Konyha

Alkoholos édességek: 3 mosolygós sütemény recept felnőtteknek

A rum és a csoki, a whisky és a vanília olyan párosítások, amik sosem mennek ki a divatból. Szuper édesség recepteket hoztunk felnőtt partikhoz.

Kissé pityókásan

Bizonyos sütemények és torták ízét különlegesebbé, pikánsabbá tehetjük egy kevés alkohollal, általában rummal vagy likőrökkel, de brandyvel, sőt még whiskyvel is lehet. Arra ügyeljünk, hogy ha vendégeink között lesz gyerek vagy olyan felnőtt, aki autót vezet, alkohol helyett inkább aromát használjuk.

Rum, bumm!

A rumot cukornád levéből vagy melaszból erjesztik. Süteményekhez vagy koktélokhoz általában a fehér rum alkalmas, annak a legkisebb az alkoholtartalma. A barna rumot karamellel színesítik, és több mint 3 évig érlelik. Vannak fűszeres rumok is, amelyeket fűszernövényekkel ízesítenek.

Konyak, brandy?

Mindkettő borpárlat, feltalálásukkor a bor tartósítására szánták, tengerészeknek, de konyaknak csak akkor nevezhetjük, ha a francia Cognacból származik.

Likőrborok

A likőrborok is kedveltek, ezekben az alkoholtartalmat égetett szesz hozzáadásával növelik. Likőrbor a portói, a sherry, a Madeira de még a fűszeres vermutok is.

Whisky-kehely

Hozzávalók:
17 dkg liszt
3 dkg keserű kakaó
5 tojás
15 dkg cukor
4 evőkanál whisky
1 teáskanál szárított élesztő
1 tasak vaníliás cukor
a krémhez:
5 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
5 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál Marsala likőr
meggybefőtt

Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a whiskyt, a lisztet, az élesztőt, a kakaót és a vaníliás cukrot. 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, és 35 percig sütjük. A krémhez felforraljuk a tejet a vaníliarúddal, és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a likőrrel, a liszttel, majd felengedjük a tejjel, és lassú tűzön besűrítjük. Csíkokra vágjuk a piskótát, a krémmel és a meggyel felváltva 6 kehelybe rétegezzük. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Rumos angolkrém

Hozzávalók:
30 dkg babapiskóta
10 szem kandírozott cseresznye
5 dkg mandula
1 evőkanál csokireszelék
rum
tojáslikőr
keserű kakaó
a krémhez:
5 dl tej
3 tojássárgája
9 dkg cukor
6 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
A krémhez habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, beleszitáljuk a lisztet meg a vaníliás cukrot, és felöntjük a tejjel. Gyakran kevergetve, lassú tűzön besűrítjük, közben megpirítjuk a mandulát. A piskóták harmadát rumba mártjuk, harmadát likőrbe, a maradékot üvegtálba tesszük. Ráöntjük a krém felét, megszórjuk mandulával, cseresznyével, csokireszelékkel. Piskótát teszünk rá, majd krémet, megszórjuk, betakarjuk piskótával, rászórjuk a maradék mandulát, cseresznyét és csokireszeléket.
A tetejét meghintjük a kakaóval, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

Brandys rizspuding

Hozzávalók:
30 dkg rizs
7,5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 tojás
1 evőkanál őrölt fahéj
5 szem szegfűszeg
1 vaníliarúd
25 dkg aszalt gyümölcs
1 pohár brandy
20 dkg porcukor
A gyümölcsöt egy 20 cm-es tortaformába tesszük, lelocsoljuk a brandyvel. Felforraljuk a tejet a rizzsel, a cukorral, a fűszerekkel, 10 percig takarékon főzzük, majd letakarva hagyjuk. Amikor megpuhult, kiszedjük belőle a fűszereket. Belekeverjük a tojássárgákat, és az egészet a gyümölcsökre öntjük. Habbá verjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és ha már egészen kemény, a maradékot is. A puding tetejére szedjük, és 180 fokon 20 percig sütjük.
Fotó: archív