Egészség

Egészség, másképp: alternatív gyógymódok A-Z-ig

Hallott már a reikiről, lélekmasszázsról vagy a csakragyógyászatról, de nem tudja, mi fán terem? Problémája van, és nem sejti, hol keresse a megoldást? Segítünk, melyik alternatív terápiát válassza!

A, mint Aura-Soma

Az Aura-Soma segítségével lelki egészségünkért tehetünk sokat. A 107, úgynevezett egyensúlyi üvegben olajos és vizes fázis van, a két különleges színt kristályokkal és gyógynövényekkel hozzák létre. Az aktuális lelkiállapotunkra, feladatainkra lehet következtetni abból a négy üvegből, amelyet a 107 üvegcséből kiválasztunk. Miután a választásunk egyértelművé teszi, hogy mire van szükségünk, különleges esszenciák segítenek, hogy lelkünk egyensúlyba kerüljön, életünk harmonikusabbá váljon.

B, mint Bach-virágterápia

A Bach-virágterápia úgy tartja, a betegség mindig a test-lélek-szellem hármasának megbomlásából származik. A 38 virágesszencia mezei és erdei növények virágaiból készül, és nem a testi tünetekre koncentrálnak, hanem annak lelki megjelenésére, például a szorongásra, félelemre, vagy az önbizalomhiányra. Az emberi energiarendszerre hat, nincsenek mellékhatásai, vízbe csepegtetve adagolható.

CS, mint csakragyógyászat

A csakrák testünk energiaközpontjai, hét van belőlük – gyökér, szex, napfonat, szív, torok, harmadik szem, korona -, és mindegyikhez tartoznak szervek és testnedvek is. Ha valamelyik csakránkban az energiaáramlás egyenetlen – túl sok, vagy éppen túl kevés -, az problémát okozhat előbb-utóbb fizikai szinten. Ha a csakrák energiáit egyensúlyba hozzák, megszűnnek a blokkok, gátak, a test ismét jól működik, és megszűnik a fizikai tünet, a betegség.

E, mint energiagyógyászat

Az energiagyógyász az Univerzum energiáit csatornázza le, ezekkel harmonizálja testünk, lelkünk működését, mondhatjuk, hogy kijavítja a hibákat. Abból indulnak ki, hogy látható és láthatatlan világunkban minden energiákból áll, és annak fényében, hogy milyen mennyiségű és minőségű energiát mozgatunk, az hatással van testünk és lelkünk működésére, egészségére. Ha túl sok negatív gondolat vesz minket körül, ez testi tünetekben is jelentkezhet. Az energiagyógyászat az így keletkezett sérüléseket javítja ki az energiatestben.

GY, mint gyógynövények

A gyógynövényekkel való gyógyítás már az ókori Egyiptomban, Kínában is elterjedt volt, a középkorban javasasszonyok és füvesemberek ismerték a fitoterápia titkát. A herbáriumok ma reneszánszukat élik, leginkább teákkal, gyógynövényes krémekkel találkozhatunk a boltok polcain, de aki belemerül a témában, maga is készíthet gyógynövény keverékeket. Fontos, hogy csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyet száz százalékosan felismerünk, hiszen gyakran a legáldásosabb hatású növényekre hasonlíthat egy esetlegesen mérgező változat (például a medvehagyma és a gyöngyvirág levele), és minden esetben nézzünk utána az esetleges mellékhatásoknak, az adagolásnak.

H, mint homeopátia

A homeopátia szó azt jelenti, hasonló szenvedés. A módszer lényege, hogy a test, a szervezet akkor tud gyógyulni, ha – higított formában – találkozik a betegséget kiváltó okkal, vagyis az egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket vált ki. Ma már többezer féle homeopátiás szer létezik, és az egyik legnépszerűbb kiegészítő gyógymód a világon.

