Divat Egészség

Zselatin a samponba, ránctalanítás aszúval: 7+1 meglepő szépségtipp otthonra

Néha nem is gondolnánk, mennyi apró és olcsó trükk létezik a szépségápolásban, ami nemcsak szebbé varázsol minket, de még egészséges is!

Zselatint a samponba

Ha szeretnénk puha tapintású, de mégis csodás tartású hajat, egy késhegynyi zselatinport – amit sütemények készítésénél is használni szoktunk – keverjünk samponunkba, és ezzel mossunk hajat. Hagyjuk rajta 3 percig, hogy hasson, majd egy liter szénsavmentes ásványvízzel öblítsük le. Ez nem tartalmaz meszet, így frizuránk gyönyörű fényes és sima lesz.

Keverjünk új árnyalatokat!

Biztos mindannyian kaptunk már ajándékba olyan szemfestékpalettát, amin első pillantásra láttuk, hogy csak két-három színt fogunk használni belőle. Ilyenkor sajnos a többi a szemétbe megy. Érintetlenül dobjuk ki őket, amint a kedvenc színek elfogynak. Ezen könnyen segíthetünk, ha megpróbáljuk keverni őket. Gyönyörű, egyedi árnyalatokat készíthetünk, ha kedvenc színeinkhez egy ecset segítségével a kevésbé kedveltekből is keverünk egy keveset. Sőt, azt is megtehetjük, hogy kikaparjuk egy kis tégelybe a színeket porrá törve, és úgy rázzuk össze őket.

Csokoládés hajpakolás

Ha télen gyakran viszket a sapka alatt a fejbőrünk, esetleg korpásodni is kezdett a hajunk, érdemes kipróbálni ezt az egyszerű trükköt. Remekül hidratálja a bőrt, és táplálja a hajkoronát. Ez az egyik legkönnyebben elkészíthető házi hajkondicionáló. Keverjünk sűrű masszává sötét, cukrozatlan, valódi kakaóport vízzel, amit hajmosás után használjuk úgy, ahogy a balzsamot! Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd öblítsük le! A végeredmény magáért beszél majd.

Almaecetes arclemosó

A nyári hónapokban is fontos bőrünk megfelelő
tisztítása és táplálása. Készítsünk magunknak garantáltan vegyszermentes arclemosót. Csavarjuk ki egy citrom levét egy pohárba, adjunk hozzá egy teáskanál zöldtea-füvet és 1 csésze vizet. Tegyük egy edénybe, és körülbelül 5 percig melegítsük a tűzhelyen. Szűrjük le, és keverjük össze egy kanál almaborral vagy almaecettel. Öntsük a kész keveréket egy üvegbe. Vattapamacsra téve kétszer használjuk egy nap.

Banánhéjas kézradír

Indonéziában szinte minden nő ismeri és használja az alábbi pofonegyszerű receptet. Érdes, kiszáradt kézre használhatjuk, főleg akkor, ha megviselte bőrünket a sok mosogatás. Valójában úgy működik, mint egy méregdrága kézradír, de nem kell hozzá más, csak egy egyszerű banánhéj. Miután elmajszoltuk a gyümölcsöt, ne dobjuk el a héjat, inkább annak belső felével dörzsöljük át alaposan a kezünket. A növényi rost kíméletesen hámlaszt és radíroz, ráadásul feszesít is. De akár az arcon és a könyökön is kipróbálhatjuk ezt a trükköt. Állítólag jó hatással van a pattanásokra, mivel nem szárít, nem zsírosít, viszont jól puhít, és csodássá varázsolja az arcbőrt.

Áfonyás szájfény

Egy-két kiló rúzst vagy szájfényt biztosan lenyalogatunk a szánkról az évek során. Szakemberek szerint pont ezért nem ártana, ha kicsit jobban odafigyelnénk arra, valójában mivel is csinosítjuk ezt a kényes területet. Készítsünk magunknak természetes alapanyagokból egyszerű, színes ajakápolót. Melegítsük meg vízfürdőn vagy gőz fölött a kakaóvajat, majd amikor megolvadt, adjuk hozzá a mandulaolajat. A gyümölcsöket nyomkodjuk össze kézzel, és keverjük a masszához a mézzel együtt. Végül az egészet szűrjük le szitán, és tegyük kis tégelybe.

Hozzávalók:
● 1 teáskanál kakaóvaj vagy sheavaj
● 1 evőkanál mandulaolaj
● 10 szem áfonya vagy más bogyós gyümölcs
● 1 teáskanál méz

Ránctalanítás aszúval

Igazi bőrápoló különlegességet készíthetünk magunknak egy egyszerű trükkel. Nappali vagy éjszakai hidratálókrémünkhöz keverjünk egy kiskanálnyi tokaji aszút. (Mindig egy adag krémet tegyünk a tenyerünkbe, és ahhoz keverjük a bort. Ha az egész arcápolóba előre beleöntjük, megromolhat.) Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a praktika csak akkor működik, ha krémünk nem tartalmaz színezéket, mesterséges illatanyagot és tartósítószert. Ha hetente legalább egyszer ezzel a keverékkel tápláljuk bőrünket, megértjük majd miért mondják az aszúra, hogy
a királyok bora.

+ 1 fogkrém házilag

Gyakran halljuk, mennyi ártalmas vegyszer található a szépségápolási termékekben. Szerencsére ma már természetes alapanyagokból otthon is összeállíthatunk sok mindent magunknak, egy valamit azonban biztos nem próbáltunk még: fogkrémet készíteni. Íme, egy recept, ami azt bizonyítja, ez sem lehetetlen. A hozzávalókat keverjük ki jó krémesre, végleges állagát másnapra éri el.

Hozzávalók:

● 4 evőkanál kaolin, vagy még jobb, ha hektoritot vagy zeolitot szerzünk be gyógyszertárból

● 2 evőkanál szódabikarbóna

● 1 teáskanál finomra őrölt Himalája-só

● 1 teáskanál kókuszvaj

● 2-4 csepp 100%-os szegfűszeg illóolaj (vagy ízlés szerint borsmenta, zsálya, bazsalikom, ánizs, teafa, grépfrút, citrom, édesnarancs, fahéj, mirha, vagy ezek keveréke)

● 4-5 evőkanál desztillált víz (amennyit felvesz, hogy közepesen lágy krém legyen)

Fotó: shutterstock