Konyha

Az olajnak a rántotthús után is van élete: ezt tegye a használt sütőolajjal

Ki ne szeretné a rántott húst, a sült krumplit, a bundás kenyeret… Ám a neheze a sütés után jön: mi legyen a visszamaradt olajjal, hol adhatjuk le?

Szívesen töltünk órákat a konyhában, klopfolunk, panírozunk, szeletelünk, sütünk, majd takarítunk, mosogatunk, ha a családnak örömet szerezhetünk a finom falatokkal. Közben azért sokan szeretnénk környezettudatosan élni, erre nevelni a gyerekeket, unokákat, így felmerül a kérdés: vajon mondjunk le a rántott húsról, a bundás kenyérről, mert a maradék sütőolajjal nem tudunk mit kezdeni? Szakácsok szerint átszűrve, megfelelően tárolva akár kétszer-háromszor is használhatjuk ugyanazt az olajat, ezután azonban célszerű lecserélni. Mégis hogyan? Erre keressük a választ Tőzsér Judittal, a Lidl Magyarország kommunikációs vezetőjével.

Gyűjtőkonténerben a helye

Ma már egyre több helyen – például üzletek közelében – találhatunk olyan gyűjtőedényeket, ahová betehetjük a lakossági használt olajat.

„Vállalatunk tavaly áprilisban indította el a használt sütőolaj-visszagyűjtést. A tárolóedények kezdetben hat áruházhoz kerültek ki, de azóta folyamatosan bővül a gyűjtőpontok száma. Célunk, hogy az ingyenesen és biztonságosan használható gyűjtőpontokkal környezetbarát alternatívát kínáljunk a vásárlóink számára” – magyarázza Tőzsér Judit.

Miért vigyük vissza?

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza. Az élővizekbe jutva pedig a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. „Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. A háztartási szeméttel elegyítve pedig nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott a használt és visszagyűjtött sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik” – mondja a kommunikációs vezető.

Teendők

A tárolóedények az áruházak bejáratához közel, frekventált helyeken találhatók meg. Folyamatos az olaj elszállítása, így nem kell attól tartani, hogy megtelik az edény.

„Maga a leadás rendkívül egyszerű: mindössze annyi a teendő, hogy a kihűlt étolajat össze kell gyűjteni egy palackba, bedobni az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőbe, hogy onnan el tudják szállítani az újrahasznosításhoz. A legjobb, ha ugyanabba a palackba öntjük vissza a használt olajat, amelyikben megvettük, így nem kell újabb műanyag flaskát, edényt keresnünk” – fejti ki Judit.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete