Csicseriborsós-spenótos curry csirkecombbal
Hozzávalók:
- 4 db csirkecombfilé
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 30 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg leveles spenót
- 1 dl tejszín vagy kókusztej
- só, frissen őrölt bors
- fél lime leve
Elkészítés:
- A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és fóliával lefedve 230 fokos sütőben 40 percig pároljuk, majd a fóliát levéve enyhén megpirítjuk.
- Közben lábosban olajat hevítünk, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, a római köményt és a reszelt gyömbért. Enyhén átpirítjuk, majd beletesszük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a zúzott fokhagymát.
- Az olajon az egészet átforgatjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott leveles spenótot. Kevergetve, melegítve megfonnyasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Sóval, borssal, lime levével ízesítjük.
- A megsült csirkecombokat a raguba helyezzük, és összeforraljuk, hogy kissé sűrűsödjön a curry. Rizzsel kínáljuk.
Currys-kókusztejes csirke
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 3 evőkanál currypaszta (vagy 3 evőkanál curry-fűszerkeverék)
- 1 dl tejszín
- 2,5 dl kókusztej
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 cm-es friss gyömbérdarabka
- fél citrom lereszelt héja
- 4 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, és vastagabb szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 30 percig állni hagyjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A currykrémet simára keverjük a tejszínnel. Ha nem krémmel dolgozunk, akkor olívaolajon megpirítjuk a curryfűszert, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a citromhéjat. Felöntjük a tejszínnel/kókusztejjel, és elkeverjük.
- A csirkemelleket kiolajozott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres mártást, és lefedve 40 percig sütjük. 230 fokra növeljük a hőfokot, és fedő nélkül még 10 percig pirítjuk. Indiai naan kenyérrel vagy üvegtésztával kínáljuk.
Csirkés-krumplis curry
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg filézett csirkecomb
- 1 kg apró szemű krumpli
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1 evőkanál curry-fűszerkeverék és reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 dl zöldséglé vagy húslé
- 2 dl tejszín
- 50 dkg zsenge zöldborsó
- 1 teáskanál csilikrém
- friss petrezselyem
- só, bors, olaj
Elkészítés:
- Az apróra vágott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, és jól körbesütjük.
- A krumplit megpucoljuk, egységes méretűre daraboljuk, és a húshoz adjuk. Átpirítjuk, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a curryfűszert és a gyömbért. Összepirítjuk a fűszerekkel is a krumplit, hozzáadjuk a zöldborsót (lehet konzerv vagy fagyasztott is), majd felöntjük a húslével és a tejszínnel.
- Lefefedjük, és kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, csilikrémmel ízesítjük.
Képek és szöveg: Vrábel Kriszta