Konyha

Főzzünk jókat olcsón: igazi örömök, laktató krumplik – 3 recept

A krumpli 200 év alatt minden nemzet konyhájában sztár lett.

Leprát terjeszt?

Az európaiak ragadósnak, emészthetetlennek tartották a burgonyát. Tájékozatlanságból a levelét ették, és a mérgezésbe többen belehaltak. A krumpli rossz hírbe keveredett: sokáig hitték róla, hogy a lepra terjesztője, és betiltották. 1654-ben a németalföldi egyetemeken tanuló diákokat letartóztatták az országhatáron, mert „mérges gumókra” leltek a tarisznyájukban.

Burgundiából jöttem

Évezredekkel ezelőtt, az Andokban még vadon nőtt az a gumós növény, amelyet ma burgonya néven ismerünk. A XVI. században spanyolok hódították meg az indián területeket, és felfedezték, hogy a keserű növény távol tartja tőlük a skorbutot. Ők hozták magukkal a krumplit. A franciák Burgundiában próbálkoztak a termesztésével. Felismerhető, hogy innen származik egyik magyar neve.

Zöldborsós krumplilepény

Hozzávalók
■ 60 dkg krumpli
■ 6 tojás
■ 30 dkg zsenge (fagyasztott) zöldborsó
■ 1 fej vöröshagyma
■ 5 evőkanál napraforgóolaj
■ só, bors

A hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót, 5-6 percig pároljuk, és félretesszük. A krumplit meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, sós vízben puhára főzzük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. Kerámia- vagy üvegtálba rétegezzük a krumplit és a zöldborsót, majd ráöntjük a tojást. 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul, a tojás pedig megszilárdul. Megvárjuk, amíg enyhén meghűl, majd szeletelve tálaljuk.

Fűszeres tejszínes burgonyaleves

Hozzávalók
■ 60 dkg krumpli
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 2 dl tejszín
■ só, bors
■ 1 csapott evőkanál római kömény

Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük az összetört római köménnyel együtt. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és a fokhagymával együtt a hagymához adjuk. Felöntjük 8 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a krumplit. Mikor megpuhult a krumpli, kivesszük a levesből nagyjából a felét, és leturmixoljuk. Visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejszínt, és pár percig forraljuk.

Krumplis-spenótos villámtorta

Hozzávalók
■ 1 csomag kész leveles tészta
■ 50 dkg krumpli
■ 30 dkg leveles spenót (friss vagy fagyasztott)
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 5 dkg eidami sajt
■ só, bors
■ 1 dl olívaolaj
■ napraforgóolaj

A krumplit meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, olajban elősütjük, hogy puhuljon, de ne piruljon meg! A spenótot kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított fokhagymagerezdekkel együtt, sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kitekerjük, ráhelyezzük a krumpliszeleteket, és megsózzuk. Rátesszük a spenótot, ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben pirosra sütjük a lepényt. Hidegen és melegen is nagyon finom.

TIPP: A spenótos masszát dúsíthatjuk, krémesíthetjük fehér sajttal, a spenótot helyettesíthetjük mángolddal.

Fotó: Archív