Sonkás zöldborsófasírt
Hozzávalók:
- 60 dkg zsenge zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 mokkáskanál csili
- 1 evőkanál curryfűszer
- 1 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- 25 dkg bulgur
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 kis csokor menta
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A megpucolt zöldborsót bő, sós vízben puhára főzzük. Amint megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a fokhagymát és a petrezselymet, botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, de itt-ott hagyhatjuk darabosra.
- Tálba szedjük a borsót, hozzáadjuk az egészen apróra kockázott sonkát, a csilit, a curryfűszert, sóval, borssal ízesítjük, és amikor már éppen csak langyos, belekeverjük a tojást. Alaposan összedolgozzuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl lágy a massza.
- 8 db fasírtot formázunk belőle, és a kissé ellapított gombócokat meghempergetjük a többi zsemlemorzsában. Sütés előtt kb. 30 percig hagyjuk állni, majd bő, forró olajban megpirítjuk a fasírtok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
- A bulgurt bő, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük. A joghurtot összeturmixoljuk a mentával, és megsózzuk. A fasírtot a bulgurral, a joghurttal és tetszés szerinti salátával tálaljuk.
Újhagymás borsókrémleves
Hozzávalók:
- 3 szál újhagyma
- olaj
- 1 evőkanál vaj
- 60 dkg pucolt zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,2 l zöldséglé
- 1 kis csokor petrezselyem vagy koriander
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl 1,5%-os natúr joghurt
Elkészítés:
- A felkarikázott újhagymát puhára dinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Hozzáadjuk a borsót, a szeletelt fokhagymát, és további 4-5 percig dinszteljük, majd felöntjük 1,2 l zöldséglével.
- Lefedve, takaréklángon 15 percig főzzük. Beletesszük a zöldfűszereket, majd botmixerrel simára turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor natúr joghurttal csepegtetjük.
Kiemelt kép: Vrábel Kriszta