Borsos sertéstokány
HOZZÁVALÓK:
fél dl olaj
1 nagy fej vöröshagyma
70 dkg sertéscomb
só, durvára tört színes bors
1 evőkanál paradicsompüré
zöldségleves
2 csípős zöldpaprika
napraforgóolaj
A forró olajon világosbarnára pirítjuk a félbevágott, vékonyra szeletelt vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, leszárított félujjnyi vastag csíkokra darabolt sertéscombot, és fehéredésig sütjük. Sóval, durvára tört színes borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy félig ellepje. Ha felforrt, fedővel letakarva közepes tűzön megpároljuk. Közben, ha kell, a szaftját kevés zöldséglevessel pótoljuk, majd háromnegyed fövéskor rászórjuk a szeletelt csípős zöldpaprikát. Tálaláskor a zöldborsós-petrezselymes párolt rizst
(rizibizit) tányérra formázzuk, és mellé halmozzuk a forró borsos sertéstokányt. Ízlés szerint friss zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.
Zöldséges csilis bab
HOZZÁVALÓK:
50 dkg száraz vörös bab
fél dl olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 csilipaprika ízlés szerint
1-1 sárgarépa és fehérrépa
10 centi póréhagyma
12 dkg mirelit csemegekukorica
50 dkg darált marhahús
1 liter paradicsomlé
só, frissen őrölt bors, petrezselyem
Az előző este hideg vízben áztatott babot sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A forró olajon az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, szeletelt csilipaprikát megfuttatjuk, hozzáadjuk a kis kockákra darabolt sárgarépát, fehérrépát, póréhagymát, a csemegekukoricát, és az egészet kissé összepirítjuk. Rátesszük a darált marhahúst, és keverve fehéredésig sütjük. Felöntjük a paradicsomlével, majd ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva lassú tűzön félpuhára főzzük. Rászórjuk a babot, az aprított petrezselymet, ha kell, a szaftját kevés vízzel pótoljuk, utóízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük.
Csípős pásztortarhonya
HOZZÁVALÓK:
fél dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
50 dkg sertéslapocka
3 evőkanál lecsó
só, őrölt bors
2 közepes tisztított burgonya
30 dkg pirított tarhonya
1-2 hegyes erős zöldpaprika
A forró olajon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a 2×2 centis kockákra darabolt sertéslapockát. Belekeverjük a lecsót, felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva, lassú tűzön félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kockákra darabolt burgonyát, a pirított tarhonyát, a szeletelt erőspaprikát, és felöntjük a tarhonyához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ha újból felforrt, megkeverjük, és fedővel letakarva lassú tűzön készre pároljuk. Forrón tálaljuk, és karikára vágott erőspaprika-szeletekkel díszítjük.
Fotó: pexels