lehetne akár ez a mostani mottónk, nem terveztünk ugyanis fix nyaralásokat, kivéve, amikor Ernő családjához Erdélybe utazunk” – árulja el Darinka.

A közösen töltött idő a legfontosabb

A házaspár az elmúlt években sok mindent átértékelt, ezért is szeretnének minél több alkalmat megragadni, hogy együtt legyenek.

„Az egy-két napos feltöltődések sokat tudnak adni, próbáljuk megélni ezeket a pillanatokat. Volt már egy röpke balatoni kiruccanásunk, egynapos lopott idő kettesben, amíg Zuzu táborban volt. A lányunk egyébként már év közben kiválasztotta, hova szeretne majd elmenni: táncos-, lovas- és úszótáborba is. Ilyenkor Darinkával mi is kicsit egymásra tudunk figyelni, de terveztünk több családi programot is” – meséli Ernő, aki feleségével együtt megfogadta, hogy tudatosan figyelnek arra, hogy ne hajtsák túl magukat.

„Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánéletünk között. Sokszor túlhajtottak vagyunk, és elkap minket a gépszíj, de rájöttünk, ha nem szánunk időt a töltődésre, nehezebben tudunk nekikezdeni a dolgosabb időszaknak. Tudatosan figyelünk arra, hogy ne menjünk bele egy őrült mókuskerékbe, ami a családi életünk rovására megy. Szeretnénk megélni az értékes pillanatokat, és most jutottunk el oda, hogy ténylegesen meg tudjuk ezt valósítani. Ahelyett, hogy hagynánk, hogy elrohanjon mellettünk az élet, megpróbálunk lelassulni. Nem könnyű minden élethelyzetben tartani, de mindig emlékeztetjük egymást, hogy ne felejtsük el, amit megfogadtunk.”

Zuzu számára paradicsomi környezetet alakítottak ki a szülei

A lányuk is kertészkedik

A kertjükben általában tesznek-vesznek, most viszont szentelnek időt arra is, hogy kiélvezzék a gyönyörű környezetet. „Szeretünk itthon lenni, és élvezni, hogy a kert nem csak a munkáról szól. Már az is feltöltődés, ha reggel nyugodtan kiülünk egy csésze kávéval, vagy a barátainkkal grillezünk. Szívesen vagyunk csak csendben is, hallgatjuk a madárcsicsergést, a patak zubogását, esténként pedig a békák énekét. A munkánk során nyüzsgés vesz minket körül, a kertünk a mi kis nyugalom szigetünk” – árulja el Darinka. Terem náluk paradicsom, paprika, cukkini, uborka és fűszernövények, melyeket közösen gondoznak.

„Korábban Budapesten, egy kis lakásban laktunk, de amikor eldöntöttük, hogy szeretnénk gyereket, ezt a házat alakítottuk át, amelyben felnőttem. Az alsó szinten anyukám él, mi pedig a felső emeleten vagyunk. A nagy kertünket közösen szépítgetjük, évről évre mindig valamit hozzáteszünk. A konyhakert édesanyám birodalma, én fűszernövényeket szoktam ültetgetni, Ernő füvet nyír, de a kerti munkákba a lányunk is besegít. Sosem erőltettük, Zuzu magától jön gyomlálni, de ugyanígy vagyunk a többi ház körüli teendővel is: látja, hogy boldogan csináljuk, ezáltal ő is kedvet kap hozzá.”

Nincsenek tabutémák

A kislányuk már tizenkét éves, külsőre tiszta anyukája, személyiségében pedig inkább édesapjára hasonlít.

„Elindult a kamaszkor útján, gyakran küzdünk, ahogyan sok más szülő is, ugyanakkor szerencsések vagyunk, a lányunk érzelmileg nagyon intelligens. Néha összecsattanunk, tanuljuk a helyzetet, és ő is saját magát. Ahogy nyílik számára a világ, kihívásokkal teli, főként amiatt, hogy a mi generációnk teljesen más volt ebben a korban. Az akkori sémák nem működnek, ezért nekünk is meg kell újulnunk, és el kell fogadnunk, hogy a mai gyerekek más világban élnek. Zuzu és mi is jól vesszük az akadályokat, nagy tanulási folyamat mindannyiunknak. Egészen pici kora óta a gyereknevelésben azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy kiépítsük a bizalmat, ha bármi problémája van, mi legyünk az elsők a gyorshívó listáján, és érezze, hogy mellette vagyunk. A családi összetartás, az elfogadás, a  másik megértése szintén nagyon fontos dolgok, amelyeket szeretnénk átadni neki, és a tanulás jelentőségéről is sokat beszélgetünk” – meséli a házaspár, akiknek az is kulcsfontosságú, hogy mindenről tudjanak őszintén beszélni.

„A kapcsolatunkban a húzóerő és a titkos fegyver az őszinteség és a kommunikáció, ezt próbáljuk Zuzunak is megmutatni, hogy ne féljen velünk megosztani még olyan dolgot sem, ami kínosnak tűnhet. Nálunk nincsenek tabuk, mindbe bevonjuk, és a korához képest megpróbálunk válaszolni a kérdéseire. Nagyon érdeklődő, és abban is az anyukájára ütött, hogy sokat beszél” – teszi hozzá nevetve Ernő.

Együtt a színpadon is

Idén nyáron egy régi álmukat is valóra váltják.

„Korábban többször duetteztünk, amit nagyon szeretett a közönség és mi is, ezért évek óta tervezgetjük, hogy a kedvenc dalainkat feldolgozzuk és közösen elénekeljük. Három éve a pomázi művelődési ház igazgatója vagyok, ott tartjuk majd az ingyenes koncertet. Nagyon várjuk, hogy augusztus végén színpadra vigyük a produkciót” – mondja Darinka.

Fotó: Olajos Piroska