Címlapsztori Sztár

Édesanyjáról vallott Kállay Bori: „Ő gondozta a kislányomat, amíg színházban voltam”

A színésznő édesanyja eleinte ellenezte, hogy Boriból színpadi ember legyen. Végül ő segítette a pályáját azzal, hogy gondozta a színésznő kislányát, Barbarát.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük a színésznőt, mit tesz másként vagy éppen ugyanúgy, mint édesanyja, Ráduly Irén, amikor annyi idős volt mint ő. 

Igazi nő!

„Még most, 91 évesen is rendkívül ápolt, választékosan öltözik, és a haját is festi. Igazi nő! Fiatalkorában kifejezetten gyönyörű volt! Formás lábát mindig nagyon irigyeltem.”

Egy debreceni gyárban dolgozott

„Mimuka – mi így hívjuk édesanyámat –, eleinte otthon volt, gyerekeit nevelte, a háztartást vezette. A háború után apám, mivel főjegyző volt, osztályidegenként nehezen jutott munkához. Így anyám is munkát vállalt. A debreceni műanyag-gyárban lett segédmunkás, és dolgozott három műszakban. Amikor megtudta, hogy színésznő szeretnék lenni, erősen ellenezte. Féltett a bohém művészi pályától, azt szerette volna, ha férjhez megyek és gyerekeket szülök. A polgári életben látta a biztonságot. Később már nem bánta, hogy a színészetet választottam. Még most is minden premieremre eljön, és látom, hogy nagyon büszke a sikereimre.”

„Jelenleg együtt lakunk”

„Boldog lennék, ha én is olyan szép kort érnék meg, mint Mimuka, aki szellemileg friss, és képben van a világ dolgait illetően. Jelenleg velünk lakik, és a szomszédság, sőt, a környék minden tagja rajong érte. Mi, a gyerekei, azon fáradozunk, hogy minél tovább köztünk maradjon jó egészségben, örömben.”

„Három gyereket szült, nekem egy lányom van”

„Édesanyám három gyereket szült, én vagyok a középső. Nekem egy lányom született. Az igazat bevallva, nem is szerettem volna több gyereket. A munkám miatt így is rendszeresen Mimuka felügyeletére hagytam Barbarát. Ő gondozta a kislányomat, elkészítette a reggelijét, elkísérte az iskolába, esténként mesét mondott neki, hiszen én legtöbbször a színházban voltam, próbán vagy előadáson. Örök hálával tartozom neki. Képtelen lettem volna végigcsinálni a pályámat, ha nem áll mellém, ha nem viseli a gyerekem gondját.”

Bori irigyelte édesanyja formás lábát

„A csirkecombot nekünk hagyta”

„A családért mindenét odaadná, és minden tagja fontosabb számára, mint saját maga. Hosszú éveken át csak csirkefarhátat evett, hogy nekünk, gyerekeknek a finomabb falat, a combja jusson. Én sosem voltam képes olyan mértékben az önzetlenségre, mint ő.”

30 évvel volt idősebb a férje

„Édesanyám 22 évesen ment férjhez 30 évvel idősebb édesapámhoz. Sokszor költöztünk: Egyek, Balmazújváros, Debrecen. A vándorlások ellenére nagyon boldog házasságban éltek, akárhol is laktunk, Mimuka igyekezett az otthon melegét megteremteni. Nekem egy házasságom és több párkapcsolatom is volt, a mostani, a második házasság a 25. évébe lépett. A férjem és köztem 16 év a korkülönbség.”

„Túlélésre született”

„Az én mamám soha semmit fel nem ad! Örök újrakezdő és talpra álló. Pedig néha igazán kilátástalan volt az élete. Keményen dolgozott, közben beteg, idős férjét ápolta, és még a három gyerekéről is gondoskodnia kellett. Ez a küzdőszellem bennem is megvan, bár én szerencsés voltam az életben. Imádom a hívatásomat, és mindennap megtalálom benne
az örömömet. A Színművészeti Főiskola nélkül is a pályán tudtam maradni, és lépésről lépésre vívtam ki az elismerést.”

Fotó: archív