Egészség

Folyadékpótlás zöldségekkel: ezek a legmagasabb víztartalmú növények, minden nap ihatod

Szervezetünknek nyáron sok folyadékra van szüksége, ám nem kell, hogy az mindig víz legyen. Tegyük próbára a gyümölcscentrifugát!

Alapszabály

A zöldséglevek mindegyikénél ugyanaz az elkészítési folyamat. Megtisztítjuk a hozzávalókat, feldaraboljuk őket, majd mehet minden a gyümölcscentrifugába. Hozzáadott cukorra nincs szükség, mivel az ízek pont jól összeérnek.

Csepegtessünk inkább pár csepp citromlevet a koktélba, így még frissebb ízt kapunk, ráadásul a citromlé segít megőrizni a zöldséglé élénk színét. Arról nem is beszélve, hogy a citrom rendkívüli zsírégető tulajdonsággal bír. A zöldségleveket mindig jól lehűtve igyuk, és hűtőben tároljuk.

A zöldség mint üdítő:

  • Uborka-zellerszár ital: 2-3 kígyóuborka, 2-3 zellerszár, 3-4 petrezselyemszál
  • Zöldségbomba: 1 paradicsom, 2 zellerszár, 2 gerezd fokhagyma, 1 kevés spenótlevél, káposzta, kelbimbó
  • Uborkakoktél: 1 kígyóuborka, 1 alma, 2 zellerszár, negyed citrom
  • Céklamix: 3-4 cékla, 2-3 sárgarépa, friss koriander
  • Piros frissítő: 2-3 sárgarépa, 3-4 paradicsom, 2 db piros pritaminpaprika
  • Energetizáló mix: 1 sárgarépa, 2 citrom, 1 zellerszár, 1 kis darab gyömbérgyökér
  • Vegyes koktél: 2 paradicsom, 1 sárgarépa, 1 alma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis darab petrezselyem
  • Hidratáló bomba: 2 alma, 1,5 csésze áfonya, 1 kis darab gyömbér

A zöldség mint étel:

Vegyes zöldsaláta

Természetesen nemcsak lé formájában hidratál a zöldség, ehetjük salátaként is. A legtöbb zöldsaláta 94 százalék vizet tartalmaz, tehát az egyik legjobb alacsony energiatartalmú, egészséges hidratáló étel. Szinte korlátlan mennyiségben ehetjük, annyira kevés kalóriát tartalmaz.

Paradicsomszósz

A legtöbb bolti paradicsomszósznak körülbelül a 90 százaléka víz. Egy fél csésze paradicsomszósz csak 50 kalóriát tartalmaz és nulla gramm zsírt, ameddig ugyanilyen mennyiségű tejszínes mártás 200 kalória körül mozog, 18 gramm zsírral. Ezért inkább paradicsomos szószokkal készítsük a húsokat, így egészséges, finom és tápláló ételt kapunk.

Csirkehúsleves

A húsleves, rengeteg zöldséggel dúsítva kiválóan hidratál. Egy csésze belőle 840 gramm nátriumot tartalmaz és 14 gramm szénhidrátot, éppen ezért komoly fizikai megterhelés esetén is remekül pótolja az elveszített folyadékmennyiséget.

Sárgarépa

A sárgarépa 87 százalékát víz teszi ki, és magasabb a béta-karotin-tartalma, mint bármelyik más zöldségnek vagy gyümölcsnek. A kutatások kimutatták, hogy a sárgarépa fogyasztásával a bőrünket is védjük, sokkal puhább és ápoltabb lesz tőle.

Cukkini

A cukkini 95%-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Sőt, nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Többek között káliummal, foszforral, cinkkel, magnéziummal és kalciummal is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban. Kiváló folsavforrás, magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést is.

Kaliforniai paprika

A színes kaliforniai paprika 92 százaléka víz, és remek tápanyagforrás is: rendkívül gazdag C-vitaminban, tiaminban, B6-vitaminban, béta-karotinban és folsavban. Együk szendvicsekhez, salátákba vagy akár csak magában.

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

A zöldség mint testápoló:

Uborka

Az uborka húsa elsősorban vízből áll, de C-vitamint és kávésavat is tartalmaz, amelyek egyaránt nyugtatják a bőrirritációt, csökkentik a duzzanatokat – az uborkát ezért alkalmazzák gyakran a duzzadt szemek ellen és leégés után is, de bedörzsölhetjük vele az egész testünket.

Krumpli

Az egyik legegyszerűbb zöldség, ami általában van is otthon. Passzírozzuk szét a krumplit, majd tejszínnel keverjük össze, és vékonyan kenjük fel a testünkre. A szemünkre tegyünk két karika nyers krumplit. Körülbelül háromnegyed óra múlva zuhanyozzunk le. Már néhány kezelés után látható a zöldségben található A-vitamin jótékony hatása, mely felfrissíti és üdévé varázsolja a bőrt. A szemhéjra helyezett burgonya pedig remek ellenszere a karikás szemeknek.

Szőlőmagolaj

Ez az olaj minden bőrtípusnak jót tesz. Megállítja a bőr korai öregedését, segít a szöveteket regenerálni, és így feszessé varázsolja a testet. Csak kenjük be vele a testünket, és 20 perc után langyos vízzel öblítsük le, majd alaposan törölközzünk meg. Reggel nem szerencsés használni, mert nem szívódik be pillanatok alatt.

Búzacsoda

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál búzacsíraolaj
  • 1 evőkanál méz
  • ½ csésze tej

A lisztet és a tejet keverjük össze, majd lassan csurgassuk hozzá a mézet, a búzacsíraolajat. Ezzel kenjük be az egész testet, majd 20 perc elteltével alaposan öblítsük le. A kéz hidratálására akár naponta használhatjuk.

Fotó: pexels