Török pizza
Hozzávalók:
• 35 dkg liszt
• 1 tasak szárított élesztő
• 1 dl natúr joghurt
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• olívaolaj a dinszteléshez
• 30 dkg darált sertéshús
• só, frissen őrölt bors
• frissen őrölt római kömény
• 50 dkg paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
az öntethez:
• 2 dl natúr joghurt
• 1 kis csokor menta
• 1 gerezd fokhagyma
1. A lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a joghurtot, az olívaolajat és annyi vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk, majd 1,5 órán át kelesztjük.
2. A töltelékhez az olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált marhahúst, lepirítjuk, majd sóval, borssal, római köménnyel fűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a húst puhára, a ragut krémesen sűrűre főzzük. Ha szükséges, kevés vizet pótolunk a szafthoz.
3. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett felületen hosszúkás alakúra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, rászedjük a ragut, majd a tészta széleit összecsippentjük. 230 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
4. A joghurtot elkeverjük az aprított mentával és a zúzott fokhagymával. Tálaláskor a lepényt megcsorgatjuk a joghurtöntettel.
Fotó: Vrábel Kriszta