Konyha

Citromos álomsütemények: 4 kényeztető recept képpel

Egy fenséges citromos édesség mindig jó választás, ha valami desszertre vágyunk. Kerülhet a krémbe és a tésztába is, mindenhogy isteni!

Citromos túrós

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 15 dkg porcukor
10 dkg vaj, 1 tojás sárgája
1/3 csomag sütőpor
a túrókrémhez:
25 dkg túró, 4 dkg porcukor
2 tojássárga
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja és leve
a habhoz: 2 tojás fehérje
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
15 dkg süthető vegyes lekvár

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kikenünk egy piteformát, és megszórjuk liszttel. A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a citromhéjjal és a porcukorral, a tojássárgát hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. 3-4 mm vékony, kerek formára nyújtjuk, és a formát kibéleljük vele. A lelógó tésztarészeket levágjuk, a formát 15 percre a hűtőbe tesszük. 180-190 fokos sütőben megsütjük. Amikor langyos, megtöltjük. A krém hozzávalóit egy tálban jól összedolgozzuk, majd egy sima csöves nyomózsákból körkörösen a piteformára nyomjuk.
A csíkok közti részt a lekvárral töltjük ki, szintén nyomózsákból. 10 percre visszatesszük a sütőbe, majd rányomjuk a következő adag habot.
A tojásfehérjét laza habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és héjat, a pitét – nyomózsákból vagy kanállal – megdíszítjük vele. 6-8 percre sütőbe tesszük, hogy a hab megsüljön, de ne száradjon ki.

Citromos pite

Hozzávalók:
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
15 dkg liszt
1/3 csomag sütőpor
a krémhez:
3,5 dkg liszt
3 tojás
13 dkg cukor
1 dl tejszín
2 citrom leve és reszelt héja

A puha vajat simára keverjük a porcukrorral, a sütőporral elkevert lisztettel, és tésztát gyúrunk belőle. Kb. fél centi vastagságúra beletapicskoljuk a vajjal kikent tepsibe. 15 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a maradék lisztet, a tejszínt, a cukrot, a citromok levét és reszelt héját. Gyakran kevergetve főzzük, vigyázva, hogy ne égjen le.
A még meleg tésztaalapra simítjuk, és kb. 20 percre visszatesszük a sütőbe.

Citromkrém-torta

Hozzávalók:
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
a krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
28 dkg cukor
1 liter hideg tej
3 tojás
1 citrom leve és reszelt héja

Az olvasztott vajat a porcukorral elkeverjük, és a tojással, habverővel habosítjuk. A liszttel elkevert sütőport folyamatosan kevergetve hozzáadjuk, amíg a tészta gyúrható lesz. Belenyomkodjuk a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, 20 percig hűtőben pihentetjük, majd 190 fokon aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, rátesszük a krémet. A pudingport a fele cukorral, a tojás sárgájával és kevés hideg tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáöntve, folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ha már elég sűrű, beletesszük a citrom levét és héját. A tojások fehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A forró pudingot óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, majd a tésztára kanalazzuk, és elkenjük rajta. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük dermedni.

Citromos teasütemény

Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg nád kristálycukor
10 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
a krémhez:
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
2 dl tej
15 dkg kristálycukor
25 dkg vaj

A tojásokat és a nád kristálycukrot robotgéppel habbá verjük, majd a szárazanyagokat, a lisztet, a sütőport és a kakaót egy tálban összekeverjük, és beleforgatjuk a tojáshabba. Sütőpapírral bélelt tepsiben vékony lapot sütünk belőle, és hagyjuk hűlni. A tejet a tojás sárgájával, a pudingporral és a nád kristálycukorral elvegyítjük, majd folyamatos kevergetés közben krémet főzünk belőle. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citrom levét és héját. Végül a vajat is belekeverjük, amíg el nem olvad. Ezt a krémet hagyjuk kihűlni, majd egyenletes rétegben a kihűlt lapra kenjük. Ha megdermedt a krém, a süteményt kockákra vágjuk.

Fotó: archív