I, mint íriszdiagnosztika

Úgy tartják, a szem a lélek tükre. Az íriszdiagnosztika szakértői szerint azonban nemcsak a lélek, de a test betegségeire is levonhatunk következtetéseket, ha alaposan megvizsgáljuk az íriszt és annak elváltozásait. A hozzá tartozó szervtérkép alapján következtetni lehet a szervezet működésére, az energiaszintre, az öröklött vagy éppen szerzett betegségekre. A diagnoszta 100-szoros nagyításban térképezi fel az íriszt, nincs semmilyen mellékhatása a vizsgálatnak, és már 10 éves kortól végezhető.

J, mint Jin sin Jyatshu

A Magyarországon még nem annyira elterjedt módszer az akupresszúra alapjain nyugszik. Huszonhat energiakulcsot különböztet meg, amelyekben elakadások, blokkok lehetnek, ám ezt szelíd nyomások hatására fel lehet oldani, és a probléma így megszüntethető. A kezelés maga nagyon kellemes, hiszen a páciens pihen, miközben a terapeuta dolgozik.

K, mint kineziológia

A kineziológia természetgyógyászati módszer, amely oldja elraktározott gátjainkat, amelyek akár magzati korból is származhatnak. A probléma az, hogy ezek a blokkok gátolhatják az energia szabad áramlását, elakadásokat okozhatnak az életünkben, lelkünkben vagy éppen testi tünetekkel járhatnak. A kineziológus szakember izomtesztet végez; azt vizsgálja, hogy bizonyos mondatok milyen hatással vannak ránk, ugyanis a testünk nem hazudik. Miután megállapította a blokk helyét, és hogy mikor keletkezett, speciális mozgásokat ír elő, amelyek segítenek a testi-lelki gyógyulásban.

L, mint lélekmasszázs

A lélekmasszázs célja az energetikai egyensúly megteremtése. Vibráló, ringató mozgásokat végez a terapeuta, melytől az egész test rezgésbe jön, ezáltal kellemes, ellazult állapotot lehet elérni. Úgy tartják, ezzel a rezgéssel, amely hasonló a szívdobogáshoz, segítenek a sejteknek emlékezni ősi rendeltetésükre, ezáltal beindul a gyógyulási folyamat. A lélekmasszázs hármas egységben szemléli az embert, azaz a test, lélek és szellem harmóniáját igyekszik visszaállítani.

M, mint Meridián terápia

A Meridián terápia a hagyományos kínai orvoslásra épül, az akupunktúrás pontokat és az azokat összekötő energiapályákat, azaz meridiánokat kezelik érintésekkel, nyomásokkal. Segít megteremteni és fenntartani a szervezet energiakeringésének harmóniáját, ezáltal az egészség megtartásának, különböző fájdalmak, betegségek gyógyításának hatékony eszköze. Nem a tünetet kezeli, hanem az azok kialakulásához vezető okokat.

N, mint nemeskőgyógyászat

Az emberiség több, mint ötezer éve használja a kristályok, kövek erejét. A sámánok varázslatra, és hosszú ideje testi-lelki bajaink gyógyítására alkalmazzuk őket. Szinte nincs olyan pszichés vagy egészségügyi probléma, amire nem kínál megoldást. A nemeskőgyógyászat alapja az, hogy a kövek képesek energetizálni az emberi testet, feltölteni erővel, harmonizálni működését. Bizonyos kövek egyes emberekre erősebb hatással vannak, például csillagjegy szerint. Hogy melyik az Ön köve, azt a XC-CC oldalon található kristályhoroszkópból megtudhatja.

P, mint prána nadi

A prána azt jelenti életerő, energia, míg a nadi szó jelentése csövecske, erecske. A módszer lényege, hogy ha a testben található, 350 ezer nadi valamelyike eldugul, akkor blokkok keletkeznek. Ezek a blokkok pedig betegségeket okozhatnak. Kézrátétellel szeretetenergiát adnak át, amely megtisztítja az eldugult nadikat. És hogy a nadik mitől dugulhatnak el? Mindattól a sok negatív hatástól, ami életünk során ér minket. A stressz, a szmog, a környezeti hatások miatt. Szeretetenergiával szinte bármilyen betegséget gyógyíthatunk a depressziótól, a bőrbetegségeken át, a csontdeformációkig.

