Konyha

Fánkra fel! Habkönnyű és omlós a tyúklábfánk – Recept

Régen a lányok a téli mulatságon fánkot adtak annak a fiúnak, aki tetszett nekik. A mai fiatalok már nem sokat tudnak erről a hagyományról, de így is örömmel fogyasztják az édességet.

Tyúklábfánk

Hozzávalók 24 darabhoz:

• 40 dkg liszt
• 2 evőkanál porcukor
• 2 db tojás
• 2 evőkanál tejföl
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1 evőkanál ecet
• 2 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a cukor, a tojások és a tejföl keverékét, majd az ecettel elkevert szódabikarbónát.

2. Összedolgozzuk a tésztát, 6 részre osztjuk, és lisztezett felületen kb. 1,5 cm átmérőjű rudakat nyújtunk belőlük. A rudakat 4 egyforma részre vágjuk.

3. Minden kis rudat jobbról, balról késsel bevágunk, 90 fokkal elforgatva egymástól a 2 bemetszést. Az így kapott 4 lábat behajtjuk, majd forró, bő olajban kis adagokban kisütjük a „tyúklábakat”. Porcukorral megszórjuk, és lekvár kíséretében tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta