A szigorú irányelveket és a sok tiltólistás ételt tartalmazó diéták gyakran kudarcra vannak ítélve, mert egy bizonyos ponton a belső démonjaink bizony elcsábíthatnak a rossz útra: „csak egy falat sütit eszem, annyira vágyom már az ízére”.
A megfelelő fogyókúrás ételekkel viszont könnyebben tarthatod magad a diétádhoz. Az egészséges, fehérjében, vitaminokban és alacsony szénhidráttartalmú összetevőkben gazdag étrend felpörgeti az anyagcserét, és hosszú távon segít a fogyásban, éhezés és hiányérzet nélkül. És gyakran elég, ha egyszerűen csak többet eszel a zsírégetést fokozó élelmiszerekből. Íme 12 étel, amelyek hatékonyan támogatják a zsírégetést és ezáltal a fogyást.
1. Bárány – zsírégető
A bárányhús fehérjéket és L-karnitint tartalmaz. És pontosan ez a vitamin teszi a húst zsírégetővé. Az L-karnitin erős antioxidáns hatással rendelkezik, – ami amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatású, növeli az állóképességet, javítja az erek, vénák állapotát és erősíti a szívizmot – a zsírokat energiává alakítja át, így csökkentve a testzsírt. Ha a szervezet fel van töltve elegendő L-karnitinnal, a zsírégetés akár 15 százalékkal is hatékonyabb lehet.
2. Bab – értékes rostokban gazdag
A hüvelyesek, mint például a bab és a borsó, nagy mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ez a sokféleképpen elkészíthető zöldség amellett, hogy elősegíti a hosszabb ideig tartó jóllakottság érzését (ezáltal a falási rohamok sem fognak kínozni) kiváló B1-, B6-, K-vitamin forrás, található benne folsav, valamint olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a magnézium, a cink, a vas és a kálium.
- Akik hetente fogyasztanak babot és egyéb hüvelyeseket, megszabadulhatnak a hasi zsírtól, és azáltal, hogy szabályozza a vércukorszintet, segít megszabadítani a súlyfeleslegtől.
- A hüvelyesek nem véletlenül népszerűek a kék zónában, vagyis azokon a világ azon országaiban, ahol a lakosság élettartama meghaladja az átlagot.
3. Író – könnyű és laktató
Az író egészséges és értékes tejtermék: sok vasat, káliumot, foszfort, nátriumot és a cink tartalmaz, valamint bőven van benne A-, D-, E- és B-vitamin is. Amellett, hogy segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, igen gazdag kalciumforrás, ami segíthet a fogyásban.
- Az írónak alacsony a zsírtartalma, 100 milliliterenként mindössze 35 kalóriát tartalmaz, mégis sokáig jóllakottnak érzed magad tőle.
- Az alakra gyakorolt jótékony hatása mellett az író egyike azoknak az ételeknek, amelyeket szépségápolásban is használhatunk.
- Arcunkra és nyakunkra pakolásként is használhatjuk. A benne lévő értékes anyagok hatására bőrünk simább, hidratáltabb lesz, és az apróbb ráncokat is kisimíthatja.
4. Tojás – számos létfontosságú tápanyagot biztosít
A tojást ne hagyd le a listádról: kiváló alapanyag a fogyáshoz! Az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett antioxidánsban is gazdag. A tojás létfontosságú tápanyagokat és vitaminokat is tartalmaz nátriumot, káliumot, foszfort, továbbá A-, D-, K- és E-vitamint.
Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen tojásból készül az egyik legegészségesebb reggeli. Ha rendszeresen fogyasztjuk, segíthet eltüntetni a hasi zsírt és ellensúlyozni az izomtömeg- és energiavesztést, amellyel gyakran meg kell küzdenie a diétázóknak.

5. Kávé – többet tesz, mint csak felébreszt
A kávé amellett, hogy kalóriamentes, serkenti a vérkeringést. Felgyorsítja a légzést, a szívverést, kitágítja az ereket és ezáltal a szerveink vérellátottsága javul. Mindeközben a testünk keményebben dolgozik, ezért több zsírt használ fel. (A kávét legjobb tej és cukor nélkül inni.)
