Konyha

Zöldséges pecsenyék: 4 gyors és olcsó recept ebédre és vacsorára

Bár a brassói aprópecsenye az örök kedvenc, érdemes néha kipróbálni újdonságokat is, hogy változatosabbá tegyük az étkezéseket.

Zöldséges búbos pecsenye

Hozzávalók:
80 dkg karaj
2 szál sárgarépa
20 dkg cukkini
20 dkg brokkoli
20 dkg padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás, 10 dkg sajt
olaj, 1 csokor petrezselyem

A húsból 8 szeletet vágunk, enyhén megklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. A répát, cukkinit lereszeljük, a hagymát szeleteljük, a padlizsánt kockázzuk, a brokkolit kis rózsákra szedjük. Kevés olajon előbb megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, ha kissé kihűlt, hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a tojást és az aprított petrezselymet. A sütőt 230 fokra előmelegítjük. A hússzeletek mindkét oldalát kevés olajon pirosra sütjük, tűzálló tálba helyezzük, a szeletek tetejére kupacoljuk a zöldségragut, megszórjuk reszelt sajttal, és 20 perc alatt összesütjük.

Kukoricás csirkepecsenye

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
1 piros kaliforniai paprika
2 cső kukorica
2 szem kemény paradicsom
1 csokor snidling
1 kis csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
1 lime
só, frissen őrölt bors, olívaolaj
köretnek: sült krumpli

Kevés olajon megdinszteljük a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a csőről levágott kukoricaszemeket, a felkockázott paprikát és a paradicsom felkockázott húsát. A magokat eltávolítjuk. Beletesszük az aprított snidlinget, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, lime-lével megcsepegtetjük a ragut. A húsból 8 szeletet vágunk, enyhén megklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. A hússzeletek mindkét oldalát kevés olajon hirtelen pirosra sütjük, tűzálló tálba helyezzük, a szeletek tetejére kupacoljuk a kukoricaragut, és forró sütőben 15 perc alatt összesütjük.

Lecsós, tepsis aprópecsenye

Hozzávalók:
60 dkg sertéstarja vagy comb
60 dkg krumpli
50 dkg kápiapaprika
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, olaj

Kevés olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk a húst. Beletesszük a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát, öntünk alá 1,5 dl vizet, összeforraljuk, majd egy tepsibe átszedjük. Hozzákeverjük a kockára vágott krumplit, enyhén megsózzuk, fóliával lefedjük a tepsit és 50 percre 220 fokos sütőbe tesszük.
360 kcal/adag

Szalonnás pulyka aprópecsenye

Hozzávalók:
30 dkg pulyka apróhús
30 dkg cukkini
15 dkg húsos szalonna
80 dkg krumpli
1 nagy gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olaj

A szalonnát felkockázzuk, kevés olajat adunk hozzá, és zsírjára sütjük. A pulykahúst is felkockázzuk, a szalonnához adjuk, és lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kockákra vágott cukkinit és a zúzott fokhagymát. 10 perc alatt összepároljuk. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, forró olajban ropogósra sütjük. Enyhén megsózzuk, elkeverjük a raguval, és azonnal tálaljuk.

Fotó: Várbel Kriszta