R, mint Reiki

A Reiki kézrátétellel történő gyógyítás. A mester egyfajta csatorna, hiszen az univerzális energiát közvetíti a páciensnek, a tenyerén át, amely oda áramlik, ahol szükség van rá. Ez a módszer nem a minket körülvevő bioenergiát használja, hanem az Univerzum legmagasabb szintű energiáit. Azok, akik Reikivel kívánnak gyógyítani, különböző behangolásokon esnek át, megnyitnak a csakráik közül néhányat, és ezáltal képessé válnak az energia közvetítésére, az általa való töltekezésre.

S, mint SVT

Az SVT-vel, azaz a Spirituális Választerápiával, egyaránt meggyógyíthatunk testi és lelki betegségeket. Lényege, hogy a tudat alatt lévő programokat, blokkokat, energiákat kitisztítjuk, melyeket leginkább előző életeinkből hozunk magunkkal, és amelyeknek nem is vagyunk tudatában. Sokszor nem értjük, életünk bizonyos területei miért nem működnek – ezzel a módszerrel azonban ezt kiderítjük és megszüntetjük az akadályokat. Mindez úgy történik, hogy a terapeuta és a páciens Felső Énje összekapcsolódik és közösen keresik a megoldást a problémára. Az SVT esetében különleges térképrendszert használnak, és egy inga segítségével kapják meg a keresett válaszokat.

T, mint tibeti hangtál kezelés

A hangtál kezelés segíthet többek között fájdalmak, lelki problémák, de akár a tanulási zavar leküzdésében is. A páciens kényelmesen elhelyezkedik, majd egy meghatározott menetben a testére különböző nagyságú tálakat helyeznek, melyeket egy ütővel óvatosan megszólaltatnak. Ezek a rezgések bejutnak a testbe, és végighaladnak rajta. Ha blokkok vannak a szervezetben, ott energiájuk harmonizálja a szervezet működését, mindeközben segít megtapasztalni a belső harmóniát, beindítja az öngyógyító mechanizmusokat és erővel tölt fel. A hangrezgések ellazítanak, könnyen relaxált állapotba kerülhetünk, erősödik az immunrendszer és megsokszorozódik a kreativitás.

W, mint watsu

A Watsu szó a víz, azaz water és a shiatsu összetételéből keletkezett. Teljes testi masszázs, amelyet ellazító, meleg vízben végeznek. A terapeuta végig fogja a pácienst, ringatja, lebegteti, mozgatja, a medencében pedig olyan masszázsmozdulatok is lehetségessé válnak, amelyek egy normál masszázs esetén nem. Ráadásul, a vízben a test nem feszül, könnyebben megpihen az elme. Ezekkel a mozdulatokkal kioldják a blokkokat az energiaközpontokba, megindítva az energiaáramlást, megtisztítva és energiával feltöltve a testet, a lelket és a szellemet.

Z, mint zene

A zene rezgés, a rezgések pedig hatással vannak az emberi szervezetre. Éppen ezért tartják úgy sokan, hogy megfelelően kiválasztott dallamokkal gyógyítani lehet. Gondoljunk csak azokra a meditációs zenékre, amelyek segítenek ellazulni, ezáltal elűzik a stresszt és módunk lesz befelé figyelni. A zene gyógyító hatását egyes források szerint már az egyiptomiak is alkalmazták, de a jelenkor kutatásai is igazolják a dallamok egészségre gyakorolt pozitív hatását. Egy amerikai kísérletben például javult azoknak a magas-vérnyomástól szenvedő pácienseknek az állapota, akik rendszeresen komolyzenét hallgattak.

 

Fotó: Unsplash.com