Narancsos fügepárna
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 15 dkg vaj vagy margarin
• 1 evőkanál porcukor
• 1 tojás
• egy csipet só
A töltelékhez
• 20 dkg puha, aszalt füge
• 1 narancs
• 1 alma
• 3 evőkanál narancslekvár
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 tojás a tészta kenéséhez
• porcukor a tálaláshoz
1. A tésztához a porcukorral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást is, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 25-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a töltelékhez felaprítjuk a fügét, elkeverjük egy lábosban a lereszelt almával, a narancs reszelt héjával és a narancslekvárral. Addig főzzük, amíg a füge megpuhul, krémessé válik. Botmixerrel pürésítjük, és fahéjjal ízesítjük.
3. A tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett felületen 3-4 mm vékony, 15 cm széles téglalapokká nyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, majd feltekerjük, és késsel kis darabokra vágjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megkenjük az elkevert tojással, és kb. 15 perc alatt készre sütjük a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben.
Fűszeres körtetorta
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához, 12 szelethez:
• 5 db tojás
• 15 dkg liszt
• 3 dkg cukrozatlan kakaópor
• 10 dkg cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 kávéskanál szerecsendió
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• 1 kávéskanál őrölt kardamom
• 1 kávéskanál őrölt feketebors
• 1-1 narancs és citrom héja
• egy csipet só
• 4 szem közepesen kemény körte
• a tálaláshoz porcukor és tejszínhab
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral. Hozzászitáljuk a kakaóporral, a csipet sóval és a fűszerekkel elkevert lisztet. Hozzáadjuk a narancs és a citrom reszelt héját, óvatosan elkeverjük a tésztát, majd 26 cm-es, vajjal kent, kakaós liszttel szórt tortaformába simítjuk.
2. A megmosott körtéket félbevágjuk, a magházukat kivájjuk, és vékonyan felszeleteljük. A felszeletelt körtéket legyezőszerűen kinyitjuk, és óvatosan a forma tetejére, a piskótatésztába ültetjük őket.
3. A tortát az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Porcukorral megszórva, tejszínhabbal kínáljuk.
Gesztenyés panna cotta puncsos meggyöntettel
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 15 dkg 100%-os gesztenyemassza
• 5 db lapzselatin
• 3 dl tejszín
• 2 dl tej
• cukor ízlés szerint
• fahéj
A meggyöntethez:
• 20 dkg fagyasztott meggy
• 1 teáskanál pektin
• 2 dl száraz vörösbor
• 2 dl víz
• 0,5 dl rum
• 3 evőkanál cukor
• 1 rúd fahéj
• 3-4 db szegfűszeg
• pár szem szegfűbors és csillagánizs
• negyed citrom kifacsart leve
• 1 kisebb narancs
1. A puncsos meggyöntethez a bort elkeverjük a vízzel, a cukorral, a rummal és a pektinnel. Hozzáadjuk a magozott meggyet, a fűszereket fűszerzsákban, és 2-3 karika narancsot. Felforraljuk, és 10 percig forralva főzzük a levet. Kevés citromlével ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A tejben simára turmixolt gesztenyepürét és a tejszínt összekeverjük. Kevés cukorral ízesítjük, majd felforraljuk a keveréket, és egyenként elkeverjük benne a lapzselatinokat.
3. A tejszínes krémet 5-10 percig hűlni hagyjuk, majd szétöntjük 4 pohárba vagy lapos kerek formába, és szilárdulásig, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a poharak alját forró vízbe mártjuk, késsel elválasztjuk a formától a pudingot, és tányérokra borítjuk. A meggymártással, fahéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta