Konyha

Immunerősítő és jó a cukorbetegeknek: currys ételek a tányéron

Ha a hagyományos paprikás ízvilág helyett másra vágyunk, próbáljuk ki az indiai eredetű, pikáns fűszert! Bónusz, hogy kiváló immunerősítő, és a cukorszintre is jó hatással van.

Csicseriborsós-spenótos curry csirkecombbal

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecombfilé
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 30 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg leveles spenót
  • 1 dl tejszín vagy kókusztej
  • só, frissen őrölt bors
  • fél lime leve

Elkészítés:

  1. A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és fóliával lefedve 230 fokos sütőben 40 percig pároljuk, majd a fóliát levéve enyhén megpirítjuk.
  2. Közben lábosban olajat hevítünk, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, a római köményt és a reszelt gyömbért. Enyhén átpirítjuk, majd beletesszük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a zúzott fokhagymát.
  3. Az olajon az egészet átforgatjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott leveles spenótot. Kevergetve, melegítve megfonnyasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Sóval, borssal, lime levével ízesítjük.
  4. A megsült csirkecombokat a raguba helyezzük, és összeforraljuk, hogy kissé sűrűsödjön a curry. Rizzsel kínáljuk.

Currys-kókusztejes csirke

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 3 evőkanál currypaszta (vagy 3 evőkanál curry-fűszerkeverék)
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dl kókusztej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 cm-es friss gyömbérdarabka
  • fél citrom lereszelt héja
  • 4 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, és vastagabb szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 30 percig állni hagyjuk.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A currykrémet simára keverjük a tejszínnel. Ha nem krémmel dolgozunk, akkor olívaolajon megpirítjuk a curryfűszert, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a citromhéjat. Felöntjük a tejszínnel/kókusztejjel, és elkeverjük.
  3. A csirkemelleket kiolajozott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres mártást, és lefedve 40 percig sütjük. 230 fokra növeljük a hőfokot, és fedő nélkül még 10 percig pirítjuk. Indiai naan kenyérrel vagy üvegtésztával kínáljuk.

Csirkés-krumplis curry

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg filézett csirkecomb
  • 1 kg apró szemű krumpli
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 evőkanál curry-fűszerkeverék és reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 dl zöldséglé vagy húslé
  • 2 dl tejszín
  • 50 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 teáskanál csilikrém
  • friss petrezselyem
  • só, bors, olaj

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, és jól körbesütjük.
  2. A krumplit megpucoljuk, egységes méretűre daraboljuk, és a húshoz adjuk. Átpirítjuk, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a curryfűszert és a gyömbért. Összepirítjuk a fűszerekkel is a krumplit, hozzáadjuk a zöldborsót (lehet konzerv vagy fagyasztott is), majd felöntjük a húslével és a tejszínnel.
  3. Lefefedjük, és kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, csili­krémmel ízesítjük.

Képek és szöveg: Vrábel Kriszta