Konyha

A dédi titkos sütireceptje: így készül a békebeli mandulás csók

Vannak olyan családi receptek, amit ma már csak nagyon kevesen ismernek, még kevesebben sütnek. Ilyenek a dédnagymamák klasszikus receptjei.
mandulás habcsók recept

Mandulás csók

Hozzávalók:
✔ 25 dkg cukor
✔ 1 darabka vanília
✔ 3 tojásfehérje
✔ 1 kávéskanálnyi citromlé
✔ 15 dkg mandula
✔ disznózsír vagy vaj
a tepsibe

Mozsárban összetörjük a cukrot és a vaníliát, megszitáljuk, nagy tálba tesszük, belekeverjük a 3 tojásfehérjét (de nem verjük habbá) és a citromlevet. Negyedórai keverés után oly merev a tömeg, hogy a kanállal kivett kis mennyiség csomóban megáll a tányéron. Ekkor belekeverjük a hámozott, feldarabolt, előzőleg tepsiben világossárgára pirított mandulát. A tepsit vékonyan bekenjük zsírral vagy vajjal, sütőpapírt teszünk rá, arra rakunk kanállal magasra felhúzott csomókat, és nem túl meleg, 120 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világossárgára pirítjuk. Ez után levesszük a lángot, és 100 fokos sütőben sütjük tovább 25 percig. Ha letelt a sütés ideje, résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, így hűtjük a süteményt. Ha lehűlt a csók, késsel leszedjük a papírról.

mandulás habcsók recept

Fotó: archív