6. Chili – elégeti a kalóriákat
Akik szeretik a csípős, pikáns ízeket, ne felejtsék le a listáról a chilit. A chili paprika rendkívül gazdag tápanyagokban, a benne található kapszaicin nevű vegyület pedig számos egészségügyi előnnyel jár: növeli a testhőmérsékletet, így a szervezet több energiát használ és több kalóriát éget el, valamint serkenti az anyagcserét is, elősegítve a fogyást, és az étvágy csökkentését.
A chili erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik a gyulladást, a vérnyomást, beállítják a helyes vércukorszintet és támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
7. Grapefruit – hadat üzen a zsírnak
A gyümölcs sok keserű anyagot tartalmaz, ami a grapefruitot igazi zsírégetővé teszi. A keserű anyagok közvetlenül a szervezetben lévő égési helyekre szállítják a zsírt, így megakadályozzák a lerakódását a csípőn és a hason. A grapefruitnak ezen kívül magas a rosttartalma, amely optimalizálja a bélműködést, segít az emésztési problémák elkerülésében, antibakteriális hatása is magas és a méregtelenítő kúrák során is nagyon hatékony fegyver.
8. Diófélék – a tökéletes nassolnivalók
Bár a dióféléknek nagyon magas a kalóriatartalma, mégis támogathatják a diétát. A diófélék csökkentik az étvágyat (az édesség iránti vágyunkat is csökkentheti, ha bekapunk pár szem diót, vagy mandulát) és sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak.
- A diófélék rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsban.
- Az anyagcserétől kezdve az ideális testsúly megtartásáig számos élettani folyamatban és jó pár betegség megelőzésében fontos szerepet játszanak.
- A dió, a mandula és a tökmag feltétlenül kerüljön fel a bevásárlólistánkra!

9. Túró – fehérjebomba
A túrónak meglepően alacsony a zsír- és kalóriatartalma, ha napi 100 gramm túrót fogyasztasz, azzal csak 90 kalóriát viszel be a szervezetedbe. Kiváló fehérjeforrás, laktató étel, mégis kiemelkedő zsírégető tulajdonsággal rendelkezik. A túró számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem gazdag forrása is. Mindenképpen próbáld ki a túróval és avokádóval készült omlettet!
10. Gyümölcsök és zöldségek – természetes zsírégetők
Ha fogyni szeretnél, minél több gyümölcsöt és zöldséget írj fel a bevásárlólistádra. A bennük található rostok optimálisan hasznosulnak a bélben, és biztosítja a zsírok emésztésének beindulását. A zöld leveles zöldségek és a nyers zöldségek mellett válassz alacsony kalóriatartalmú, de magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket is – pl. bogyós gyümölcsök, alma, kivi – ezeket tartják az egyik legfontosabb zsírégetőnek.
- A C-vitamin serkenti a noradrenalin nevű hormon felszabadulását is, amely többek között a zsírok felszabadításáért felelős a szervezet sejtjeiből.
- A trópusi gyümölcsök, mint például a papaja vagy az ananász, szintén hasznosak a fogyáshoz, mivel olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek lebontják a zsírmolekulákat, és megakadályozzák a zsírok lerakódását.
Ez is érdekelhet
11. Csirke, hal és szója – alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrások
A csirke és a sovány hal rendszeresen szerepeljen a listádon, mivel kevés zsírt, de annál több értékes aminosavat tartalmaznak, amelyek alapvető szerepet játszanak a zsíranyagcserében. Az élelmiszerekben található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szintén jót tesznek a szervezetnek. A hús és a hal mellett a szója is nagyon jó fehérjeforrás (természetes módon segít a menopauza idején is).
12. Víz – csökkenti az étvágyat
Bár a bevásárlólistára csak akkor jó felírni, ha nem csapvizet fogyasztunk, mégis meglepő módon mégis a zsírégetők közé sorolhatjuk. Ezt néhány évvel ezelőtt az Élelmiszerkutató Intézet be is bizonyította: stimulálja a szimpatikus idegrendszert, ami szabályozza az anyagcserét. A víz megtölti a gyomrot, és a jóllakottság érzése gyorsabban kialakul. Ha minden étkezés előtt körülbelül 30 perccel elfogyasztunk egy nagy pohár vizet, megtölti a hasunkat, csökkenti az étvágyunkat, és akár 30 százalékkal is felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést.
Fotó: pexels, gettyimages