Egészség

Lumbágó, artrózis, köszvény: hogyan különböztessük meg az ízületi fájdalmakat?

Húzó érzés a vállakban, derékban, éjszakánként ránk törő elviselhetetlen fájdalom. Hogyan kerülhetnénk el az ízületi betegségeket?

Reumás fájdalom

Reumának nevezzük azokat a betegségeket, amelyek a mozgásszervek fájdalmával járnak. A tünetek súlyossága függ a betegség fajtájától, de az életminőséget szinte minden esetben jelentősen rontja” – mondta dr. Molnár Ildikó háziorvos.

  • Mit tegyünk?

Forduljunk orvoshoz, és a felírt gyógyszerek mellett szedhetünk macskakarom kapszulát. Érdemes kipróbálni a túrópakolást: Sovány túróhoz pár csepp ecetet és annyi tejet adjunk, hogy kenhető legyen. Kenjük egy vászondarabra, és tegyük a gyulladt, fájó testrészre. Segíthet a fodormenta teaként, fürdőként.

Lumbágó

„A lumbágó sokszor egy hirtelen mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik, a keresztcsontnál. Ilyenkor a legtöbb mozdulat lehetetlenné válik. Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor isiászról beszélünk. Aki lumbágóban szenved, az jellegzetesen görbült, merev tartással mozog, és a köhögés, nevetés vagy tüsszentés erős fájdalmat okoz.”

  • Mit tegyünk?

Feküdjünk sima, nem süppedős felületen. Használjunk izomlazító krémet és oldatot. Pár napig semmilyen melegítés, hűtés, masszázs vagy fürdőterápia nem javasolt.

Artrózis: Ízületi porckopás

„Az artrózisban szenvedő betegeknél az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. Húzó fájdalommal jelentkezik a gerinc ágyéki tájékán, de gyakran megjelenhet még a nyakban, a vállban, a könyökben és a tarkó területén. A fájdalom hosszabb pihenés után jelentkezik a legerősebben, például reggelente.”

  • Mit tegyünk?

Együnk minél több halat. Reggelente óvatosan tornáztassuk meg, melegítsük be a fájó testrészünket. Enyhíti a fájdalmat az infraszauna és a kénes gyógyfürdő. A tömjénfakészítmények nagyon jó gyulladásgátló, porcépítő hatásúak.

Köszvény

„Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma, és ezek a sók rakódnak le a különböző szöveteinkben, elsősorban az ízületeinkben. Legtöbbször alvás közben törnek ránk az elviselhetetlen fájdalomrohamok, amelyeket émelygés, fejfájás is kísér. Általában először a nagylábujjunkat érinti, és csak később terjed ki máshová. A bőrünk ilyenkor megfeszül, az ízület kékes, vöröses színű lesz, és az érintés szinte elviselhetetlenné válik.”

  • Mit tegyünk?

Sokat segíthet a hússzegény étrend. Együnk kevesebb halat és húsfélét, igyunk nagyon sok folyadékot. A szénapolyvafürdő csodálatos eredményt hoz. 5 liter vízhez vegyünk 1 kg tiszta szénapolyvát, és lefedett edényben lassú melegítéssel főzzük fel. A főzetet öntsük bele a fürdővízbe, vagy borogassuk vele a fájdalmas területet.

Fotó: profimedia