Konyha

15 forintból megvan egy darab: Narancsos-fahéjas szerpentinfánk – Recept

Vízkereszttől hamvazószerdáig az olajban sült édességeké a főszerep, amelyeknek számtalan változata létezik.

Narancsos-fahéjas szerpentinfánk

Hozzávalók
kb. 40 darabhoz:
• 35 dkg liszt
• 1 mokkáskanál sütőpor
• 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
• 2 tojás
• 1 evőkanál tejföl
• 1 csapott evőkanál porcukor
• egy csipet só
• olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• porcukor
narancslekvár

1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a citrom és a narancs héjával, a csipet sóval, a két tojással, a tejföllel és a porcukorral. Nyújtható, formázható tésztát gyúrunk belőle, és utána 20 percig pihentetjük.
2. A fánktésztát lisztezett felületen
3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy késsel hosszú csíkokat vágunk belőle, majd ezeket lazán feltekerjük egy-egy fém habrolóformára.
3. A fánkokat a formákkal együtt forró olajba tesszük, és pár pillanat alatt készre sütjük, amíg világos aranybarna színt nem kapnak, és kicsit fel nem hólyagosodnak. Papírtörlőre szedjük, majd fahéjas porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta