Májpástétom sütőtöksalátával
Hozzávalók a pástétomhoz:
- 30 dkg csirkemáj
- 10 dkg kacsazsír
- 1 fej vörös-hagyma
- 3 dkg mazsola
- 1 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
a salátához:
- 40 dkg pucolt sütőtök
- 2-3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 10 dkg rukola vagy madársaláta
- 1 nagy fej lila hagyma
Elkészítés:
- A megtisztított májat feldaraboljuk. Az apróra kockázott vöröshagymával és a mazsolával együtt kacsazsíron, kis lángon kevergetve 15 percig dinszteljük.
- Hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítjük. Négy kis tálkába szedjük, hűtőbe tesszük.
- A kockákra vágott sütőtököt serpenyőben, kevés olajon, nagy lángon, rázogatva ropogósra sütjük. Belekeverjük a balzsamecetet, összeforgatjuk, hagyjuk kihűlni.
- Hozzáadjuk a rukolát, a finomra vágott lila hagymát. Őrölt borssal fűszerezzük. Pirítóssal és a salátával tálaljuk.
Rántott sütőtök
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök
- 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- 20 dkg rizs
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- tartármártás
Elkészítés:
- A tököt meghámozzuk, 5 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.
- Hagyományos módon panírozzuk: lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
- Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.