Konyha

Valentin napi sütik: 4 csábító édesség a szerelmesek éjszakájára

Nincs is jobb, mint egy romantikus vacsora után egy krémes edességgel megkoronázni a menüt. Hogy aztán mi lesz, ha mégis lekerül a korona, már nem a mi dolgunk!

Meggyhabos csokiszívek

Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé
4 dl habtejszín
2 csomag habfixáló
3 evőkanál meggylekvár
2 evőkanál porcukor
friss citromfű a tálaláshoz

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, sütőpapírral bélelt tálcára öntjük, és evőkanállal, vékonyan elsimítjuk, hogy nagy csokoládétáblát kapjunk. Hűtőbe téve megdermesztjük, majd forró vízbe mártott szív alakú kiszúróval 24 szívet szaggatunk, és visszatesszük a hűtőbe. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, a meggylekvárt krémesre turmixoljuk, belekeverjük a porcukrot, és lazán a tejszínhabba forgatjuk. A szívek harmad részét tálcára tesszük, a meggyhabot csillagcsővű habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk belőle a szívekre. Ráfektetjük a következő szívet, erre megint hab kerül, végül a tetejét szívvel zárjuk. Ha elkészültek, 2-2 meggyhabbal rétegezett csokoládészívet tányérra teszünk, és meggyhabrózsával díszítjük.

Gyümölcsös vaníliás szívek

Hozzávalók:
6 tojásos piskótalap (szögletes)
4 dl tej
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 mokkáskanál vaníliaaroma
15 dkg vaj
3 evőkanál porcukor
25 dkg vegyes mirelit gyümölcs
friss citromfű a tálaláshoz

A piskótából szív alakú kiszúróval formákat szaggatunk. A tejet a cukorral felforraljuk, besűrítjük a kevés hideg tejjel simára kevert vaníliapudinggal, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vaníliaaromát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, a porcukorral simára kevert vajat, és habverővel habosra keverjük. A kiengedett gyümölcsök háromnegyed részét lazán beleforgatjuk a krémbe, és 1 órára hűtőbe tesszük. A piskótaszívek felét tálcára tesszük, majd 1-1 púpozott kiskanál gyümölcsös krémet kanalazunk mindegyikre, és ráfektetjük a szívek másik felét.

Mandulás cseresznyefelfújt

Hozzávalók:
4 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 kiskanál sütőpor
0,7 dl tejszín
12 dkg cseresznyebefőtt
4 dkg pirított mandulaszelet
a karamellöntethez:
4 púpozott evőkanál cukor
1 dl zöld tea
1,5 dl narancslé

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd összekeverjük a sütőporral elkevert liszttel és a tejszínnel. Ha egynemű a tészta, beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott cseresznyebefőttet, a durvára tört pirított mandulát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazán összeforgatjuk. Kivajazott szilikonformákba háromnegyedig töltjük, a tetejére 1-1 szem cseresznyét, kevés mandulát szórunk, és 180 fokos sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük.
Az öntethez a cukrot közepes barnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a forró zöld teát, a narancslevet, és 4-5 percig főzzük, amíg tejszín sűrűségű nem lesz. Forrón tálaljuk, megszórjuk porcukorral, és körbelocsoljuk az öntettel.

Francia csokoládétorta

Hozzávalók:
5 tojás
6 evőkanál cukor
20 dkg étcsokoládé
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
vaj, liszt, a forma
kikenéséhez, beszórásához
12 dkg vegyes aszalt
gyümölcs
porcukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vízgőz felett felolvasztott étcsokoládét, és simára elkeverjük. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, ezzel is összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. Egy kerek tortaformát kivajazunk, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a csokoládés masszát, és a tetejét megszórjuk az apróra vagdalt vegyes aszalt gyümölcsökkel: szilvával, meggyel, sárgabarackkal. 180 fokos sütőbe téve 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, és meghintjük porcukorral.

Fotó: pexels