Rizsfészekben sült tojás
HOZZÁVALÓK:
3 evőkanál olaj
30 dkg hosszú szemű rizs
zöldségleves
10 dkg zöldborsó
3 dkg vaj
1 vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
1 csokor petrezselyem
2 dl tejszín (30%-os)
só, bors, fűszerpaprika
4 tojás
A forró olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, és ha felforrt, lassú tűzön, lefedve 15 perc alatt megpároljuk. Közben a forró vajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cikkekre darabolt csiperkét, a zöldborsót, az aprított petrezselymet, és kevergetve összesütjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a párolt rizst, meglocsoljuk a sűrű tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. A gombás rizst szögletes jénai tálba szedjük, eligazítjuk, négy mélyedést készítünk bele, egy-egy tojást ütünk a mélyedésekbe, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Lehetőleg forrón tálaljuk.
Zöldhagymás pulykatokány
HOZZÁVALÓK:
fél dl olívaolaj, 1 fej hagyma
50 dkg pulykamellfilé
15 dkg zöldborsó
3 zöldhagyma
1 evőkanál daráltpaprika-krém
1 csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
2 teáskanál étkezési keményítő
a puliszkához:
30 dkg kukoricadara
2 kiskanál só, 8 dl víz
Forró olajon megfuttatjuk a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott pulykamellet, és fehéredésig sütjük. Rászórjuk a zöldborsót, a fél centisre darabolt zöldhagymát, hozzáadjuk a paprikakrémet, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy háromnegyedéig ellepje, majd lefedve puhára pároljuk. Mielőtt lehúznánk a tűzről, kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A körethez a vizet sóval felforraljuk, beleszórjuk kukoricadarát, és lassú tűzön keverve addig főzzük, amíg kása nem lesz belőle. A puliszkát tányérba szedjük, és a közepébe kanalazzuk a forró pulykatokányt.
Tepsis burgonya
HOZZÁVALÓK:
50 dkg kb. egyforma burgonya
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 póréhagyma
só, frissen őrölt bors
fél dl extra szűz
olívaolaj
15 dkg Pannónia sajt
A burgonyát, sárgarépát, fehérrépát vékonyan meghámozzuk, majd a póréhagymával együtt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
A burgonyát négy részre vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát, póréhagymát 3-4 centis karikákra szeleteljük, és tepsibe szórjuk. Megsózzuk, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, meglocsoljuk az extra szűz olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben roppanósra pároljuk-sütjük, majd leszedjük róla a fóliát, megszórjuk a reszelt Pannónia sajttal, és 210 fokos sütőben néhány perc alatt megpirítjuk. Ha elkészült, forrón tálaljuk, és megszórjuk aprított petrezselyemmel. A tepsis burgonyához adhatunk még csiperkét, angolzellert, karfiolt, brokkolit, kelbimbót, zöldpaprikát.
Fotó: pexels