Címlapsztori Sztár

Jakupcsek Gabriella: „Az én házasságom is egy hullámvasút”

Bizonyos szempontól tipikus hatvanas: szakmai életében már elérte a legfontosabb csúcsokat, ugyanakkor feleségként, anyukaként és háromszoros nagymamaként is helyt kell állnia. Ebben találta meg az egyensúlyt.

Mozgalmas nyár után izgalmas feladatok várják. „A július, augusztus munka szempontjából mindig lazább, ilyenkor tudok készülni az őszi előadásokra, és úgy ütemezem a teendőimet, hogy a családdal minél több időt legyek együtt. Nagy nyüzsgés van körülöttünk, amíg jó idő van, leköltözünk a Balatonra, a barátok is gyakran jönnek hozzánk, de anya-lánya programot is sűrűn szervezünk. Idén fesztiváloztunk, a kisebbik fiammal is rengeteget mentem, jó érzés, hogy összekötnek minket az élmények. Emmával is szeretünk együtt utazni, de az is előfordul, hogy a papájával terveznek külön nyaralásokat, például olaszországi biciklitúrát, ahová én nem tartottam velük” – meséli Jakupcsek Gabi.

A Danubius Rádió reggeli műsorát vezette 2000-ben

Szülőként változnia kellett

Két fia, a 39 éves Bálint és a 36 éves Marcell már saját családot alapított, míg a 16 éves Emma egy másik generációhoz tartozik, ami édesanyaként új kihívásokat jelentett Gabi számára.

„Szülőként nekem is változnom kellett. A mai gyerekek máshogy kommunikálnak, nincs annyi személyes tapasztalásuk, mint nekünk volt. Ehhez képest kell őket megtanítani a világra, és pótolni az érzelmi intelligenciát. Emma egyébként hasonló típus, mint én: szeret néha elvonulni, hogy a saját dolgaira is tudjon figyelni. Most azt a korszakot éli, amikor nekem kell bejelentkeznem hozzá, vagy csak csendesen várni, hogy felém forduljon” – árulja el a televíziós műsorvezető, aki a gyereknevelés terén bizonyos kérdésekben szigorú.

„A legfontosabb a bizalom: sok mindent megengedek, de ennek a záloga, hogy a felállított szabályok be legyenek tartva. A szüleim engem is szabadjára engedtek, én is ezt az elvet viszem tovább, ugyanakkor mindig tudnom kell, hogy mi történik a gyerekemmel, merre és kikkel van. Nem ellenőrzésből, hanem a biztonsága érdekében. Az erkölcsi kérdésekben is szigorú vagyok: a megbízhatóság, a kötelességtudat és a pontosság nálam alapkérdések. Emmánál is megtartottam ezeket az elveket, de a szokások megváltoztak, ahogy a mai gyerekek felnőnek, ezért rugalmasabbnak kell lennem, és próbálok alkalmazkodni az új elvárásokhoz.”

Gabi az unokájával, Vincével

Több generációt tart össze, könyvet is ír erről

Gabi a mai napig aktívan dolgozik. Nem az a típusú nagyszülő, aki bármikor átszalad segíteni az unokáknak, azonban a családi összetartást mindennél többre tartja.

„Nem vagyok klasszikus nagymama, a munkám miatt nincs annyi időm, hogy csak unokázzak, de nyáron és az iskolai szünetekben megpróbálok minél több időt velük tölteni. A fiaim ezt tudják és elfogadták. Nagymamaként egyébként nem nevelek, követő üzemmódban vagyok, azt teszem, amit a szüleik kérnek, de általában úgy találkozunk, hogy mind együtt vagyunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy nálam és velem is legyenek, szeretem, amikor együtt az egész család. Óriási kihívás több generációt összetartani, és összehangolni a munkát a családi élettel” – meséli Gabi, akinek készülő könyvét is ez a gondolat ihlette.

„A következő fontos ügyem, hogy a negyven feletti nőknek hányféle szerepben kell megtalálniuk az egyensúlyt és önmagukat. A szülőség fogalma sokat változott, de nemcsak a nők részéről, hanem az apai felelősség is nagy kérdés, a férfiak is őrületes nehézségekkel küzdenek. Nekem is sokat kell önmagamról tanulnom, mire megtaláltam a balanszot. Nyáron már gyűjtöttem anyagot a könyvhöz, ősztől tavaszig írással telnek majd a napjaim.”

A boldogságot nem mástól várja

Három gyerekével egy 15 évvel ezelőtti fotón

Ha valaki, akkor a tévés biztosan tudja, mi a hosszú és sikeres házasság kulcsa. Férjével, Kliegl Ádámmal 31 éve alkotnak egy párt, idén már 25 éve, hogy összeházasodtak, kapcsolatuk azóta is irigylésre méltóan harmonikus.

„Élni és élni hagyni! Szerintem a jó házasságnak ez az egyik nagy titka. A férjemmel úgy is remekül el vagyunk együtt, hogy közben mindenki hagyja a másikat, így azok a pillanatok még értékesebbek, amikor ténylegesen egymásra figyelünk. Számomra fontos a szabadság. Szükségem van önállóságra, és nem mástól várom, hogy boldog legyek, hanem magamnak teremtem meg. A mi házasságunk is hullámvasút, senki ne higgye, hogy nem az. Csak a kulcsot kell keresni hozzá” – mondja Gabriella, aki szerint a negyven feletti szerelemnél a nyitottság és az önmagunk megismerése alapvető feladat.

„Fel kell ismernünk, mire van szükségünk, és mire vágyunk, hiszen minden tőlünk indul. Mint ahogy mindenki más, én is változom, más lett az értékrendem, másra van igényem, mint húsz évvel ezelőtt. Folyamatosan foglalkozom önismerettel. Például amikor talkshow-t vezettem, belehelyezkedtem más emberek történeteibe, belegondoltam, mit tennék az adott helyzetben, ami még empatikusabbá tett. A hivatásom nagy tanító, önismereti téren sokat profitáltam belőle. 32 éven át a világ jött be hozzám a tévébe, most pedig én járok előadást tartani. Nagyon kereknek érzem az életem.”

Fotó: Rózsa Erika, Privát