Konyha

Egyszerű krumplis ételek vacsorára: 4 olcsó recept képpel

A krumpli az egyik legszuperebb alapanyag a konyhában: gyorsan elkészül és annyiféleképpen variálható, hogy sosem lehet megunni. Főzzünk belőle jókat olcsón!

Kapros, tejfölös krumplis lepény

Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
3-4 szem krumpli
20 dkg póréhagyma
2,5 dl tejföl
1 kis csokor friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított)
só, frissen őrölt bors
3-4 evőkanál olívaolaj

A meghámozott, felkarikázott krumplit sós vízben nem teljesen puhára előfőzzük. A leveles tésztát 5 mm vékonyra kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tejfölt elkeverjük az aprított kaporral, és megsózzuk. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük. A krumpliszeleteket és a felkarikázott póréhagymát a tésztára helyezzük. A lepényt (főleg a krumplikat) meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Borsos chips mártogatóssal

Hozzávalók:
40 dkg nagy szemű krumpli
2 evőkanál durvára őrölt
tarkabors-keverék
tengeri só
2 dl tejföl
10 dkg natúr krémsajt
2 gerezd fokhagyma, só

A megpucolt krumplit uborkareszelőn vagy kenyérvágón a lehető legvékonyabbra szeleteljük. Jéghideg vízbe áztatjuk. A sütőt a legnagyobb fokozatra melegítjük elő. (Ha van légkeveréses funkció, használjuk azt!) A lecsöpögtetett krumplit tiszta konyharuhán szárazra töröljük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek. (2-3 adagban tudjuk kisütni.) Sózzuk, megszórjuk a tarkaborssal. 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. A tejfölt elkeverjük a krémsajttal és az aprított fokhagymával, és megsózzuk.

Kukoricaragus töltött krumpli

Hozzávalók:
8 közepes szem nem szétfővő krumpli
20 dkg darált sertéshús
15 dkg szemezett, főtt kukorica
1 kisebb piros kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 dl paradicsomlé
só, frissen őrölt bors

A krumplikat héjastól puhára főzzük. Az apróra kockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra kockázott kaliforniai paprikát, a darált húst, és 5 percig pirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát, további 2 percig pirítjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel és a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, lefedve készre főzzük a ragut, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a kukoricát. A krumplikat egyharmad-kétharmad arányban hosszában kettévágjuk, a nagyobbik részt kivájjuk, megtöltjük raguval. A tetejüket visszatesszük. A krumplikat kevés olajjal megkenjük, és.a sütő legnagyobb fokozatán sütve megpirítjuk.

Sütőtökös rakott krumpli

Hozzávalók:
5 nagyobb szem krumpli
20 dkg sütőtök
30 dkg darált sertés- és marhahús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl paradicsomlé
só, bors, szárított kakukkfű
csipetnyi fahéj
3-4 dkg vaj
1 evőkanál liszt
3 dl tej
5 dkg ementáli sajt

A szeletekre vágott sütőtököt sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. A krumplikat héjastól főzzük puhára. Az aprított hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, csipetnyi fahéjat. Felöntjük 1 dl vízzel és a paradicsomszósszal. Lefedve készre főzzük a ragut, ha kell, kevés vizet öntünk alá. Besamelt készítünk: kis lábosban megolvasztjuk a vajat, kevergetve megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, közben csomómentesre keverjük. Sűrűsödésig főzzük
a mártást. Sózzuk, borsozzuk. A megfőtt krumplikat meghámozzuk, felkarikázzuk. Tűzálló tálba rétegezzük sütőtök, krumpli, besamel, húsos ragu sorrendben. A krumplis réteget megsózzuk. Krumplival és besamellel zárjuk a sort, erre reszeljük a sajtot. 220 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük.

Fotó: archív