Konyha

Narancsos édességek: 4 pikáns sütemény recept képekkel

Minden édességet pikánssá tesz egy kis narancshéj, pláne, ha arra alapszik a sütemény receptje!

Tele van C-vitaminnal, de a narancs sok kalciumot is tartalmaz, serkenti az emésztést, tisztítja a vért. Érdemes tehát egy pohár frissen facsart narancslével kezdeni a napot. Főtt ételekben is előfordulhat (narancsos kacsa!), de leginkább a süteményekben, krémekben, likőrökben, szörpökben, lekvárokban szerepel. Kandírozott gyümölcsként is finom, és süteményekben jól használható. A kandírozás úgy történik, hogy fokozatosan egyre töményebb cukoroldattal öntjük le a gyümölcsöt, és a műveletet többször megismételjük. Egyre többen ismerik Tunéziából a nálunk keleti boltokban is kapható narancsvirágvizet, amellyel teákat, sütemények tésztáját vagy krémjét ízesíthetjük.

Tippek

✔ A narancsot könnyebben tudjuk meghámozni, ha előtte forró vízbe mártjuk.

✔ A maradék narancshéjat finomra reszeljük le, tegyük üvegbe, szórjunk rá cukrot. A süteményekhez aromásítónak használhatjuk.

✔ A narancs szobahőmérsékleten száradni kezd, de hűtőben akár hetekig eláll.

Narancsgolyó

Hozzávalók:
✔ 0,5 dl tejszín
✔ 5 dkg marcipán
✔ 20 dkg darált keksz
✔ 10 dkg porcukor
✔ 5 dkg narancslekvár
✔ 1 narancs reszelt héja
✔ 10 dkg bevonócsokoládé
a díszítéshez:
✔ kakaópor, cukorka

A tejszínt felmelegítjük, a marcipánt belereszeljük, és összekeverjük a darált keksszel, a cukorral, a narancslekvárral és a reszelt narancshéjjal. Golyókat formálunk belőle, majd mélyhűtőbe tesszük. Ha kifagytak, villával a megolvasztott csokoládéba mártjuk. Sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni. Kakaóporral vagy cukorkákkal díszíthetjük.

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók:
✔ 4 tojás
✔ 12 dkg cukor
✔ 10 dkg liszt
✔ 1 kávéskanál sütőpor
✔ 2 dkg kakaópor
✔ 2 dkg keményítő
✔ 1 csipet só
✔ 0,2 dl olaj
a krémhez:
✔ 1 csomag krémes krémpor
✔ 8 dl tej
✔ 1 narancs reszelt héja
✔ 1 citrom reszelt héja
✔ 1 narancs leve

A tojásokat a cukorral alaposan kikeverjük, a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a keményítőt és sót is óvatosan beleforgatjuk, majd az olajat is hozzácsurgatjuk. Kivajazott, lisztezett formába töltve 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A krémhez a krémes krémport a tejjel, a narancs- és citromhéjjal együtt 3 perc alatt kihabosítjuk. A megsült piskótát keresztben félbevágjuk, az egyik lapot visszatesszük a formába, és meglocsoljuk a narancslé felével. Erre kanalazzuk a krém felét, majd ráhelyezzük
a másik lapot, amit a maradék narancslével szintén meglocsolunk. A krém maradékával

Oroszkrémtorta

Hozzávalók:
✔ 4 tojás
✔ 12 dkg cukor
✔ 15 dkg liszt
✔ 1 kávéskanál sütőpor
✔ 0,2 dl olaj
✔ 1 csipet só
a krémhez:
✔ 1 csomag krémes krémpor
✔ 8 dl tej, 3 dl tejszín
✔ 1 narancs reszelt héja
✔ 0,5 dkg zselatin
a díszítéshez:
✔ kandírozott gyümölcs, pirított dió

A tojásokat a cukorral jól kihabosítjuk, a lisztet, a sütőport és a sót beleforgatjuk, majd az olajat is hozzácsurgatjuk, és kivajazott, kilisztezett formába töltve 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A krémes krémport a narancshéjjal és a tejjel 3 perc alatt kihabosítjuk. 0,5 dl vízbe beletesszük a zselatint, és 5 perc elteltével felmelegítjük, hogy elolvadjon. A tejszínt habbá verjük, a Házi Krémes krémet és a zselatint beletéve összekeverjük. A piskótát keresztben félbevágjuk, az egyik lapot visszatesszük a formába, rákanalazzuk a krém felét, ráhelyezzük a másik lapot. A krém maradékát a tetejére kenjük. Tejszínhabbal, kandírozott gyümölcsökkel, pirított dióval díszítjük.

Sült narancspuding

Hozzávalók:
✔ 8 dl habtejszín
✔ 1 rúd vanília
✔ 8 tojás sárgája
✔ 10 dkg cukor
✔ 1 narancs reszelt héja
✔ 5 dkg darált mandula
✔ 10 dkg cukor

A tejszínt a kikapargatott vaníliamagokkal és a rúddal együtt felmelegítjük. A tojássárgáját a cukorral és a narancshéjjal kikeverjük, majd a darált mandulát is hozzákeverjük. A forró tejszínből kivesszük a vaníliarudat, és folyamatos keverés mellett óvatosan a tojásos cukorhoz öntjük. Kicsi, mély kerámiatálkákat egy tepsibe állítunk, majd a narancsos pudingalapot elosztjuk bennük. Forró vizet öntünk a tepsibe a tálkák köré, és 150 fokon 30-40 perc alatt megsütjük a pudingot. A sütőből kivéve hűtjük, majd hűtőbe tesszük, hogy hidegre hűljön. Tálalás előtt cukorral megszórjuk a tetejüket, majd a sütőt a legnagyobb grillfokozatra kapcsoljuk, és néhány perc alatt rákaramellizáljuk a pudingra a cukrot. Ha van cukrászfáklyánk, azzal a legkönnyebb.

Fotó: archív