Forró birsalmakrémleves
HOZZÁVALÓK:
80 dkg birsalma
2 dl édes fehérbor
1 citrom, cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál étkezési keményítő
a levesbetéthez:
2 tojásfehérje
1 citrom
2 evőkanál cukor
+ cukor a főzőléhez
A meghámozott birsalmákat félbevágjuk, kimagozzuk, és darabokra vágva fazékba szórjuk. Felöntjük annyi édes fehérborral és vízzel, hogy háromujjnyival ellepje. Ha felforrt, a citrom reszelt héjával, kicsavart levével, cukorral pikánsra ízesítjük, megszórjuk fahéjjal, és puhára főzzük. Kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, és krémesre turmixoljuk.
A habgaluskákhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beleszórjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot, és újból jó keményre verjük. A habból két evőkanállal a cukros-citromos, forrásban lévő vízbe galuskákat szaggatunk, és lassú tűzön mind a két oldalukat 20-20 másodpercig főzzük. A habgaluskákat a levesre tesszük.
Konyakos libamájhab
HOZZÁVALÓK:
4 kisebb zellergumó
só, cukor, ételecet
frissen őrölt bors
a libamájhabhoz:
30 dkg hízott libamáj
5 dl tej, fél dl konyak
só, frissen őrölt bors
2,5 dl habtejszín (30%-os)
1 csomag habfixáló
piros húsú paprika
friss zöldfűszer a tálaláshoz
8 szelet toast kenyér
A meghámozott, megmosott zellergumókat félbevágjuk, éles kiskéssel közepeket vágunk bele, és sóval, cukorral, ecettel ízesített pikáns vízben kicsit roppanósra főzzük. Ezután lecsepegtetjük és lehűtjük. Közben a töltelékhez a libamájat kisebb kockákra daraboljuk, meglocsoljuk a tejjel, és 1-2 órán át állni hagyjuk benne.
Most leszűrjük, lecsepegtetjük, leszárítjuk, forró serpenyőben megsütjük és kihűtjük. Beleöntjük a konyakot, megsózzuk, megborsozzuk, krémesre turmixoljuk, majd a habfixálóval felvert kemény tejszínhabbal lazán összeforgatjuk, és habzsákba töltjük. A zellercsónakokat a habzsákba töltött libamájhabbal megtöltjük, piros húsú paprikával, zöldfűszerekkel díszítjük, és pirított toast kenyeret kínálunk hozzá.
Sütőtökös pulykaérmék
HOZZÁVALÓK:
4 szelet ujjnyi vastag
pulykamellfilé
só, frissen őrölt színes bors
40 dkg sült kanadai sütőtök
8 vékony szelet bacon
1 evőkanál vaj
6 narancs
1 kiskanál étkezési keményítő
0,5 dl 30%-os tejszín
kevés cukor az ízesítéshez
A pulykamellszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tököt pépesre törjük, megkenjük vele a hússzeleteket, és szorosan felcsavarjuk. Beletekerjük két-két szelet szalonnába, összetűzzük, és forró vajon minden oldalukat pirosra sütjük. Meglocsoljuk három narancs levével, kevés vízzel, és lefedve megpároljuk. A tekercseket kiszedjük, majd a levéhez kevés vizet öntünk, hogy kb. két deci legyen.
Ha felforrt, hozzáadjuk a másik három narancs cikkekre vágott húsát, reszelt narancshéjat, és keményítővel besűrítjük. Belekeverjük a szósszal elkevert tejszínt, lehúzzuk a tűzről, és cukorral pikánsra ízesítjük. A pulykatekercseket érmékre vágjuk, krokettel körítjük, és körbelocsoljuk a narancsmártással.
Töltött malackaraj
HOZZÁVALÓK:
2 db 70 dkg-os bőrös malackaraj
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál mustár
a töltelékhez:
30 dkg lila káposzta
3 dkg vaj, só
1 kisebb fej lila hagyma
frissen őrölt bors
25 dkg natúr gesztenyepüré
1 tojás
1,5 dl húsleves
1,5 dl száraz rosé bor
A malackarajt hosszában nem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk, mint egy könyvet, és kiklopfoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, mustárral ízesítjük, és elkészítjük a tölteléket. A káposztát vékony csíkokra metéljük, sózzuk, és 10 perc pihentetés után, a levét kinyomkodva a vajon pirított lilahagymaszeletekhez adjuk. Megpirítjuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, és összekeverjük az áttört gesztenyepürével és a tojással.
Elfelezzük, a karajokra halmozzuk, és ráhajtjuk a húslapok széleit, úgy, hogy a hajtás alul legyen. Megkötözzük, a bőrös felével felfelé tepsibe tesszük, meglocsoljuk a húslevessel, rosé borral, és lefedve félpuhára pároljuk, majd fedő nélkül piros-ropogósra sütjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és köményes burgonyával körítjük.
Fotó: pexels