Egészség

Zsírral kenegetni tilos, a bent ragadt részt békén kell hagyni: szakszerű kullancseltávolítás lépésről lépésre

Minden kirándulós nap végén tartsunk ellenőrzést!

Így kell szakszerűen eltávolítani

Kirándulós nap végén tartsunk kullancsellenőrzést. Ha befúródott példányt találunk, legjobb, ha patikában kapható rugós kullancscsipesszel távolítjuk el. Kiemeléskor a rovart a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, és a testét ne nyomjuk össze.

A kórokozók a belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a potroh összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Szemöldökcsipesszel ne is próbálkozzunk! Ha sikerül időben eltávolítani, nem kerülhetnek kórokozók a szervezetünkbe.

Az állat jellemzően csak a befúródást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe. „Ne ijedjünk meg, ha a kullancs feje beleszakad a bőrbe, a rovar csonkán nem folytat anyagcserét. A bennragadt rész pedig néhány nap alatt magától kilökődik” – nyugtatja meg a szakember az aggodalmaskodókat.

Tudta?

Szigorúan tilos zsírral bekenni a kullancsot, és arra várni, hogy a levegőhiánytól kiforduljon a bőrből. Ezzel a módszerrel kórokozókat üríthet a sebbe.

Csak semmi pánik!

A kullancs eltávolítása után ne szaladjunk az ügyeletre. Normális, ha a csípés helyén kis vörös csomó alakul ki – ez 7-10 nap alatt eltűnik. Esetleges fertőzést jelezhet viszont a csípés körül néhány héttel később megjelenő piros folt. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! Szintén ezt kell tennünk, ha a kullancscsípés után hirtelen magasra szökik a lázunk, és megfájdulnak a végtagjaink. Ezek a tünetek agyhártyagyulladást is jelezhetnek.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete