Egészség

A francia nők legendás alakjának titka: húst hússal esznek, mégis fogynak a Dukan-diétával

Dr. Pierre Dukan francia orvos négy szakaszból álló diétát dolgozott ki. Vonzereje, hogy soha nem érzünk éhséget. Az első héten akár öt kilótól is megszabadulhatunk!

1. szakasz: Támadás a zsír ellen

Az első szakasz, amely a Támadás nevet viseli, a fogyókúra legszigorúbb része, csakis fehérjetartalmú étel kerülhet a tányérunkra. 3–10 napig érdemes követni. A sovány húsfélékből, baromfiból, halból, sonkából és a zsírszegény tejtermékekből annyit ehetünk, amennyi csak belénk fér. Ízesítőként használhatunk ecetet, fűszereket, zöldfűszereket, hagymát, citromlevet, mustárt, cukormentes ketchupöt és édesítőszereket. A diétát napi legalább másfél liter víz és másfél evőkanál zabkorpa (kásának megfőzve, joghurtba keverve vagy egy szelet palacsintának elkészítve) egészíti ki.

2. szakasz: Valódi súlyvesztés

Ebben a szakaszban kétféle diétás nap váltakozik: minden fehérjenapot egy olyan nap követ, amikor fehérjét és zöldséget fogyasztunk, annyit, amennyi csak jólesik.

A Súlyvesztés szakaszt addig tartjuk, amíg el nem érjük a kívánt testsúlyt. Az előző fázisban megismert fehérjék mellett ehetünk nyers, párolt, főtt vagy sült zöldségeket. Továbbra is érdemes sok vizet fogyasztani, a zabkorpa mennyiségét pedig 2 evőkanálra feltornázni.

Tilos

A burgonya, a kukorica, a borsó, a bab és az egyéb hüvelyesek, valamint az avokádó. A répa és a cékla egy héten csak egyszer.

3. szakasz: Viszatérész a vegyes táplálkozáshoz

A Konszolidáció szakaszban az étrend alapja még mindig a fehérje és a zöldség, de minden nap megehetünk egy adag gyümölcsöt és két szelet teljes kiőrlésű kenyeret is. Ebben a fázisban annyiszor öt napot töltsünk el, ahányszor fél kilót leadtunk előzőleg – ha tehát négy kilót fogytunk, negyven nap konszolidáció vár ránk. A napi két evőkanál zabkorpára továbbra is szükségünk van. Heti egy fehérjenapot is tartanunk kell – legyen ez mondjuk a szerda, hogy állandó ritmusa legyen a heteinknek.

4. szakasz: A tartós karcsúság titka

Ezután a hosszabb távú életmódváltás következik, hogy az álomsúlyt megőrizhessük. Nagy vonalakban érdemes betartani a konszolidációs szakasz szabályait. Minden hétre jusson egy olyan nap, amikor csakis fehérjetartalmú élelmiszereket eszünk, és legalább két liter vizet iszunk. Zabkorpaadagunkat emeljük napi 3 evőkanálra.

Mintaétrend a Támadás fázisra:

Reggeli: kávé vagy tea cukor nélkül, egy vagy két doboz zsírszegény joghurt vagy 20 dkg sovány túró, vagy egy kemény tojás vagy egy zabkorpa-palacsinta.
Tízórai: egy doboz joghurt vagy 10 dkg sovány túró.
Ebéd: roston sült hal- vagy pulykaszelet és egy adag sovány túró vagy egy zabkorpa-palacsinta.
Uzsonna: egy doboz joghurt vagy 10 dkg sovány túró.
Vacsora: csirkemell vagy csirkemáj zsírszegényen elkészítve, esetleg roston sült vagy párolt halszelet, egy doboz joghurt.

Tilos

A banán és a szőlő, az aszalt gyümölcsök és a diófélék.

Mintaétrend a Súlyvesztés fázisra:

Reggeli: kávé vagy tea cukor nélkül, 2 doboz sovány joghurt, 20 dkg sovány túró, egy szelet csirke- vagy pulykamell-sonka vagy egy zabkorpa-palacsinta.
Tízórai: egy doboz sovány joghurt vagy 10 dkg sovány túró.
Ebéd: töltött gomba, roston sült halszelet paradicsomsalátával.
Uzsonna: zabkorpa-palacsinta egy szelet sovány sonkával.
Vacsora: cukkinileves, csirkegyros pita nélkül, sok zöldséggel.

TIPP

Sokat segít, ha a diéta mellett minden nap sétálunk 30 percet.

Fotó: pexels