Fő a rendszeresség!
A Zónadiéta megalkotója Barry Sears, amerikai orvos-biokémikus. Fogyókúrájának titka az elfogyasztott ételek arányában rejlik. Szerinte fontos, hogy ötször együnk egy nap, mindig keveset, és a tányérunkra 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír kerüljön. Így biztosíthatjuk az optimális anyagcserét, és elkerülhetjük az éhségrohamokat is.
Javaslata szerint tányérunkat képzeletben mindig osszuk három részre. Az egyik részbe kerüljön valamilyen – körülbelül egy tenyérnyi nagyságú és vastagságú – alacsony zsírtartalmú fehérje (pl. csirkehús), a másik két részbe pedig zöldség és barna rizs, vagy teljes kiőrlésű kenyér. Egy kis olívaolajjal, avokádóval vagy pár szem diófélével kiegészítve kész is a tökéletes fogás.
Jó tudni
Mindössze néhány ételféleséget kell elkerülni: a cukor, a finomlisztből készült pékáruk, a hántolt rizs, a banán és az aszalt gyümölcsök ne szerepeljenek soha a választásunkban.
Mindent azonos időben
Másik alapelv, hogy rendszeres időközönként, mindig azonos időben együnk. Először a felkeléstől számítva egy órán belül, majd 4 óránként. Fontos, hogy naponta igyunk meg 8 pohár vizet is. Sears doktor szerint ezzel a diétával az első héten 2-2,5 kilót lehet fogyni, míg a következő hetekben fél-egy kilót. A szervezet ugyanis olyan zónába áll be, amelyben a lehető legjobban hasznosítja a bevitt energiát, ezért tűnnek el a felesleges zsírpárnák.
Mintaétrend
1. nap
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy szelet sovány sonka, egy szelet zsírszegény sajt, egy paradicsom.
Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell, fél bögre barna rizs, fél bögre párolt zöldbab.
Uzsonna: egy alma, öt szem dió.
Vacsora: 10 dkg zsírszegény túró, egy szelet rozskenyér, egy bögre zöldsaláta egy evőkanál olívaolajjal.
2. nap
Reggeli: 2 tojás teflonban sütve, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy paprika.
Ebéd: egy tál zöldségleves, 15 dkg grillezett hal, fél bögre kuszkusz, fél kígyóuborka.
Uzsonna: egy bögre alma-sárgarépa saláta egy kávéskanál lenolajjal.
Vacsora: 10 dkg csirkemell, egy bögre párolt padlizsán, egy alma.
3. nap
Reggeli: egy doboz joghurt, három evőkanál müzli, narancslé.
Ebéd: egy bögre főtt durumtészta, paradicsomszósz, egy marék sült tofukocka.
Uzsonna: 5 dkg sovány túró, 2 zabkeksz.
Vacsora: 10 dkg pulykamell, fél bögre barna rizs, fél fej saláta balzsamecettel.
4. nap
Reggeli: egy szelet lenmagos kenyér, két szelet sovány sonka, egy főtt tojás, egy zöldpaprika.
Ebéd: 15 dkg csirkemell, fél bögre főtt köles, fél bögre párolt brokkoli.
Uzsonna: egy grépfrút, három korpás keksz, tíz szem mandula.
Vacsora: egy bögre joghurtos uborkasaláta, egy szelet rozskenyér.
5. nap
Reggeli: egy bögre sovány tej, három evőkanál zabpehely, egy marék fagyasztott bogyós gyümölcs.
Ebéd: egy tányér paradicsomleves, 15 dkg grillezett hal, fél bögre barna rizs, fél bögre párolt sárgarépa.
Uzsonna: egy körte, egy marék mandula.
Vacsora: 10 dkg csirkemell, két szelet sütőtök, egy alma.
Fotó: shutterstock