Mandulás csók
Hozzávalók:
✔ 25 dkg cukor
✔ 1 darabka vanília
✔ 3 tojásfehérje
✔ 1 kávéskanálnyi citromlé
✔ 15 dkg mandula
✔ disznózsír vagy vaj
a tepsibe
Mozsárban összetörjük a cukrot és a vaníliát, megszitáljuk, nagy tálba tesszük, belekeverjük a 3 tojásfehérjét (de nem verjük habbá) és a citromlevet. Negyedórai keverés után oly merev a tömeg, hogy a kanállal kivett kis mennyiség csomóban megáll a tányéron. Ekkor belekeverjük a hámozott, feldarabolt, előzőleg tepsiben világossárgára pirított mandulát. A tepsit vékonyan bekenjük zsírral vagy vajjal, sütőpapírt teszünk rá, arra rakunk kanállal magasra felhúzott csomókat, és nem túl meleg, 120 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világossárgára pirítjuk. Ez után levesszük a lángot, és 100 fokos sütőben sütjük tovább 25 percig. Ha letelt a sütés ideje, résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, így hűtjük a süteményt. Ha lehűlt a csók, késsel leszedjük a papírról.
Fotó: archív