Ezotéria

Okkult szertartások, halott fiuk szelleme: spirituális szertartásokat tartott a Lincoln házaspár

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elnökét már életében sok legenda vette körül. Erőszakos halált halt, és azóta többször is látták a szellemét. Úgy gondolják, nem tud a lelke megnyugodni.

A Lincoln című filmből nem- csak az 1800-as évek politikai és történelmi helyzetét ismerhetjük meg jobban, de az elnök magánéletét is. Például arra is fény derül, hogy két gyermeküket is elvesztették, és Willie nevű fiuk halála után felesége, Mary Lincoln szinte beleőrült a fájdalomba. Már akkor is a spiritualizmus felé fordult, és férje halála után is többször kapcsolatba került a másvilággal.

Szellemfotón is megjelent

A washingtoni Fehér Házban állítólag több szellem is bolyong, Lincolnék Willie fiát is többen látni vélték. A fiú 12 éves volt, amikor fertőzött víztől hastífuszt kapott, és meghalt. Az elnök úgy gondolta, az észak-déli háborúban sokan elvesztették a gyermeküket, és ezért tőle is elvette az ég Willie-t. Lincoln felesége mély depresszióba zuhant, és állította, hogy a Fehér Házban hallható kopogások Willie fiától származnak, aki valahogyan próbál kapcsolatba kerülni velük. Többször tartottak szeánszokat a Zöld szobában, ahol gyakran sikerült beszélniük a médiumon keresztül elhunyt fiukkal.

Az elnök halála után Mary még inkább az ezotéria felé fordult; szeánszokon vett részt, és egy szellemfotóst is felkeresett. William H. Mumler az 1800-as években New Yorkban és Bostonban tett szert hírnévre, és az elnök özvegye tőle remélte, hogy újra láthatja férjét. A kép elkészült, és Mary mögött valóban felsejlik Lincoln semmivel sem összetéveszthető alakja, ahogyan felesége vállára teszi a kezét. A kép valódiságát az is alátámasztja, hogy a fotós nem tudta, hogy Mary Todd Lincoln ült neki modellt; az elnök özvegye Mrs. Tundallként mutatkozott be, és Mumler is megdöbbent, amikor előhívás közben az elhunyt elnök tűnt fel a fotográfián.

A fotóst is meglepte, kinek a szellemét sikerült megörökítenie

Megálltak az órák

Az egyik leghátborzongatóbb történet, amely Lincolnhoz kapcsolódik, az egy kísértetvonat sztorija. Az elnököt halála után vonattal szállították az Illinois állambéli Springfieldbe, és a szerelvény több állomáson is megállt nyolc percre, hogy a gyászoló nép leróhassa kegyeletét. A következő év áprilisában, az elnök utolsó útjának évfordulóján szemtanúk arról számoltak be, hogy ugyanazon az útvonalon egy szellemvonat jelent meg. Sokan látni vélték a zászlóval letakart koporsót, amelyet kék egyenruhás katonák kísértetei őriztek. Azokon az állomásokon, ahol pedig a Lincoln holttestét szállító vonat is megállt, az órák megálltak, pontosan nyolc percre. És ez így történik minden év áprilisában azóta is.

A királynő elájult

Lincoln szellemét többen látták a Fehér Házban is. Először az Egyesült Államok 30. elnökének, Calvin Coolidge-nak felesége számolt be arról, hogy az Ovális irodába lépve az ablak előtt ott állt Lincoln kísértete, ám néhány pillanat múlva eltűnt. Egy másik first ladyt, Ladybird Johnsont tévénézés közben rémített halálra a kísértet, de Ronald Reagan lánya és veje is felismerték Lincoln szellemalakját, aki egykori hálószobájában, a kandalló mellett álldogált. A holland királynő, Wilhelmina is halálra rémült Lincoln szellemétől. Az Egyesült Államokban hivatalos látogatáson vett részt, és Abraham Lincoln régi hálószobájában szállásolták el. Egy éjjel kopogtatásra ébredt, kikelt az ágyból, és amikor ajtót nyitott, az elnök elmosódott alakjával találta magát szemben. A királynőre ájultan találtak rá. Winston Churcill Ádám-kosztümben sétált ki a fürdőszobából, amikor Lincoln szellemét megpillantotta. A kemény államférfi hónapokig nem heverte ki az élményt, és követelte, hogy egy másik szobában tölthesse az éjszakát. Soha többé nem tette be a lábát a helyiségbe.

Lincoln megálmodta a halálát

Az elnök nem sokkal halála előtt elmesélte egy álmát jóbarátjának, Ward Hill Lemonnak. Álmában az ágyában feküdt, és arra ébredt fel, hogy sírást hall. Úgy döntött, hogy felkel, és lemegy a Fehér Ház alsó szintjére. Az álomképben szobáról szobára haladt, de nem találkozott egy teremtett lélekkel sem, viszont egyfolytában hallotta, hogy valahol többen zokognak. Aztán a keleti szobába érkezett, ahol egy ravatalt látott, melyet katonák őriztek. A halott arca le volt takarva, ezért az egyiküktől megkérdezte, ki halt meg. A válasz így szólt: „Az elnök, egy merénylő ölte meg!”

Néhány héttel később az elnök álma valóra vált: 1865. április 15-én John Wilkes Booth a washingtoni Ford színházban kioltotta Abraham Lincoln életét.

Fotó: Shutterstock, archív