Egészség

Zsírégetés mesterfokon: itt a segítség, ha nem megy le az utolsó néhány kiló

Szinte alig eszünk, és hetente háromszor is elmegyünk kocogni, mégsem mozdul a mérleg nyelve? Ha kitartó fogyókúránk ellenére is akad néhány testrész, ahol zsírpárnák éktelenkednek, próbáljunk ki néhány trükköt.

Zsírt csak végső esetben

Ahhoz, hogy hosszú távra megszabaduljunk a rajtunk lévő feleslegtől, tudatos fogyókúrába kell kezdenünk, és meg kell ismernünk testünk működését, felépítését. A csontozatunkat bőr és izom fedi, ami között a zsír mintegy melegítő rétegként szerepel. Tudnunk kell, hogy amikor fogyni kezdünk, a szervezetünk először vizet, aztán izmot veszít, a zsírt csak a végső esetben.

Mi a legnagyobb baj?

A rossz diéta során gyakran leépülnek izmaink, amitől kisebbek, összeesettebbek leszünk, de soványabbak, formásabbak és főként egészségesebbek nem. Ráadásul csak az izmok képesek igazán zsírégetésre. Ezért nem mindegy, hogyan mozgunk és mit eszünk egy fogyókúra során. Mit tegyünk, hogy megőrizzük az izmot? Az izom fehérjékből áll. Első körben tehát fehérjét kell bevinni a szervezetünkbe!

Dolgoztatni kell, edzésben tartani, mert ha nem, akkor elgyengül és lebomlik. Ahhoz, hogy dolgozni tudjon, energiára van szüksége. A test elsődleges energiája a szénhidrát, a másodlagosa zsír. Ha a dolgozó izom nem kap szénhidrátot, zsírhoz nyúl, és azt égeti el. Ilyen egyszerű az egész. A lényeg, hogy éppen csak egy kicsivel együnk kevesebbet az ideálisnál.

Ha a „nem evéses” diétát választjuk, akkor nagyon sok energiát kéne zsírból fedezni, amit a test nem tud teljesíteni, ezért inkább lebontja az izmot, hogy kevesebb energiát kelljen a tartalékaiból használni. Ezért van az, hogy akik nem esznek, azok hirtelen sokat fogynak, de ennek több mint a fele izom, és a végén vissza is hízzák.

Zsírégető turmix vacsorára

Ha szeretnénk a lehető leggyorsabban megszabadulni a ránk rakódott feleslegtől, este hat után már csak könnyű turmixokat igyunk. Próbáljuk ki a következő receptet, amelynek minden hozzávalója igazi zsírégető bajnok. Rakjuk a hozzávalókat a turmixgépbe, és keverjük addig, amíg teljesen krémes italt nem kapunk. A könnyen emészthető, de tápláló turmix serkenti az anyagcserét.

Hozzávalók:

● fél darab kockára vágott nyers ananász

● 2 dl joghurt vagy szójatej

● 1 kevés frissen facsart citromlé

● 1 csipet fahéj

● egy kis darab gyömbér

Hogyan dolgoztassuk az izmot?

Az izmok a legjobban aerobedzés közben égetik
a zsírt. Ha kifejezetten ez a cél, a pulzusunkat egy értéktartományon belül kell tartani. Nagyjából pontos értéket ad az a képlet, amely szerint 220-ból kivonjuk az életkorunkat, majd a kapott értéket megszorozzuk 0,6-tal, illetve 0,7-tel; a kapott két szám között kell tartani a pulzusunkat edzés közben.

A szépítőként ismert zöld tea az egyik legjobb zsírégető, hála a C-vitaminnak, káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak és fluornak. De flavonioidokat, vitaminokat és koffeint is tartalmaz. Gyorsítja az agyagcserét és erősíti az immunrendszert. Érdemes egész nap iszogatnunk belőle.

A legjobb zsírégető kezelés

A fogyáshoz elkerülhetetlen a méregtelenítés, hogy a nyirokrendszer megfelelően működjön. Ha a nyirokrendszert felélénkítjük, szervezetünk felfrissül, új erőre kap, és sokkal könnyebben adjuk le a súlyfelesleget. A lipomasszázs során hengerek szippantják be, majd engedik el bőrünket váltakozó sebességgel, személyre szabott mértékben. A sejtekben raktározott felesleges anyagokat kimasszírozzák, majd a fokozott nyirokkeringés kiüríti. Nagyon fontos, hogy a lipomasszázs alatt nagyon sok folyadékot igyunk, és az alkoholt kerüljük el.

Az 5 leghatékonyabb zsírégető sport

1. Biciklizés: Minden korosztály, bármilyen erőnléttel és bármekkora súlyfelesleggel elkezdheti. A kerékpározás az egyik legélvezetesebb sport. Egyetlen hátránya, hogy ebből harminc perc nem elég. Minimum 1-2 óra kell ahhoz, hogy elinduljon a zsírégetés.

2. Kocogás: Kezdjük futógépen vagy füves területen, hogy ne terheljük az ízületeinket. Érdemes közben zenét hallgatnunk, mert segít a kitartásban.

3. Hegymászás: Nem kell csupasz sziklákra gondolnunk, amikor ezt a sportot választjuk. Egy kellemes meredek hegyi útvonal, egy hétvégi kiadós séta, fel és le órákon át, tökéletesen formálja az alakunkat.

4. Evezés: Azon kevés zsírégető sportok egyike, amelyek a felsőtestet is tökéletesen átmozgatják. Formálódik a kar, a mellizom, miközben a fenékről gyorsan ég a zsír. Teremben és a szabadban is ugyanolyan hatékony.

5. Taposógép: A legjobb zsírégető gép, de minimum harminc percet el kell tölteni rajta. Ha eleinte ez túl sok, váltogassuk egy másik kardiogéppel.

Fotó: pexels