Konyha

Gyors májas vacsorák 550 forint alatt: egyszer megfőzöd, mindig ezt fogja kérni a család

Karakteres ízű, tápláló és egészséges: szavazzunk időnként bizalmat a szárnyasmájaknak! Pástétomként, sütve, rántva egyaránt fogyaszthatjuk.
Mustáros-majoránnás rántott csirkemáj

Mustáros-majoránnás rántott csirkemáj (480 forint egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz
50 dkg csirkemáj
2 ek. mustár
kb. 10 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál szárított majoránna
napraforgóolaj a sütéshez
A körethez:
80 dkg főzni való burgonya
3-4 dkg vaj
1 teáskanál mustár
2 evőkanál
tejföl
1 csokor petrezselyem

1. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a petrezselymet, a tejfölt és a mustárt, és villával krémesre törjük. Sóval, borssal ízesítjük.

2. A megtisztított májat lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd egy tálban összeforgatjuk a mustárral. Ezután hagyományos módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd a felvert tojásba forgatjuk, végül a majoránnával elkevert morzsába hempergetjük. Csak lazán, ne lapogassuk rá a morzsát a májra.

3. Közepesen forró, bőséges olajban aranybarnára sütjük a panírozott májak mindkét oldalát. Fedjük le sütés közben, mert fröcskölhet. Ha megsült, papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék. A krumplipürével tálaljuk.

Hagymás-fügés pirított csirkemáj (520 forint egy adag)

Hagymás-fügés pirított csirkemáj
Hagymás-fügés pirított csirkemáj (520 forint egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg csirkemáj
4 fej vöröshagyma
15 dkg aszalt füge
olívaolaj
egy csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz: párolt rizs

1. A megtisztított hagymákat elfelezzük, és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagy serpenyőben, olívaolajon 2-3 percig dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított és nagyobb darabokra vágott csirkemájat, valamint a darabolt, aszalt fügét.

2. Közepes-nagy lángon, 18 perc alatt, rázogatva puhára pirítjuk a májat. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

3. A rizst forrásban lévő bő, sós vízbe tesszük, és puhára főzzük. Amint megpuhult leszűrjük, és fedő alatt állni hagyjuk 5 percig. A májjal együtt tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Csirkemájas vacsorák: 4 egyszerű, gyors és olcsó recept képpel

Mazsolás-konyakos kacsamájpástétom (370 forint egy adag)

Mazsolás-konyakos kacsamájpástétom
Mazsolás-konyakos kacsamájpástétom (370 forint egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:
30 dkg pecsenye­kacsamáj
10 dkg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
10 dkg
mazsola
1 dl konyak
1 dl főzőtejszín
só, frissen őrölt bors

1. A felaprított vöröshagymát egy kis lábasban 5-8 percig dinszteljük a kacsazsíron. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt májat és a mazsolát. Felöntjük a konyakkal, és lefedve kb. 15 perc alatt készre főzzük.

2. Hozzáöntjük a tejszínt, és további 5 percig főzzük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd botmixerrel krémesítjük. Kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk, borsozzuk.

3. Kis tálkákba szedjük, és miután kihűlt, a hűtőszekrénybe tesszük kidermedni. A hidegben 5-6 napig eláll, de ha biztosra szeretnénk menni, öntsünk a tálkák tetejére olvasztott zsírt, és így tegyük a hűtőbe.

Fotó: Vrábel Kriszta