Egészség Konyha

Biztonság a konyhában: a bevásárlásnál kezdődik az ételek romlása, előzze meg a fertőzéseket

Itt a tavasz, jönnek az első melegek, nő a fertőzésveszély a konyhában. Mire kell ügyelnünk, hogy elkerüljük a bajt?

1. Bevásárlás

✔ Bevásárlásoknál véletlenül se kerüljön egymás mellé egy zöldség, amiről még pereg a homok és
egy papírba csomagolt friss sajt. Ne csorogjon rá semmire a húslé.
✔ Nézzük meg a termék szavatossági idejét. Sajnos előfordulhat, hogy lejárt árut tesznek ki a polcokra.
✔ A mélyhűtött termékeket csak akkor vegyünk meg, ha nem zörög bennük a zúzmara. Ez annak
a jele, hogy az áru egyszer már felolvadt, csak visszafagyasztották.

2. Feldolgozás

✔ A zöldségeket ne mossuk együtt a hússal. A meghámozott zöldségeket még egyszer öblítsük le.
✔ A hús darabolásához használt kést és vágódeszkát utána mossuk el mosószeres, forró vízben, és ne használjuk más élelmiszerhez, főleg ne kenyér vagy sajt szeletelésére.
✔ A legfontosabb, hogy a hús, a hal, a húsgombóc megfelelően süljön át, ezért figyeljünk arra, hogy
kellő ideig főzzük vagy süssük. A baktériumok többsége ugyanis a hőkezelés során elpusztul.

3. Tárolás

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert ha csak néhány órát tölt szobahőmérsékleten, az már veszélyes lehet. Nyáron akár egy lavór jeges vízzel is gyorsíthatjuk a folyamatot, ha az elkészült ételt óvatosan beleállítjuk. Az ételmaradékban felszaporodnak a baktériumok, ezért felhasználás előtt nem elég csak melegíteni az ételt, inkább újra forraljuk fel.

Általános tisztasági szabályok

✔ A konyhapadlót hetente egyszer mossuk fel.

✔ A hűtőt tisztítsuk rendszeresen, a belsejét havonta egyszer töröljük át meleg, ecetes vízzel.

✔ Mindig fedjük le a hűtőbe kerülő ételeket.

✔ A mosogató is legyen mindig tiszta. Tegyünk szűrőt a lefolyóba, és az ételmaradékokat rögtön dobjuk ki.

✔ Szennyes edényt ne tartsunk hosszasan a mosogatóban.

✔ A mosogatógép szűrőjét vegyük ki, és tisztítsuk meg rendszeresen.

✔ A bevásárlótáskát, kosarat vagy dobozt soha ne tegyük meggondolatlanul konyhai felületre.

✔ A munkapultot gyakran tisztítsuk, mossuk le forró vízzel.

✔ Az edényszárítót tisztítsuk hetente.

✔ Ne törölgessük el az edényeket, különösen ne konyharuhával. Ha valami élelmiszer lecsöppen, kifolyik, papír kéz-
törlővel távolítsuk el.

Fotó: shutterstock