Gombával az IR ellen
Az ehető gombák, mint a csiperke, a laskagomba vagy a shiitake ígéretes hatásúak lehetnek az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában. Ez derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is tekinthető inzulinrezisztencia tüneteit segíthetnek megelőzni vagy mérsékelni a gombákban található bioaktív vegyületek, például a poliszacharidok és a terpenoidok.

A gombák poliszacharid rostjai a hasznos bélbaktériumok táplálásával pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el. A „ jó” baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, amely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában.
Ez is érdekelhet:
- Viszlát, csöndes ellenség! Tesztünkből kiderül, mennyire hajlamos az inzulinrezisztenciára
- Az inzulinrezisztencia az új népbetegség: ismerje fel időben az ordító tüneteket
Mérsékli a cukrok felszívódását
Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, amelynek szintén nagy szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
Fotó: